Sera este o constructie care creeaza un mediu potrivit pentru cresterea legumelor, a fructelor sau a diferitelor plante si flori. Daca vrei sa te bucuri de acestea pe tot parcursul anului, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de un spatiu generos in curte sau gradina si de timp pentru intretinerea acestui spatiu si a produselor pe care le cultivi.
Poti transforma o pasiune intr-o afacere, daca iti doresti sa vinzi sau sa cultivi legume pentru familia ta, chiar si in perioada iernii. De asemenea, poti opta pentru cultivarea unor soiuri mai rare de flori sau plante pe care sa le distribui magazinelor mari sau celor de profil. Iata ce trebuie sa stii despre intretinerea unui astfel de spatiu:
Temperatura
Plantele au nevoie de o anumita temperaturi pentru a se dezvolta, in functie de tipul lor. Pentru a putea sa monitorizezi nivelul acesteia permanent, este recomandat sa instalezi un termometru si un umidificator, deoarece si umiditatea este esentiala pentru toate plantele si florile pe care le poti creste in sera. Tomatele, castravetii, ardeii si vinetele au nevoie de temperaturi de minimum 15°C pentru a incolti, dar ideal ar fi ca in solar sa fie pana la 22-26°C. Salata, de exemplu, este mai putin pretentioasa si poate germina la minimum 2-3°C, iar temperatura ideala trebuie sa fie de pana la 18°C. Pe timpul iernii sau in zilele mai racoroase de primavara, vei avea nevoie de un tun de caldura pentru a pastra interiorul solarului cat mai cald si pentru a incuraja cresterea sanatoasa a plantelor.
Forma
Un alt aspect important pe care trebuie sa il iei in considerare cand vrei sa construiesti o sera este forma. Cunoscute si sub denumirea de solarii, acestea pot avea forma unui tunel sau in doua ape, cu structura de metal, respectiv din lemn. Cel mai des intalnita si mai practica este forma tunel cu structura din metal. Acest tip de solar este alcatuit din bare de otel in forma de arc si se monteaza printr-un sistem specific oferit de producator. El se acopera la final cu folii calitative. O astfel de forma este recomandata in special datorita usurintei cu care se poate scurge apa acumulata in urma ploilor. Rezistenta la vant este una dintre grijile pe care le vei avea atunci cand vrei sa instalezi o astfel de sera. Barele arcuite se introduc in fundatii realizate din beton armat, iar daca zona in care locuiesti nu este expusa la vanturi puternice, niste tarusi din lemn sau metal vor fi suficienti.
Sera cu acoperis in doua pante se construieste in stilul unei case. Daca optezi pentru o structura de lemn, cele mai potrivite materiale sunt lemnul de salcam, stejar sau fag. Structura trebuie sa contina coame si capriori, dar si o inclinare a acoperisului, care sa permita scurgerea apei.
In ambele cazuri, folia va trebui schimbata anual, dar structura de lemn este mai rezistenta, reconditionarea acesteia fiind necesara abia dupa cativa ani, in functie de intemperii si de conditiile de intretinere.
Plantele
Cel mai important pas este cel de a decide ce doresti sa cultivi. Legumele de baza precum rosiile, castravetii, ardeii, fasolea si verdeturile precum busuiocul sau patrunjelul sunt usor de crescut in sere, dar trebuie sa fii atent la momentele ideale pentru plantare. Unele dintre acestea trebuie rasadite din ghivecele mici in care au incoltit, dupa ce ajung la o dimensiune matura. Poti opta si pentru cultivarea fructelor si a plantelor exotice precum palmierii, kiwi sau goji. Trebuie doar sa tii cont de pretentiile fiecarui soi in parte si sa nu sari peste procesele de fertilizare. Flori precum muscatele sau cactusii sunt usor de intretinut, iar cultivarea acestora iti poate aduce profit, mai ales daca alegi tipurile cele mai cautate pe piata. Poti transforma sera si intr-o atractie turistica, daca locuiesti intr-o zona pitoreasca sau ai o pensiune in apropiere.
Intretinerea unei sere poate ramane un hobby, dar exista si posibilitatea transformarii acesteia intr-o afacere. Daca prinzi repede gustul cultivarii legumelor si a plantelor, vei putea sa iti extinzi spatiul si sa produci tot mai mult in fiecare an. Trebuie doar sa te dedici pasiunii tale si sa oferi atentie tuturor categoriilor de plante, legume sau fructe care cresc in sera sau solar.
Sursa foto: unsplash.com
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi