În periplurile pe care le avem prin România automat dăm peste o mulțime de locuri frumoase, care, pe lângă aspectul lor, mai sunt și încărcate de legende. Noi am ales trei dintre acestea, pe care vi le vom prezenta în rândurile ce urmează.
Peștera Ghețarul Focul Viu
Aceasta se află în Parcul Național Apuseni, în Munții Bihor, pe Valea Galbenă. Este amplasată la o altitudine de 1.165 de metri și adăpostește al treilea ghețar ca mărime din România, după cele de la Scărișoara și Avenul Borțig. Sunt două săli ce pot fi vizitate, dar cea mai spectaculoasă este cea mare, care măsoară circa 46 de metri în înălțime și 68 în lungime.
Oamenii locului au și o legendă interesantă despre acest loc. Se spune că Decebal își ascundea aurul în această peștera. Pentru a fi sigur că averea sa este în siguranță, regele dac a adus o familie de uriași ca să-l păzească. Totuși, erau mulți care râvneau la aurul regelui, iar aceștia l-au păcălit într-o zi pe mezinul familiei, căruia i-au dat mâncare otrăvită și astfel a murit. Totuși, după ce au intrat în peșteră, peste tâlhari au căzut bucăți mari de pietre care i-au omorât. De asemenea, legenda mai spune că văile, dealurile și peșterile din zonă s-au format după ce uriașul tată a început să cotrobăie afectat de pierderea fiului cel mic.
Legenda celui vechi cazinou din România
Cel mai vechi cazinou din România și unul dintre cele mai frumoase din Europa are și el o poveste aparte. Este vorba despre cazinoul din Vatra Dornei, inaugurat în 1898. Se spune că pentru a-l convinge pe împăratul Franz Joseph al Austriei de necesitatea unui cazinou în Vatra Dornei, primarul din acele vremuri al localității, Vasile Deac, a pornit pe jos spre Viena. El a avut nevoie de patru zile pline pentru a ajunge la Viena, însă la un moment dat cel mai probabil a luat trenul.
Vasile Deac a reușit să-l convingă însă pe Franz Joseph de necesitatea unui ca-zinou, iar la Vatra Dornei a fost construit unul asemănător cu cel din localitatea germană Baden-Baden. Succesul a fost garantat, iar oamenii veneau în valuri către Vatra Dornei. Ziua stăteau la băi, iar seara veneau și jucau la ruleta, blackjack sau alte jocuri ale acelor vremuri. Personalități de marcă au trecut pragul acestui cazinou, inclusiv împăratul Franz Joseph al Austriei.
În prezent, acest cazinou este într-un proces de restaurare, iar când va fi gata va fi transformat în muzeu.
Lacul Roșu
Aflat la poalele Munților Hăsmașu Mare, din Carpații Orientali, Lacul Roșu este cel mai mare lac montan din România, dar și cel mai tânăr din țara noastră. S-a format în urma prăbușirii unui versant, în timpul cutremurului din 1838. Se întinde pe o suprafață de 10 hectare și are o adâncime maximă de 10 metri.
Una dintre legende spune că o fată de frumusețe rară, pe nume Estera, a trăit aici, iar de ea s-au îndrăgostit foarte mulți tineri. Când unul dintre aceștia i-a furat inima și cei doi au plănuit să se căsătorească, acesta a fost luat la oaste. Apoi, când a mers să aducă apă de la izvorul din munte, Estera a fost răpită de un haiduc. Ea a implorat munții să o scape, iar o stâncă s-a prăbușit peste ea și peste haiduc și amândoi au fost îngropați pe fundul lacului format.
O altă legendă spune că muntele s-a surpat și a omorât un cioban împreună cu turma lui, iar sângele vărsat de aceștia ar fi înroșit apa lacului nou format. Dincolo de aceste legende, Lacul Roșu este un obiectiv turistic foarte vizitat din România, chiar și pentru excursii de o zi.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi