Orasele Pierdute au fost orase reale, prospere, populate cu numerosi oameni care, din diferite motive, au declinat, locatia lor fiind pierduta. Majoritatea oraselor au fost descoperite si au fonst intens studiate de oamenii de stiinta.
Machu Pichu, Peru
Inconjurat de mister, farmec si traditii, Machu Pichu este cel mai cunoscut simbol al Imperiului Incas. Descoperit in 1911 de exploratorul Hiram Bingham, dupa ce fusese ascuns intre padurile tropicale din jur, Machu Pichu nu ar fi fost un oras, ci un loc de pelerinaj legat simbolic de viziunea incasilor fata de cosmos. De-a lungul timpului, aici au fost descoperite 175 de mumii, dintre care o mare parte erau femei, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa creada ca erau vestale ale Soarelui.
Asezarea a fost inaltata in secolul XV, la 2500 de metri altitudine, adapostind aproximativ 1.200 de persoane, pe cand in anotimpul ploios ramaneau 100 de locuitori. Orasul era impartit in 3 zone: zona sacra, zona oamenilor de rand si zona preotilor si a nobilimii.
In zona sacra pot fi vazute Templul Culorilor, Intihuatana si Camera cu trei ferestre, toate dedicate lui Inti, zeul soarelui si totodata zeitatea incasa suprema. In zona nobilimii sunt casele in care stateau nobilii (adevarate palate avand camere trapezoidale), iar in cea populara locuiau servitorii.
Palenque, Mexic
Ruinele Palenque sunt unele dintre cele mai importante situri mayane din Mexic si America Centrala. Asezate pe o culme, cu vedere spre Golful Mexic, ruinele Palenque sunt inconjurate de o padure tropicala deasa. Studiile au demonstrat ca zona este locuita inca din anul 100 I.Hr, dar majoritatea cladirilor dateaza din secolele VI – X d.Hr. Cele mai importante monumente sunt Palatul (un complex de cladiri cu peretii si tavanul decorate cu ritualuri si picturi care arata cum traiau mayanii) si Templul cu Inscriptii (contine tabele cu istoria primului conducator).
Palmyra, Siria
In inima desertului Sirian este ascunsa Palmyra, adeseori descrisa ca “mireasa desertului”. Ruinele spun povestea eroicei regine Zenobia. Deoarece Palmyra era un oras prosper, cu o pozitie strategica, orasul a fost atacat de trupele Imperiului Roman. Regina Zenobia a fost capturata si dupa la Roma in lanturi de aur. Ajunsa la Roma, regina s-a otravit, iar orasul, odata prosper si stralucitor, a fost distrus. In prezent, arheologii incearca sa dezgroape palatul reginei, care a fost distrut de romani si inlocuit cu un campus militar.
Angkor, Cambodgia
Angkor a fost capitala imperiului Khmer si a avut cea mai infloritoare perioada intre secolele 9 – 15. Ruinele orasele Angkor se afla intr-o padure, la nord de lacul Tonle Sap si fac parte din patrimoniul UNESCO. Conform studiilor, Angkor era un oras foarte bogat, care adapostea peste 1 milion de oameni. De asemenea, se intindea pe o suprafata generoasa, in jur de 3.000 km. O parte din templele orasului au fost restaurate, ruinele fiind vizitate anual de peste 1 milion de turisti.
Memphis, Egipt
Orasul antic Memphis este unul dintre cele mai importante atractii turistice din Egipt. Construit in jurul anului 2200 I.Hr, Memphis a fost capitala primului nome din Egipt. Orasul a fost fondat de Menes, cel care a unit cele 2 regate ale Egiptului. Orasul a avut o populatie de peste 30.000 locuitori. Piramidele din Gizeh si orasul antic Memphis sunt in patrimoniului mondial UNESCO.
Petra, Iordania
Petra, cunoscut si sub numele de Orasul de Piatra, este cel mai important sit arheologic din Iordania. Orasul se afla la poalele muntilor Hor si impresioneaza prin cladirile inalte, sculptate in piatra roz. Desi se credea ca este doar o legenda, in 1812, exploratorul Johann Ludwig Burckhardt a descoperit orasul ascuns. Din 1985, Petra a intrat in patrimoniul UNESCO.
Pompeii, Italia
Alaturi de Herculaneum, Pompeii este un alt oras modern al Italiei care a fost distrus si ingropat in timpul eruptiei vulcanice a muntelui Vezuviu. Eruptia a avut loc pe 24 august 79 si a acoperit cladirile inalte ale orasului, locuitorii neavand nici o sansa in fata acestei catastrofe naturale. Orasul a fost descoperit din greseala in anul 1748, astazi fiind una dintre cele mai apreciate atractii turistice din Italia. Pompeii se afla in patrimoniul UNESCO.
Vijayanagar, India
Vijayanagar a fost una dintre cele mai mari capitale ale imperiilor hinduse si a fost intemeiata in 1336, de printii Harihara si Bukka, din dinastia Sangama. Orasul avea o populatie de 500.000 locuitori si se intindea pe o suprafata de 33 km2. Orasul se bucura de prosperitate datorita controlului comertului cu mirodenii si a industriei bumbacului. Ruinele orasului sunt impresionante: templul Vittala se afla in patrimoniul UNESCO, iar pilonii exteriori scot sunete atunci cand sunt atinsi.
Efes, Turcia
Efes este unul dintre cele mai frumoase orase antice din Europa. Orasul a fost construit in anul 3000 I.Hr. Pe vremuri, aici se afla una dintre cele 7 minuni ale lumii: Templul lui Artemis. La 10 km de orasul Efes se afla casa Fecioarei Maria, cunoscut loc de pelerinaj.
Sanchi, India
In apropiere de raul Betwa se afla Sanchi, un grup de monumente budiste. Descoperite in 1818, Sanchi este cel mai bine conservat sit arheologic budist din India. Punctul de atractie al sitului este Marea Stupa formata dintr-o baza si un dom emisferic reprezentand domul Raiului ce cuprinde Pamantul. Conform studiilor, constructia orasului a inceput la mijlocul secolului III I.Hr, iar mai tarziu a fost marit
Sursa articol. Sursa foto
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi