Concediul inseamna relaxare, buna dispozitie, mai putine responsabilitati si, implicit, mese copioase. Cei mai multi dintre noi uitam de diete si restrictii alimentare pentru a ne bucura in totalitate de vacanta. Din pacate, aceasta stare de euforie vine la pachet cu cateva kilograme in plus.
Nu este niciun mister ca la finalul unui concediu prelungit avem un surplus de greutate, deoarece pe perioada zilelor libere ne facem toate poftele. Pentru a evita astfel de probleme, specialistii in nutritie ne recomanda sa fim cumpatati ca sa nu nu depunem mai mult efort dupa terminarea concediului.
Cum arata meniul ideal?
Daca la micul dejun iti permiti sa exagerezi, pentru celelalte mese trebuie sa iti alegi mancarea cu mai multa atentie. Doar la prima masa a zilei poti manca paine, de preferat integrala, alaturi de sunca, oua sau carnaciori. Cel mai potrivit ar fi sa consumi lactate, cereale integrale fara zahar, cafea sau ceai neindulcite.
Pranzul perfect consta intr-o salata cu carne de curcan, ton ori branza feta sau chiar o supa. Pentru masa de seara poti alege intre supa, carne de pui sau peste la gratar, cu legume. Ca desert, poti opta pentru 100 de grame de fructe.
Nu ar trebui sa consumi cartofi, paste in cantitati foarte mari, carne de porc, mancaruri cu sos, produse de patiserie, ciocolata sau inghetata. La pranz, din cand in cand, ai putea sa mananci cartofi prajiti sau pizza, dar tine cont ca la cina nu ai voie carbohidrati.
Alimente permise
In concediu poti consuma legume, fructe, carne slaba si lactate degresate. Daca este prea cald ca sa gatesti, nu ai inspiratie sau pur si simplu iti doresti sa te relaxezi, comanda mancare cu livrare la domiciliu care sa includa astfel de alimente. In ceea ce priveste bauturile, sunt permise apa plata, laptele, cafeaua sau ceaiul fara zahar. Nu este o tragedie daca consumi un pahar dintr-o bautura carbogazoasa, insa incearca sa nu faci din asta o obisnuinta.
Ia in calcul ca alcoolul iti creste apetitul, de aceea este recomandat ca la fiecare pahar de alcool sa bei si doua pahare de apa. Evita cocktailurile dulci, deoarece contin multe calorii si opteaza in schimb pentru o bere slab alcoolizata sau un vin usor.
Poti incerca o cura cu fructe de sezon, pepenele rosu, ciresele sau fructele de padure fiind cele mai indicate. Nu combina la aceeasi masa carbohidratii cu dulciurile, asa ca daca ai mancat paste, cartofi sau paine, poti cel mult sa iei un desert din fructe.
Fa miscare in fiecare zi!
Chiar daca esti in vacanta nu trebuie sa petreci ore in sir pe sezlong. Poti face miscare intr-un mod foarte placut, nu neaparat antrenamente la sala de fitness sau jogging in parc.
Plimbarile pe plaja, inotul in mare, piscina sau bazin, volei, tenis de masa sau de camp, toate sunt activitati care iti asigura un nivel ridicat de miscare in fiecare zi. Daca pleci intr-o vacanta departe de casa, foloseste scarile la hotel in defavoarea liftului, mergi pe jos catre obiectivele turistice sau orienteaza-te catre drumetii in natura.
Aliatii din propria camara
In cazul in care simti ca incepi sa iei in greutate, foloseste cateva remedii naturiste pentru a-ti pune organismul la lucru. Pentru o digestie lenta, consuma doua lingurite de otet de mere diluat in putina apa.
Detoxifiaza-ti organismul cu un suc de sfecla rosie, mere sau morcov. Scapa de toxinele din corp si cu usturoi, bogat in compusi organosulfurici cu proprietati terapeutice recunoscute. Consuma din propria ta camara nuci si seminte deoarece au un continut ridicat de antioxidanti care protejeaza organismul.
Silueta ta nu trebuie sa aiba de suferit chiar daca esti in concediu. Cu putina atentie si disciplina, poti sa imbini relaxarea cu un stil de viata sanatos. Excesele alimentare nu trebuie sa iti strice buna dispozitie si energia cu care vei reveni din vacanta, asa ca tine cont de sfaturile mentionate pentru a-ti pastra corpul frumos si sanatos!
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/waffle-on-white-ceramic-plate-511763/
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi