Desertul Taklamakan, China
Desertul Taklamakan se afla pe locul 15 in topul celor mai mari deserturi din lume. Desertul acopera 270.000 km2, are o lungime de 1.000 km si o latime de 400 km. Umiditatea aerului este redusa, iar temperaturile ating in timpul zilei 62 ーC, iar noaptea -12 ーC. In 2008, aici s-au inregistrat cele mai mici temperaturi, iar timp de 11 zile a nins neincetat.
Desertul Lençóis Maranhenses, Brazilia
Desertul Lençóis Maranhenses se afla in parcul national Lençóis Maranhenses si acopera o zona de 155.000 hectare de nisip auriu si lagune cu apa albastra. Diferenta dintre desertul Lençóis Maranhenses si alte deserturi este ca aici, cantitatea de apa este 300 ori mai mare decat in Sahara, creandu-se astfel iazuri cu apa cristalina, intre depresiunile dintre dune. In perioada de seceta, lagunele se evapora, pentru ca in sezonul ploios, lagunele sa fie pline de pesti, broaste testoase si scoici.
Desertul Salar de Uyuni, Bolivia
Salar de Uyuni este un desert masiv de sare si se afla in Altiplano (n.r. platoul inalt din Muntii Anzi Cordilieri). Devenit unul dintre simbolurile Boliviei, desertul reflecta razele soarelui in asa fel incat formeaza iluzia unei oglinde in care se reflecta cerul. In desert, se afla numeroase lacuri de culori atipice, produse de depozitele de minerale din zona.
Desertul Farafra, Egipt
Una dintre principalele atractii turistice din Farafra este Desertul Alb, cunoscut si sub numele de Sahara el Beyda. Nisipul din desert are o nuanta alburie, iar din loc in loc se pot observa formatiuni din creta care au aparut ca rezultat al furtunilor de nisip.
Desertul Atacama, Chile
Desertul Atacama ocupa o portiune importanta din teritoriul aflat in partea de nord a Chile. Zona situata intre Arica si Antofagasta apare in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai uscat loc din lume. Totusi, in partea de sud a Tropicului Capricornului, umiditatea este mai ridicata, permitand unor plante sa se dezvolte si sa se reproduca.
Desertul Namibia, Africa
In partea de sud a Africii se afla desertul Namibia. Aici, se gasesc cele mai mari dune de nisip care pot atinge si inaltimi de 300 m. Totodata, Namibia este singurul desert din lume unde traiesc elefanti. Fiind cel mai vechi desert din lume, Namibia este singurul loc in care pot fi gasite anumite specii si animale.
Desertul Simpson, Australia
Australia are 4 deserturi popularizate de filmul american Mad Max: desertul Sturt Stoney, Tanami, Great Victoria si Simpson. Desertul Simpson, cunoscut si sub numele de Big Red, este faimos datorita dunelor de nisip rosu. Inaltimea lor variaza de la 3 m, in partea de vest, pana la 30 m in partea de est. Cea mai faimoasa duna este Nappanerica (sau Big Red) si are o inaltime de 40 m.
Desertul Negru, Egipt
Localizat la 100 km de Desertul Farafra, Desertul Negru este o regiune formata din munti in forma de vulcani, cu numeroase cantitati de pietre negre, de dimensiuni reduse. Acestea se afla pe un pamant maroniu, creand un contrast interesant. Desertul Negru nu este locuit de animale si nici un fel de plante nu pot supravietui aici.
Desertul Antarctica
Antarctica este locul extremelor: din cauza temperaturilor foarte scazute, nimeni nu poate locui aici. In 1983, aici s-au inregistrat -54 grade Celsius. Antarctica este cel mai umed loc din lume (este acoperit cu 98% gheata) si in acelasi timp cel mai uscat (din cauza temperaturilor scazute, precipitatiile sunt foarte reduse).
Desertul Sahara
Sahara este cel mai mare desert din lume si acopera parti masive din Africa de Nord. Peste 4 milioane de oameni locuiesc aici; desertul are o lungime de 4.800 km de la vest la est, si 1.200 km de la nord la sud. Sahara acopera parti din Mauritania, Sahara de Vest, Algeria, Libia, Egipt, Sudan, Ciad, Nigeria, Maroc, Tunisia si Mali. Desertul Sahara este foarte uscat, dar anual in majoritatea regiunilor cad precipitatii reduse.
Sursa articol. Sursa foto
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi