Bangkok, Thailanda
Ce sa mancati: Este greu sa gasesti o strada din Bangkok care sa nu aiba un stand cu mancare. Mancarea pe strada este un stil de viata aici, mai ales noaptea. Aici veti gasi o mare varietate de taitei, carne sau preparate vegetariene: dim sum (galuste fierte sau prajite umplute cu orez, carne sau legume), insecte prajite (furnici, greieri, libelule, scorpioni, viermi de matase, lacuste, viermi de bambus), pad thai (taitei cu diverse sosuri, legume sau carne), khao pad (mancare din orez, carne, oua, ceapa, rosii, usturoi, servita cu salata verde), gai phad met mamuang (carne de pui sau porc prajita cu nuci), preparate din peste si fructe de mare (ton, macrou, biban, creveti, scoici, crabi, caracatita, stridii si midii, toate fierte in lapte de cocos), kao moek gai (orez galben cu pui, servit cu sos dulce-acrisor de ardei iuti). Pastrati loc si pentru delicioasele fructe sau pentru un desert dulce.
Unde sa mancati: Chinatown, piata Nang Loeng (Nakhorn Sawan Road), strazile din apropierea Khao San Road, cartierul Saochingcha (in apropiere de primaria Bangkok), Soi Rambutri (vizavi de hotelul Viengtai), Aw Taw Kaw.
Cat te costa: Cu cel mult 3$ va puteti bucura de 2 sau 3 feluri de mancare traditionala din Bangkok.
Tel Aviv, Israel
Ce sa mananci: Tarabele cu mancare din Tel Aviv reprezinta cele mai bune locuri pentru a incerca bucate vegetariene autentice. Falafel este considerat mancarea neoficiala a Israelului. Falafel-ul este servit intr-o pita, umpluta cu salata, muraturi si tehina (pasta de susan). Chiftelutele falafel sunt facute din humus sau din boabe de fasole. Sabich este un fel de mancare care a fost adusa in Israel de imigrantii arabi. Sabich inseamna dimineata si este facuta din pita, cu vinete prajite, ou, salata, tehina si muraturi. Sandwich-ul tunisian este o gustare delicioasa facuta dintr-o bagheta umpluta cu ton, oua, lamaie murata, salata verde si ardei iute prajit. Lafa este un fel de shaorma si este pita facuta la cuptor umpluta cu kebab de pui sau curcan, salate si cartofi prajiti. Cea mai excentrica lafa este umpluta cu ficat de gasca. Meorav Yerushalmi este o tocanita facuta din maruntaie de pui (inimi, plamani, ficati si splina), ceapa si condiemente specifice Israelului. Mancarea se serveste cu orez sau fasole.
Unde sa mananci: De-a lungul strazii Ibn Gvirol, strada Frishman, orasul Ramat Gan (cel mai bun sabich), brutaria de pe strada Abulafia Arab
Cat te costa: 6 chiftelutele falafel servite cu pita costa in jur de 15 sheqel (3.50 $), iar o shaowrma de pui nu depaseste 30 sheqel (7 $).
Istanbul, Turcia
Ce sa mananci: In foarte multe localuri traditionale din Istanbul, ospatarii aduc clientilor o tava cu o gama extrem de variata de meze (echivalentul aperitivelor, atat calde, cat si reci) din care turistii aleg ce vor sa manance. Indiferent ca este vorba despre covrigul cu susan (simit), cartofii la cuptor cu cele mai minunate topping-uri (kumpir), traditionalul doner kebap servit in pita, sandwich-ul cu peste (balik ekmek) sau delicioasa baklava, tarabele cu mancare din Istanbul sunt o tentatie gustoasa pentru vizitatorii infometati.
Unde sa mananci: cartierele Karaköy si Ortakoy (partea europeana a Istanbulului), Istiklal Caddesi (strada plina cu tarabe cu mancare proaspata).
Cat te costa: O portie de laden kumpir te costa in jur de 6 lire turcesti (3.80 $), iar un simit in jur de 1 lira (0.60$).
