Trei cascade de dimensiuni diferite formeaza uimitoarea cadere de apa cunoscuta sub numele de Cascada Niagara: Cascada Americana (The American Falls), Cascada Valul Miresei (The Bridail Veil Falls) si Cascada Potcoava (The Horseshoe Falls), cea mai inalta dintre ele, avand o cadere de apa de la aproximativ 50 de metri, fiind situata pe teritoriul Canadian, celelalte doua fiind pe teritoriul American.
Sursa poza
Cascada Niagara s-a format in ultima era glaciara din cauza topirii ghetarilor, ceea ce a determinat ca apele lacului Erie sa curga peste maluri si sa formeze raul Niagara ce se varsa in lacul Ontario, caderea de apa rezultand prin trecerea raului peste groapa dintre cele doua lacuri.
Sursa poza
Timpul nemilos rupe fragmente din peretele cascadei erodandu-l. Tocmai din acest motiv s-a incercat prin mai multe mijloace stoparea eroziunii, fie prin dirijarea apei cascadei temporar in alte directii pentru stabilizarea peretilor acesteia, fie prin canalizarea apei raului la o hidrocentrala pentru scaderea debitului care traverseaza cascada, cantitatea de apa care curge la fiecare secunda fiind de 3160 de tone.
Turistii sunt realmente impresionati de frumusetea ei, Cascada Niagara fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de pe mapamond, in jurul acesteia infiintandu-se parcul natural Niagara.
Sursa poza
Cascada nu inceteaza sa uimeasca in orice anotimp si la orice ora, imbracand haine naturale uimitoare de culori si nuante. Poate cel mai spectaculos curcubeu din lume se naste aici, din zbuciumul apelor nelinistite.
Sursa poza
In acelasi timp, cascada Niagara a infierbantat de multe ori imaginatia de-alungul timpului, de la filme tesute in jurul acesteia, pana la ideea traversarii ei cu ajutorul unei corzi lungi de 550 de metri suspendate deasupra apei, de catre curajosul acrobat American Nik Wallenda, a carui familie a fost profund marcata de astfel de incercari, trei dintre membrii sai pierzandu-si viata in trecut in incercari acrobatice impresionante de la mari inaltimi, printre care si bunicul sau. Anul 2012 i-a adus acestuia mentionarea reusitei sale in Cartea Recordurilor. Nu a fost usor pentru celebrul acrobat, care a infruntat ceata si bataia vanturilor din mai multe directii, Wallenda traversand cascada de pe malul american pe cel canadian, purtand totusi un cablu de siguranta.
Sursa poza
Daca te afli in preajma raului nu poti spune ca auzi sau vezi cascada, dar cu cat de apropii mai mult, te surprinde o imagine de vis, iar noaptea te inunda un spectacol de lumini uluitor. Embassy Suites Hotel aflat pe teritoriul canadian ofera o priveliste aproape ireala de la etajul al 9-lea unde se poate lua o cina romantica in Keg Steakhouse & Bar.
Sursa poza
Pana la caderea noptii te poti bucura de multa distractie si in Seneca Niagara Casino, aflat pe partea americana, despartit de cea canadiana prin Rainbow Bridge, podul ce leaga cele doua state si care este un minunat punct de belvedere, pentru a urmari mai apoi explozia de culori ce inunda cascada pana la miezul noptii.
Articol scris de Monica Anghelovici
Sursa poza
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi