Vrajitoarele din Suedia
In Suedia si in unele parti ale Finlandei, in joia sau sambata dinaintea Pastelui are loc un mini Halloween. Fetele pana in 14 ani se imbraca in haine vechi si mari si incep sa colinde din usa in usa. Traditia spune ca in urma cu mii de ani, vrajitoarele zburau spre muntii Germaniei in joia dinaintea Pastelui pentru a se intalni cu Satana. Cand se intorceau, suedezii aprindeau focuri pentru a le speria, obiceiuri practicate si astazi in duminica Pastelui.
Etiopia – Pastele intarziat
Locuitorii din Etiopia sunt, in numar mare, ortodocsi, si se ghideaza dupa caledarul ortodocs din est. De multe ori, in Etiopia, Pastele se sarbatoreste la una sau doua saptamani dupa cel catolic. Fasika (Paste in limba etiopiana) vine dupa un post de 8 saptamani. In ajunul Pastelui, crestinii participa la slujbe ce dureaza pana la 3 dimineata, dupa care se infrupta din bucatele traditionale.
Iepurasul de Paste
Este ciudata alaturarea dintre ouale de Paste si iepurasul cel pufos, dar explicatia se regaseste in legenda conform careia, cu mii de ani in urma, la festivalul anglo-saxon dat in cinstea zeitei Eastre, s-a ales ca simbol un iepure. Simbol al fertilitatii, iepurele a fost asociat cu sarbatorea americana a Pastelui.
Hot Cross Buns
Hot Cross Buns sunt produse de patiserie, traditionale in Marea Britanie. Fierbinti, Cross Buns sunt facute din paine alba, cu stafide si condimente. Sub forma unei chifle, cross buns sunt decorate cu o cruce alba pe deasupra.
Parade de Paste
Una dintre cele mai cunoscute traditii de Paste spune ca duminica trebuie sa porti haine noi pentru noroc. In New York, la inceputul anilor 1800, cei din clasa elitista ieseau de la bisericile de pe Fifth Avenue si se plimbau pe bulevard in cele mai frumoase haine pe care le aveau. Aceasta plimbare sta la baza Paradei de Paste care are loc, in fiecare an, pe Fifth Avenue.
Ouale Faberge
In 1885, tarul Alexandru al III-lea cauta un cadou de Paste pentru sotia sa, Maria Feodorovna. Tarul ia legatura cu bijutierul Peter Carl Faberge, care ii face un ou din aur incrustat cu pietre pretioase. Astfel, a inceput traditia oualor pretioase, cu detalii complicate. In total au fost facute 69 de oua, ultimul fiind confectionat in 1917, anul in care monarhia ruseasca a fost indepartata de la conducere.
Arderea lui Iuda
In tarile din America Latina si in unele parti ale Greciei are loc o traditie bizara: arderea unei papusi cu chipul lui Iuda, apostolul care L-a tradat pe Iisus. Efigiul este ars sau aprins cu focuri de artificii. In 2008, in Venezuela, chipul lui Iuda a fost inlocuit cu cel al unor politicieni.
Sunrise Service
in 1773, in America a avut loc primul Serviciu la Rasarit, un eveniment tinut in ziua de Paste, cand mii de oameni se aduna pentru a vedea cum rasare soarele. Prima festivitate a avut loc in orasul Winston-Salem, din Carolina de Nord. Evenimentul marcheaza momentul in care Fecioara Maria a gasit mormantul lui Iisus gol.
Zmeii din Bermuda
Legenda spune ca un profesor din Bermuda a vrut sa demonstreze printr-un fel simplu ascensiunea lui Iisus Hristos spre Cer. Astfel, el a pictat un zmeu cu chipul Mantuitorului si l-a inaltat pe o plaja din Bermuda. In prezent, in Vinerea Mare, cerul din Bermuda este brazdat de zmei frumos colorati.
Ouale de Paste
In traditiile antice, ouale simbolizeaza viata sau inceputul vietii. In Europa medievala, ouale erau primul fel de mancare care se consumau dupa post. Ouale au inceput sa fie vopsite, pentru prima oara, in Grecia, si reprezentau sangele lui Iisus Hristos. Imigrantii germani si austrieci au adus practica si in America.
Sursa articol