Protejarea mediului inconjurator trebuie sa ne preocupe pe toti, asa ca si tu poti face asta, incepand chiar cu propria curte si locuinta. Daca si tie iti pasa de sanatatea mediului si vrei ca locuinta ta sa fie cat mai eco-friendly, iti oferim cateva sfaturi pentru amenajarea curtii, astfel incat impactul asupra mediului inconjurator sa fie minim.
Foloseste cat mai multe materiale naturale
O curte eco-friendly trebuie sa arate ca un colt viu de natura, de aceea, trebuie sa folosesti cat mai putin beton, atunci cand faci amenajarile. In locul aleilor cimentate, opteaza pentru materiale naturale precum piatra, gazonul sau pietrisul. De asemenea, daca vrei sa imprejmuiesti gradina sau sa construiesti un tarc pentru animale, iti recomandam panourile de gard zincat eco de 1500x2000 mm, care se incadreaza perfect intr-un peisaj cat mai natural.
Cat mai multa vegetatie
Este cunoscut rolul plantelor in combaterea poluarii si in mentinerea unui mediu sanatos. De aceea, atat cat perimetrul iti permite, cultiva flori, pomi fructiferi, arbusti ornamentali sau legume. O curte incarcata de vegetatie iti permite sa te bucuri mai mult de aer proaspat si curat, nemaivorbind de mireasma florilor la ceas de seara, dupa o zi petrecuta in jungla traficului urban.
Amenajeaza curtea in stil rustic
O curte sau o gradina amenajata in stil rustic nu poate fi altfel decat eco-friendly, pentru ca trebuie sa predomine elementele naturale. Cel mai important material este lemnul, din care poti face un leagan, cateva banci, mese sau o mica terasa. Pentru constructii mai solide, cum ar fi un gratar sau un foisor, foloseste piatra in locul betonului si al caramizilor. Pastreaza aceeasi nota rustica si naturala si la elementele de decor. Astfel, impletiturile din paie sau canepa, fotoliile din rachita sau buturugile de lemn, transformate in scaune, vor completa perfect acest cadru.
Planteaza mult gazon
Gazonul este un element care nu poate lipsi dintr-o curte care se doreste a fi prietenoasa cu mediul, insa odata plantat, acesta are nevoie si de ingrijiri specifice. In zilele caniculare, gazonul trebuie sa fie udat cel putin o data pe zi, insa, niciodata la pranz, atunci cand soarele arde cel mai tare. De asemenea, o alta operatiune importanta este tunderea gazonului care se efectueaza o data pe saptamana.
Foloseste fertilizatori naturali
Plantele din gradina au nevoie, uneori, de ajutor pentru a se hrani si a se dezvolta armonios. Totusi, pentru a nu afecta solul, apeleaza doar la ingrasaminte naturale. Gunoiul de grajd este cel mai cunoscut fertilizator natural, insa poti prepara si composturi din resturi vegetale, care sunt suta la suta biodegradabile si nepoluante. Aceeasi recomandare si in cazul tratamentelor fitosanitare, care trebuie administrate doar folosind produse bio sau eco-friendly, chiar daca pretul acestora este putin mai mare.
Energia regenerabila
Un mod foarte eficient de a proteja mediul este utilizarea unor surse alternative de energie. In cazul unei locuinte, poti monta panouri solare, care transforma caldura soarelui in energie termica si energie electrica, dar si o instalatie eoliana, care foloseste forta vantului pentru a produce energie electrica. Sunt doua surse de energie absolut nepoluante, care genereaza si economii importante la bugetul familiei.
Acestea sunt doar cateva idei pentru amenajarea unei curti si a unei locuinte eco-friendly, iar daca iti pasa cu adevarat de sanatatea planetei, vei gasi, cu siguranta, si alte solutii pentru a le imbunatati.
Susa foto:
https://pixabay.com/ro/photos/casa-curte-acas%C4%83-gr%C4%83din%C4%83-1450586/
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi