1. Cascada Bigar, Romania
Aceasta este Cascada Bigar, situata in judetul Caras-Severin, Romania. Este una dintre cele mai frumoase cascade din tara, unica datorita modului in care apa se raspandeste si cade, in fasii mici. Cascada se afla pe Paralela 45, un alt aspect unic. Este situata in padurile din Muntii Aninei si se formeaza de la un izvor subteran care se varsa in raul Minis.
2. Eternal Flame Falls, USA
Eternal Flame (Flacara Eterna) este o cascada mica din Rezervatia Shale Creek, o sectiune a Parcului Chestnut Ridge din New York. Cascada depinde foarte mult de precipitatii. De obicei, aceasta curge la inceputul primaverii sau dupa reprize lungi de ploaie. Are 9 m inaltime si se revarsa peste panta de sisturi in doua segmente. Intr-o mica grota de 1,5 m de unde ies gaze naturale se poate aprinde o flacara de 10-20 cm. Cand debitul este mare, apa curge peste grota si acopera flacara raspandind lumina ca un abajur. Cascada Eternal Flame este cu adevarat unica in Statele Unite si una dintre putinele locuri naturale neatinse de pe planeta noastra.
3. Asik-Asik Falls, Filipine
Localizata in Alamada, nordul Cotabato-ului, cascada Asik-Asik are 60 m inaltime, 140 m latime si se spune ca apa ei are puteri vindecatoare. Nici un rau nu exista deasupra, apa pur si simplu tasneste din stanci la marginea unui deal. Peretii sunt acoperiti de vegetatie semanand cu niste perdele verzi de mari dimensiuni. Apa curata si proaspata ce curge pana la un rau este atat de rece incat turistii pot bea din ea. Guvernul a construit o retea de drumuri catre locul unde se afla cascada si, spre deosebire de perioada anterioara, pot ajunge si masinile aici.
4. Horizontal Falls, Australia
Cascadele Orizontale (Horizontal Falls) definesc numele dat unui fenomen natural pe coasta regiunii Kimberley, in vestul Australiei. In ciuda numelui, cascadele se formeaza din apa care datorita mareelor trece foarte rapid prin doua chei stramte din McLarty Rance, Talbot Bay. Directia curgerii se schimba la fiecare flux si reflux. Cum mareele in Kimberley pot ajunge pana la 10 metri in momentul de maxim reflux diferenenta nivelului marii pe ambele parti ale cheilor este semnificativa.
5. Blood Falls, Antarctica
Blood Falls (Cascada de Sange) a fost descoperita in anul 1911. Cercetatorii au crezut initial ca nuanta de rosu se creeaza datorita algelor rosii de acolo, dar apoi si-au dat seama ca oxidul de fier este de vina. Prezenta acestui compus chimic in apa este rezultatul metabolismului unor microorganisme. Apa sarata bogata in fier a lasat o mica fisura in ghetarul Taylor. Sursa de apa a cascadei este un lac acoperit de un strat de gheata de 400 m adancime. Continutul de sare este de 4 ori mai mare decat cel din ocean. De aceea, apa cascadei nu ingheata chiar daca temperatura este sub -10°C.
6. Svartifoss, Islanda
Svarfifoss (Cascada Neagra) se afla in Parcul National Skaftafell din Islanda si este una dintre cele mai cunoscute atractii turistice de acolo. Baza cascadei este demna de remarcat datorita stancilor ascutite. Parti din peretele format din coloane hexagonale se rup si cad mai repede decat cascada insasi. Aceste coloane de bazalt au reprezentat surse de inspiratie pentru arhitectii islandezi. Acest lucru poate fi observat la Biserica Hallgrimskirkja din Reykjavik si la Teatrul National.
7. Baatara Gorge Waterfall, Liban
Baatara Gorge este o cascada in Tannourine, Liban. Are o cadere de 255 m in Baatara Pothole, o pestera imensa din calcar jurasic. Descoperite in 1952 de bio-speologul francez Henri Coiffait cascada si canalul sau de scurgere au fost cartografiate in 1980 de Clubul de Speologie din Liban. Pestera mai este cunoscuta si sunt numele de Pestera celor Trei Poduri. Calatorind de la Laklouk la Tannourine se trece de satul Balaa si dupa 5 minute se ajunge la aceasta minune naturala unde veti vedea 3 poduri suprapuse creand o prapastie in munte.
8. Hierve el Agua, Mexic
Hierve el Agua (Apa care fierbe) reprezinta o formatiune naturala de roci din statul mexican Oaxaca care arata ca o cascada. Se inalta intre 50 si 90 de metri deasupra vaii si avand multe parti albe seamana cu o cascada. Se formeaza datorita volumului mic de apa supraincarcata cu carbonat de calciu si iese la suprafata prin mici fisuri. Apa are o temperatura intre 22 si 27°C si curge formand niste stalactite mari asemanatoare cu cele din pesteri. Fluxul de apa variaza semnificativ intre anotimpul uscat si cel ploios. Una dintre stanci, denumita "cascada chica", are doua piscine artificiale mari si mai multe mici. Se spune ca apa cu continutul ei ridicat de minerale are proprietati vindecatoare.
Bonus: Labassin Waterfall Restaurant
Restaurantul "Cascada Labassin" ofera o experienta unica si memorabila si este localizat in Villa Escudero, Filipine. Oaspetii pot servi masa in timp ce apa curge pe sub picioarele lor. A fost creata in mod artificial ca o parte a barajului Labassin – prima centrala hidroelectrica din tara, constuita de Don Arsenio Escudero in 1929.
Sursa
Articol tradus si adaptat de Georgiana Baicoianu