TurisMALL
powered by

Calatorind prin Istanbul


ISTANBUL

Istanbul este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente si care a fost capitala a doua imperii total diferite – Bizantin si Otoman. Cele doua culturi au creat impreuna in aproape 2.000 de ani un loc unic in care arhitectura bizantina se contopeste cu moscheile, baile publice, palatele si fantanile otomanilor.

Principalele atractii turistice care pot fi vazute in doua zile, dar pentru a intelege totodata sufletul orasului, va trebui sa va intoarceti de mai multe ori si neaparat sa ramaneti cat mai mult timp afara dupa ce se intuneca.

O scurta vacanta poate incepe cu o vizita dimineata devreme la Moscheea Albastra, numita asa datorita faiantei de Iznik din interior. Aceasta a fost construita exact langa Sfanta Sofia pentru a sugera suprematia Islamului. Sultanul Ahmet I avea doar 19 ani cand a comandat-o si se spune ca era atat de entuziasmat de ea incat muncea si el uneori la constructie. Intrarea este gratuita.

Urmatoarea oprire va fi la Sfanta Sofia, un miracol ingineresc datorita domului inalt de 56 de metri si cu diametrul de 32 de metri. Biserica a fost inaugurata in anul 537 de imparatul Iustinian si a rezistat numeroaselor razboaie si cutremure. Otomanii au transformat-o in moschee in secolul 15, mozaicurile fiind acoperite cu elemente islamice. Turistii o pot vizita intre 9:30 si 16:30, iar biletul de intrare costa aproximativ 10 euro.

Dupa-amiaza poate fi petrecuta in Marele Bazar, unde vei avea nevoie cu siguranta de cateva ore pentru a admira ce se vinde in labirintul haotic. Fiind de cateva secole inima Istanbulului, nicio excursie nu este completa fara o oprire aici. Cu peste 4.000 de magazine, banci, propria moschee, restaurante si sectii de politie, Marele Bazar este o intreaga lume care ii cheama pe turisti sa isi cheltuiasca banii.

De aici se poate pleca pe stradutele pline de restaurante si magazine spre Bazarul Egiptean, numit si Piata de Mirodenii. Aici poti admira felul in care comerciantii isi aranjeaza marfa si sa mai faci cateva cumparaturi deoarece nici nu vei vrea sa scapi de insistentele lor cand le vei vedea si mirosi produsele.

Seara traverseaza podul Galata si petrece cateva ore in cartierul cosmopolit Beyoglu. Plimba-te pe Istiklal Caddesi pentru a intelege de ce locul Turciei este in Uniunea Europeana si opreste-te in restaurantele, barurile si cluburile de jazz pe care le vei intalni pana in Taksim. Tot in Beyoglu, mergi la Cicek Pasaji sa incerci un raki si specialitati din fructe de mare.

A doua zi ar trebui sa fie dedicata Palatului Topkapi si Muzeului de Arheologie. Topkapi a fost construit de Mehmet al II-lea dupa cucerirea Constantinopolului pentru a-i fi resedinta principala si a ramas resedinta sultanilor pana in 1853. Vei avea nevoie de cel putin patru ore pentru a-l explora, asa ca vei fi tentat sa te opresti la restaurantul Konyali care se afla in prima curte a palatului.

Aici se gasesc preparatele servite la curtea otomana, dar restaurantul este si scump si foarte aglomerat. Daca iti permiti totusi o experienta de sultan, ar trebui sa faci o rezervare din timp. Intrarea la Topkapi costa pana in 10 euro, iar pentru harem mai trebuie sa platesti inca 6 euro.

La Muzeul de Arheologie vei gasi colectia nationala a uneia dintre cele mai vechi si fascinante civilizatii. A fost infiintat inca din 1881, cand Osman Hambi Bey si-a dat seama ca arheologii europeni scot din tara comorile imperiului. Printre atractiile muzeului sunt sarcofagele din Sidon, poarta zeitei Istar, sarcofagul lui Alexandru sau leul din Halicarnas.

Seara mergi la Hamdi Et Lokantasi, unde se spune ca kebapul este la fel de impresionant ca si privelistea. Dupa ce se lasa intunericul, mergi inapoi la Moscheea Albastra pentru a o vedea luminata si incheie ziua la o cafenea, cu o narghilea si muzica traditionala si fa-ti planuri pentru urmatoarea excursie in Istanbul, cand va trebui neaparat sa mergi si cu vaporasul pe Bosfor.

Cazarea din Istanbul este pentru toate gusturile si buzunarele. In Beyoglu gasesti hosteluri precum Neverland, Chillout sau World House, unde o camera dubla costa intre 28 si 50 de euro. O noapte la hotel in aceeasi zona costa intre 50 si 100 de dolari intr-o camera dubla. Hotelurile scumpe din Beyoglu si Taksim sunt Anemon Galata, Richmond sau Marmara.

In Sultanahmet, pe langa Moscheea Albastra, o camera dubla costa peste 40 de euro la hoteluri precum Stone sau Side, iar cineva cu buget mediu ar trebui sa scoata din buzunar intre 60 si 100 de dolari la hoteluri precum Ararat, Nomade sau Arcadia.

Pentru o experienta inedita si traditionala puteti incerca Hotel Turkuaz, care arata probabil la fel ca atunci cand a fost construit, la jumatatea secolului 19. O camera dubla costa 45 de euro, iar cei care vor sa incerce o camera de sultan sau una de pasa trebuie sa plateasca 80 de euro. Hotelul se afla la 10 minute de mers de Moscheea Albastra si Hagia Sofia.


6653

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Ziua Regelui Olandei - Amsterdam (King's Day in Amsterdam)
Ziua Regelui este un eveniment care se desfasoara anual, in data de 27 aprilie, incepand cu 2014. Cu..
Stiai ca?
Buthan este denumit si "Tara dragonului asurzitor".... Vulcanul care a avut cea mai mare explozie este Krakatau din Indonezia: in anul 1883 vulcanul Krakatau, din stramtoarea Sunda, a explodat distrugand aproape toata insula și creand un tsunami care a u...
Dictionar turistic
Oficiu de turism - Organism oficial sau semioficial national, regional sau local, insarcinat cu reprezentarea si apararea intereselor turistice ale teritorului respectiv. In scopul dezvoltarii activitatii sale, un oficiu poate deschide, in diferite locuri, reprezentante numite "Birouri de turism".
7 recomandari