Hong Kong
Ce sa mananci: Tarabele cu mancare sunt peste tot in Hong Kong. Felurile de mancare cu taitei, chiftelutele din peste si curry si o varietate de dim sum sunt doar cateva dintre variantele de care va puteti bucura in Hong Kong. Alte mancaruri traditionale sunt: ha gao (gogosele din aluat de orez umplute cu creveti), prajituri din castane, bulgari din cocos, taitei dulci sau picanti, chifle umplute, youtiao (bete din aluat crocant) si zongzi (gogosi din orez prajit, cu diverse umpluturi, in forma de piramida, invelite in frunze de bambus).
Unde sa mananci: Strada Templului din Yau Ma Tei, Piata Doamnelor din Mong Kok, strada Tung Choi. Tsim Sha Tsui, strada Mei Lun, aleile din golful Causeway si Wan Chai.
Cat te costa: 20 de dolari Hong Kong (in jur de 2.60$) pentru un bol de taitei cu legume si 10 dolari Hong Kong (1.30$) pentru 4 galuste shumai.
Kuala Lumpur, Malaezia
Ce sa mananci: Kuala Lumpur are foarte multe tarabe cu mancare raspandite in tot orasul, in special in pietele din centrul orasului. Alegeti bucate din bucataria malaeza indiana sau cea musulmana: painici umplute de gem de nuca de cocos, frunze de banana umplute cu orez si servite cu curry, satay (frigarui de pui, capra, miel, vita, porc sau peste servite cu garnituri picante), taitei sau burger-ul Ramly (pe langa ingredientele clasice, burger-ul Ramly are oua si sos Worcestershire). La desert puteti incerca kacang (fulgi de gheata cu nuci, jeleu si diferite sosuri dulci).
Unde sa mananci: Jalan Petaling (Chinatown), Jalan Alor; in jurul statiei de autobuz Puduraya, Jalan Masjid India (mancare indiana), piata de duminica noapte (statia Kampung Bahru LRT) si tarabele din piata Chow Kit.
Cat te costa: Un burger Ramly costa in jur 2.50 ringgit malaezi (0.70$), iar taiteii Kway Teow costa aproximativ 4 ringgit malaezi (1.25$).
Mumbai, India
Ce sa mananci: Daca ajungeti in Mumbai, este obligatoriu sa incercati mancarea servita la tarabele (vada pavwala) din oras. O mare parte din bunatatile servite aici sunt vegetariene sau dulci. Cele mai populare tratatii sunt chaat (snacks-uri facute din aluat in forma rotunda, asezonat cu legume si condimente) si pav (chifle cu curry). Incercati si varianta vegetariana a pav bhaji (cartofi prajiti in aluat pufos cu usturoi). In India de Sud cele mai populare preparate sunt: idli (prajitura din orez), pongal (pilaf cu condimente locale, nuca de cocos si nuci), vada (gogosi din cartofi), dosa (clatite cu umpluturi picante) and chapati (lipie indiana). In partea de nord, micul dejun consta in lipie paratha servita cu unt, legume (in special cartofi) cu condimente picante, jelabi (rondele dulci din jeleu crocant),
Unde sa mananci: In timpul zilei, cele mai multe tarabe cu mancare se afla in zona Fortului si a celor mai importante atractii turistice. Seara, incercati minunatele bucate locale de la tarabele de pe plaja Chowpatty, Bade Myia, Tulloch Road.
Cat te costa: Un delicios vada pav costa in jur de 7 rupii indiene (0.15$) si snacks-urile chaat aproximativ 14 rupii indiene (0.30$).
Tokyo, Japonia
Ce sa mananci: A lua masa in Tokyo nu trebuie sa fie o experienta extravaganta si costisitoare. Obligatoriu trebuie sa incercati sushi, insa localnicii prefera sa manance un bol de ramen (supa cu taitei, carne, soia si oua fierte) sau de taitei cu diferite arome. Alte preparate pe care le gasiti la tarabele cu mancare din Tokyo sunt: takoyaki (gogosi umplute cu caracatita) sau yakitori (frigarui servite cu suc de lamaie, suc facut din sake sau sos de soia).
Unde sa mananci: piata de peste Tsukiji, Shinjuku, aleea Yakitori si Kabukicho.
Cat te costa: Un bol de ramen costa in jur de 9$, iar 6 bucati de takoyaki costa 4.50$.
Sursa articol