Gherkin, Londra
30 St Mary Axe, cunoscut si sub numele de Gherkin, este un zgarie-nor din centrul financiar al Londrei. Cladirea a fost finalizat in decembrie 2003, are o inaltime de 180 metri si 40 etaje. Constructia simbolizeaza inceputul unei noi ere in Londra, iar numele se refera la forma neortodoxa a cladirii. Gherkin foloseste sisteme de energie ecologice, reducand la jumatate consumul. Principalul ocupant al cladirii este Swiss Re, o companie de asigurari.
Bank of China Tower, Hong Kong
Bank of China Tower este cel mai faimos zgarie-nor din Hong Kong, iar intre anii 1989 – 1992 a fost cea mai inalta cladire din Asia. Expresionismul structural adoptat in design-ul cladirii seamana cu arbustii de bambus, care simbolizeaza prosperitatea si viata. Unii practicanti de Feng Shui au criticat cladirea din cauza culmilor ascutite si a numeroaselor X-uri care simbolizeaza negativismul. La etajul 43 se afla o mica terasa, ce permite accesul turistilor.
Turnul Sears, Chicago
Turnul Sears este un zgarie-nor din Chicago, are 108 etaje si o inaltime de 442 metri. La momentul finalizatii din 1973, Turnul Sears era cea mai inalta cladire din lume. Turnul de observare se afla la etajul 103 si este cea mai faimoasa atractie turistica din Chicago. Daca bate vantul, turistii pot vedea cum se balanseaza cladirea. In zilele insorite, de aici se pot admira campiile din Illinois si lacul Michigan. Pentru a ajunge in varful cladirii, este nevoie de o calatorie de 60 de secunde, cu unul din cele 2 lifturi. Din 16 iulie 2009, monumentul a fost redenumit Turnul Willis.
Shanghai World Financial Center, Shanghai
Shanghai World Financial Center se afla in Pudong, centrul financiar al orasului si este un zgarie-nor ce imbina birouri, hoteluri, sali de conferinte, punte de observare si mall-uri. Hotelul Park Hyatt Shanghai are 174 camere si apartamente. In 2007, zgarie-norul a fost inaltat pana la 492 metri si a devenit cea mai inalta cladire din China. Cea mai distinctiva trasatura este gaura din varful cladirii. Design-ul original a fost intent criticat din cauza asemanarii cu soarele de pe steagul japonez. Un design alternativ a inlocuit cercul cu o gaura dreptunghiulara, ce face cladirea sa semene cu un desfacator de sticle.
Taipei 101, Taipei
Taipei 101 are o inaltime de 508 metri, iar pana in 2007 a fost cel mai inalt zgarie-nor din lume, pana cand a fost depasit de Burj Dubai. Cladirea este facuta pentru a rezista vanturilor puternice si cutremurilor comune in Taipei si Taiwan. Inaltime de 101 etaje comemoreaza reinnoirea timpului: noul secol in care am intrat a sosit in timpul constructiei, plus anii ce vor urma: 1 ianuarie = 1-01. Turnul este construit din segemente de 8 etaje, care, in cultura chinezeasca simbolizeaza abundenta, prosperitate si avere.
Cladirea Chrysler, New York
Cladirea Chrysler este un zgarie-nor din New York, construit in stilul Art Deco. Aflat in partea de est a Manhattan, cladirea are o inaltime de 319 metri si, timp de 11 luni, a fost cea mai inalta cladire din lume. In 1931, cladirea a fost detronata de Empire State Building. In acea perioada, in New York, era o competitie in construirea celui mai inalt zgarie-nor din lume.
Burj Khalifa, Dubai
Cand vine vorba de constructiile din Dubai, cerul este limita. Burj Khalifa este cea mai inalta cladire din lume, cu o inaltime de 828 m si valoareaza 1.5 miliarde $. Un hotel Armani va ocupa primele 37 etaje. Intre etajele 45 – 108 se afla 700 de apartamente private, iar la etajul 78 este o piscina in aer liber. La etajul 123 este amenajat un lobby, iar la 124 o punte de observatie.
Petronas Twin Towers, Kuala Lampur
Turnurile Gemene Petronas sunt cele mai inalte cladiri identice din lume. Cu o inaltime de 452 m, Turnurile Gemene Petronas au fost, pana recent, si cele mai mari constructii din lume. Cladirea are 88 etaje cu birourile companiei petroliere Patronas. Turnurile au o punte ce ofera o vedere impresionanta asupra Kuala Lumpur.
Burj Al Arab, Dubai
Burj Al Arab a devenit simbolul orasului Dubai. Inaugurat in 1999, hotelul Burj Al Arab a stabilit standarde foarte inalte in ceea ce priveste ospitalitatea arabeasca. Cu o arhitectura futuristica, hotelul impresioneaza prin camere luxoase, restaurante cu vederi panoramice si plaja proprie. Cu o inaltime de 321 metri, Burj Al Arab este a doua cea mai inalta cladire din lume, folosita exclusiv ca hotel. Totusi, hotelul Ryugyong din Corea de Nord (nefinalizat de mai bine de 20 ani) este mai inalt cu 30 metri, iar Rose Tower din Dubai are o inaltime de 333 metri, fiind cel mai inalt hotel din lume.
Empire State Building, New York
Desi nu mai este cea mai inalta cladire din lume, Empire State Building este una dintre cele mai faimoase constructii din lume si a aparut in numeroase filme de la Hollywood. Timp de 40 ani, intre 1931 – 1972, Empire State a fost cea mai inalta cladire din lume, pana in 1972 cand a fost construit World Trade Center. Inaugurarea cladirii din 1931 a coincis cu Marea Recesiune si a dus la birouri neinchiriate. Cladirea a devenit profitabila abia in 1950. Aici se afla unul dintre cele mai populare puncte de observare care ofera o priveliste impresionanta de 360 grade asupra orasului New York.
Sursa articol. Sursa foto