TurisMALL
powered by

Bali cu imperatortravel.ro


BALI

Hobby-ul lui Cezar este calatoritul. Si il ia in serios. A ajuns deja in 78 de tari, experienta pe care a impartasit-o pe imperatortravel.ro. Asa cum spune pe blogul sau "Aici voi depana amintiri, povesti, dar voi da si sfaturi celor doritori sa cunoasca lumea... Doar intrebati!" Si am intrebat.

In cele ce urmeaza pornim spre destinatia sa preferata: Bali.



Ai calatorit enorm si ai vazut o groaza de locuri frumoase. Dintre toate ai ales Bali ca destinatie preferata. De ce?

Pentru ca mi s-a parut locul de pe pamant cel mai apropiat de cum imi imaginez eu paradisul - extrem de verde, fie ca e vorba de orezarii sau pajisti alpine, incredibil de multe flori, o arhitectura colorata si interesanta si oameni simpatici. Este de asemenea un loc unde o proportie foarte mare de locuitori sunt artisti - pictori, sculptori, dar unde dansurile traditionale sunt invatate de toata suflarea.

Am vazut ca preturile la cazare variaza de la cer la pamant. Tu unde ai stat si ce altceva ne recomanzi?

Am stat in vreo 3 locuri. Intr-un loc mai ieftin din Sanur, o statiune marina, in Hyatt Sanur unde preturile variaza intre 125 si 200 dolari dubla in functie de sezon (aici, am stat de fapt gratuit, folosind puncte de la un program de fidelizare a lantului Hyatt), iar in Ubud, intr-o pensiune foarte draguta, Sehati unde in functie de variatile cursului de schimb valutar, nu costa mai mult de 25 euro.

Ce program i-ai recomanda unui turist care a ajuns pentru prima data in Bali? Tzrrr... Suna alarma... Este dimineata:


Acum, stii depinde de fiecare ce vrea sa faca. Unii vor sa stea la plaja, deci nu o sa sune nicio alarma, se duc pe plaja cand se trezesc. Altii vor sa danseze pana la ziua. Altii sa viziteze. Mie imi place sa umblu si sa vizitez - de aceea, in general, inchiriam o masina cu sofer si misunam prin insula - nu trebuie ratat Pura Besakih (templul mama, un soi de Vatican al hinduismului balinez), lacul Batur cu o priveliste senzationala spre lac, dar si izvoarele termale de langa lac, Bedugul cu un templu dedicat apei, situat chiar pe un lac, Mengwi cu ale sale pagode, apusul de soare de la Tanah Lot sau padurea maimutelor de la Ubud.


Cum sunt oamenii? Cum te-ai inteles cu ei?

Ce este fascinant este ca desi Bali este luat cu asalt de straini (inclusiv de foarte multi care se stabilesc pe acolo), localnicii isi pastreaza traditiile chiar si in conditiile modernizarii - vanzatorii din orice magazin la deschidere lasa o ofranda cu flori pe o "cutiuta" din frunza de palmier in fata usii, multi se imbraca in sarongurile traditionale, iar festivalurile sunt urmate cu sfintenie. Cum ziceam, un numar foarte mare dintre ei sunt artisti - picteaza, sculpteaza, iar orice copil trebuie sa invete dansurile traditionale. In general, dansurile sunt executate de profesionisti, dar gasesti si destule trupe de amatori. In zonele turistice, majoritatea vorbesc engleza, deci nu e nici o problema sa dialoghezi. Insa, negocierea este la ordinea zilei, asa ca trebuie sa negociezi uneori chiar si dur pentru a obtine un pret bun... dar obligatoriu, trebuie sa fie cu zambetul pe buze!


Te-ai lovit de anumite cutume sociale? Citeam ca in Bali nu e recomandat sa folosesti mana stanga cand primesti sau oferi ceva anume...

Ca turist strain, nu te prea lovesti de multe cutume... Sa folosesti mana stanga la a primi sau da este interzis la orice popor asiatic si din Orientul Apropiat, nu numai in Bali. In anumite temple, nu poti intra decat cu o fusta lunga pe tine (inclusiv, barbatii) sau descult, dar ti se va spune in prealabil. In general, fustele sunt imprumutate gratuit. Doar la templul mama au facut un business din vanzarea acestor saronguri, evident, la preturi mult umflate, asa ca e mai bine sa-ti cumperi unul in avans.

Bali este un paradis la multe capitole. Printre ele se numara si sporturile acvatice. Ai experimentat cateva? Ce putem face acolo?

Surful este sportul numarul 1 in Bali, mai ales in zona Kuta, datorita valurilor. Exista si locuri cu vegetatie si fauna marina unde poti face diving, peste tot vei gasi firme care sa te duca in cele mai bune locuri. Se mai practica si wind-surfing, am auzit ca pe coasta nordica e locul de adunare a wind-surferilor.

Ce mancam bun in Bali?

Gasesti de mancare atat clasicile nasi goreng, sate sau gado-gado care sunt specifice pentru tot arhipelagul indonezian, cat si mancare europeana delicioasa. Specialitatea locala este "roasted suckling pig" - purcelus la rotisor. Imensa majoritate a Indoneziei este musulmana (de altfel, Indonezia este cea mai populata tara musulmana din lume), asa ca nu mananca porc, dar balinezii fiind hindusi nu au nici o problema sa manance aceasta carne. In schimb, nu vei gasi mancare locala de vita. Acest "embargo" nu se aplica insa in restaurantele cu specific occidental. De neratat sunt insa fructele - banane mici, jackfruit, rambutan (cunoscut prin alte parti sub numele de "lichy"), lime (lamaita), guave, mango, papaya, ananas, dar si durianul, un fruct care pute rau, dar are un gust foarte bun!



Vacanta este pe sfarsite... Cateva idei, recomandari de souveniruri & locuri de unde putem cumpara ce e mai frumos din specificul Bali.

De peste tot. Este greu sa nu vezi vreun magazin de suveniruri la fiecare pas... poti sa cumperi sculpturi din lemn sau piatra, sculpturi, dar si haine traditionale foarte colorate pe care le poti purta la noi pe timp de vara.

Daca te-ai ocupa de promovarea turismului in Bali cum ai convinge lumea, intr-o singura fraza, sa aleaga acest loc?


Bali - locul de pe Pamant cel mai asemanator cu Paradisul.



3160

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in Grecia
Adormirea Maicii Domnului reprezinta in calendarul ortodox a doua mare sarbatoare dupa Paste. In..
Germania  |  Austria  |  Franta  |  Turcia  |  Grecia  |  Belgia  | 
Stiai ca?
Canalul Panama reprezinta canalul cu cel mai mare sistem de ecluze. Canalul Panama face legatura intre Golful Panama din cadrul Oceanului Pacific cu Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic. Lungimea tot... In India, numarul spectatorilor din salile de cinema se ridica la 3 miliarde anual - mult mai mult decat in orice alta tara?...
Dictionar turistic
Turism intern - Forma de turism care ofera pachete turistice pentru vizitarea unui oras sau a unei zone turistice din tara de resedinta a agentiei de voiaj.
7 recomandari