Instalarea unui sistem de supraveghere in hoteluri sau pensiuni este un subiect pe marginea caruia discutiile pot deveni destul de aprinse in ceea ce priveste argumentele pro si contra. In principal, argumentele contra vin de la persoane prea putin informate care nu cunosc faptul ca supravegherea se limiteaza la spatiile comune si astfel nu se poate discuta de o incalcare a intimitatii turistilor. Decizia detinatorilor de hoteluri sau pensiuni de a instala camere de supraveghere tine strict de motive de securitate.
Monitorizarea video a devenit o parte importanta a lumii de afaceri, iar turismul nu face exceptie. Site-uri de specialitate precum SKUT raporteaza tot mai multi clienti din domeniul hotelier care cauta solutii de supraveghere avansate pentru a garanta siguranta turistilor. Cu toate acesta, pentru hotelieri, chestiunea supravegherii este una delicata pentru ca trebuie sa rezolve problema sigurantei fara a crea alte probleme precum cea a incalcarii intimitatii oaspetilor.
Tipul de supraveghere video potrivita pentru hoteluri si pensiuni
In general apeleaza la sisteme de supraveghere video hotelurile si pensiunile mijlocii si mari. Se observa un interes crescut pentru sistemele mai accesibile ca pret si din partea pensiunilor mici, insa acestea reprezinta in continuare un procent mic din totalul afacerilor din turism care apeleaza la acest tip de tehnologii.
Inainte de instalarea unui sistem de monitorizare video intr-un hotel, se recomanda consultarea unei companii de specialitate precum www.SKUT.ro pentru a determina exact tipul de sistem potrivit pentru dimensiunea si asezarea in spatiu. Fara o analiza corecta, hotelierii pot ajunge sa plateasca sume mult prea mari pentru instalarea sistemului de securitate sau pot risca instalarea unui sistem care poate fi exploatat.
Odata cu avansul tehnologiei si disponibilitatea sistemelor wireless de supraveghere, montarea unui sistem complex cu mai multe camere este mai simpla si mai accesibila ca oricand. Camerele de supraveghere activate cu senzori de miscare rezolva problema spatiului de stocare in conditiile in care cele mai multe hoteluri si pensiuni pastreaza imaginile filmate pentru 7 pana la 10 zile.
Importanta monitorizarii live
In ciuda avansului tehnologiei cand vine vorba de supraveghere video in contextul sigurantei spatiilor publice, cu circulatie intensa (precum receptia unui hotel mare spre exemplu), este greu de inlocuit factorul uman. Pentru ca sistemul de supraveghere sa fie cu adevarat util in preventia si rezolvarea rapida a incercarilor de infractiuni, trebuie sa existe cel putin un angajat care sa urmareasca imaginile in timp real.
Cu toate ca monitorizarea live si-a demonstrat eficienta inclusiv in industria turistica si hoteliera, sistemele de camere supraveghere exterior sau de interior care stocheaza informatia pe HDD-uri interne sunt de asemenea o solutie. Efectul psihologic al unei camere video plasate la vedere reuseste sa impiedice un procent important din incercarile de furt sau alte tipuri de infractiuni. Dezavantajul lipsei factorului uman in sistemul de monitorizare devine evident atunci cand in hotel sau pensiune apar infractori care cunosc metode de a evita identificarea faciala chiar daca apar in imaginile de pe camera (sepci trase in jos pe frunte, etc). Atunci cand exista un angajat de la securitate care se ocupa in mod special cu monitorizarea canalelor video ale hotelului sau pensiunii, astfel de personaje suspecte pot fi interceptate inainte sa comita infractiunea.
Camere video pe holurile camerelor si in lift - reactiile turistilor
Din punct de vedere al managementului hotelului sau pensiunii este evident ca instalarea unui sistem de supraveghere video este un pas necesar pentru asigurarea sigurantei turistilor. Nu toti oaspetii hotelului sau pensiunii vor impartasi insa viziunea obiectiva a managementului.
Prezenta unei camere video poate avea doua tipuri de efect cu rezultate diametral opuse, in functie de profilul psihologic al persoanei. Vor exista turisti care la vederea camerelor de supraveghere pe holurile camerelor sau in lift se vor simti in siguranta, insa vor exista si aceia care nu se vor simti confortabil cu ideea de a fi monitorizati cand intra in camera sau cand parasesc camera.
Instalarea camerelor video pe holuri si in lifturi nu ridica aceleasi probleme legale precum instalarea sistemelor chiar in camerele de hotel (care nu este permisa), dar inainte de luarea deciziei pro sau contra acestor locatii pentru camerele de supraveghere trebuie tinut cont de posibila reactie a oaspetilor hotelului. Daca se decide instalarea camerelor in aceste zone (pe holuri si in lift), este adesea recomandat sa se foloseasca sisteme de supraveghere cat se poate de discrete.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi