Ce înseamnă să-ți trăiești cu adevărat pasiunea?
Înseamnă să te trezești în fiecare dimineață fericit și gata de muncă. Să fii mereu cu zâmbetul pe buze pentru că ajungi să faci exact ceea ce îți dorești.
Să nu trăiești doar pentru weekend din moment ce afacerea sau locul tău de muncă este tot ce ai nevoie - venit, relaxare și distracție. Pare imposibil?
Află că toate afacerile de succes precum: Microsoft, Apple, Adidas, Nike, Amazon, Airbnb și așa mai departe au înțeles asta de la început.
Antreprenorii care le-au înființat și-au dat seama că pentru a reuși trebuie să își urmeze pasiunea.
Să îți dau un exemplu:
Încă de la începutul vieții, Bill Gates era fascinat de programare. De pe vremea când calculatoarele nu aveau o interfață grafică.
Programarea în anii 70
Da… surprinzător, așa-i? Bill nu era așa de răsfățat precum programatorii din zilele noastre cu programe care să le facă viața ușoară.
Iar din moment ce știa cum să mânuiască un calculator, el a observat că le era aproape imposibil oamenilor de rând să realizeze același lucru. Astfel, s-a născut o nouă dorință. Să facă calculatoarele accesibile tuturor.
Această dorință curând s-a transformat în pasiune. Pasiune care la îndrumat de-a lungul vieții.
Chiar și în cele mai grele momente ale sale, când a fost refuzat de zeci de ori, i s-au închis uși în nas, a fost numit nebun și visător, tot nu s-a lăsat. La un moment dat chiar a renunțat la una dintre cele mai de prestigiu facultăți, Harvard, doar pentru a-și urma pasiunea.
Și iată unde a ajuns, să creeze una dintre cele mai de succes afaceri ale timpurilor noastre. Care nu numai i-a garantat viitorul său și al copiilor, copiilor săi, dar s-a bazat în totalitate pe pasiune. Și în plus tot ce și-a dorit a îndeplinit.
Pare imposibil?
Chiar nu este.
Dar nu trebuie să mă crezi, iată câteva afaceri de de succes de pe teritoriul țării noastre. Care, cu toate că sunt la începutul vieții și nu au niște cifre atât de mari, au un lucru în comun, sunt conduse cu pasiune de către liderii lor.
Deci să-i dăm bătaie:
Wineful
Wineful este primul magazin online care oferă un abonament lunar la vinuri de cea mai bună calitate de la crame ce au grijă de strugurii lor. Dar în cazul nostru povestea din spatele acestei afaceri este mult mai interesantă.
Elena, întreprinzătoarea Wineful, a avut un drum destul de neașteptat până să ajungă unde este acum. Înainte de a deveni întreprinzătoarea unei afaceri românești de succes a trecut prin mai multe job-uri total opuse de antreprenoriat.
Atrasă fiind de lumea publicităţii, s-a angajat ca marketing manager într-o companie românească de dezvoltare software unde a lucrat mai bine de cinci ani.
Ea a terminat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării după care a ajuns să lucreze ca editor video la o televiziune, apoi ca digital marketer şi copywriter în câteva agenţii de publicitate. Însă a continuat în paralel și cu niște proiecte antreprenoriale și de voluntariat, care cu siguranță au ajutat-o.
Totuși, pasiunea pentru vinuri a condus-o și astfel a ajuns ca peste câțiva ani să își deschidă un blog în care discuta diferite teme și topicuri legate de vin. Blog care în 2016 a fost transformat în Wineful.ro.
Și s-a dovedit a fi un succes.
Începând cu doar 8.000 de euro, Elena estimează că până la finalul anului 2019 cifra de afaceri va fi de 300.000 de euro. Un număr surprinzător dacă ne uităm de unde a plecat.
IRIS Robotics
Sau cei de la IRIS Robotics care mânați de pasiunea pentru roboți și tehnologie au decis să își pună pe picioare propria afacere.
Ei se ocupă cu tot ce ține de crearea unui robot. De la concept, design și prototipare până la producția în sine. Sunt printre primii din România care oferă o paletă atât de largă când vine vorba de roboți.
Ei pun la dispoziția consumatorilor mai mulți roboți pentru diferite specialități. Spre exemplu: Brațul Robotic Digital, Robot Umanoid H3Pro sau Robot Car QBot sunt toate materiale destinate universităților și școlilor ce au în cadrul lor și profile matematică-informatică(intensivă) sau robotică.
Sunt un mod ieșit din comun de a le arăta studenților și elevilor secretele roboților fără a-i plictisi sau a le pierde interesul.
Și cu siguranță este mult mai ingenios și distractiv în comparație cu vechea metodologie ce constă doar în teorie, fără practică.
Viziunea lor este mult mai amplă, dorindu-și să ajute întreprinderile cu dezvoltarea propriului ecosistem tehnologic ce-i va ajuta la eficientizarea și automatiza task-urile repetitive. Totodată va elimina din joburile periculoase practicate de oameni.
Nu doar că această echipă pricepută de tineri duce tehnologia pe alte culmi, dar au reușit să creeze o afacere extraordinar de bună.
Afacerea cu sărățele
Dar să nu uităm și de tânărul de 23 de ani care ajutat de bunica sa de 62 de ani, au reușit să pună pe picioare o afacere productivă.
Totul constă într-o rețetă de sărățele banale pe care bunica tânărului o cunoaște de ani buni și pe care i le pregătea acestuia încă de când era mic. Așă că băiatul și-a dorit să aducă gustul copilăriei sale și în supermarketuri.
Astfel punând laolaltă pasiunea bunicii pentru gătit și toate secretele pe care el le-a învățat la facultatea de Științe Economice au reușit împreună să pună bazele afacerii mult dorite.
Ei spun că suma investită a fost de aproximativ 10.000 de euro, iar estimările lor spun că producția de sărățele va sări de 1000 kg în următoarele luni.
Lucrareamea.ro
Cei de la Lucrareamea te ajută să găsești inspirație pentru a-ți decora casa. Poți găsi idei DIY (do-it-yourself) ușor de făcut până la soluții mai complexe.
Găsești pe site-ul lor lucruri creative pentru care aceștia îți oferă pas cu pas sfaturi utile, practice și pe care le poți implementa ușor, chiar la tine acasă. Cu ajutorul imaginilor, videoclipurilor și descrierilor pas cu aps, proiectul tău DIY prinde contur și culoare.
Ei își propun să ofere gratuit toate informațiile necesare de care ai nevoie pentru a finaliza o lucrare în casa ta sau în curtea casei.
Sunt mai mult decât un blog DIY sau un ghid de montare. Ei își doresc să formeze următoarele generații do-it-yorself și să creeze noi viziuni asupra lucrurilor făcute acasă și a capacității de a le face singuri.
Pasiunea este totul
Deci după cum poți observa și tu, pasiunea este un element important, dacă nu unul dintre cele mai importante după cum spun și marii antreprenori.
Dar cum poți veni și tu cu o idee de afacere legată de pasiunea ta?
Pai este destul de simplu. Tot ce trebuie să faci este să-ți aloci câteva minute dintr-o zi și să îți faci o listă cu toate pasiunile tale.
După care să te gândești la un anumit produs care să-i ajute pe potențialii clienți. Dar nu un produs vag.
De exemplu: Anvelopă Mountainbike - foarte vag, cu multă concurență. În schimb, un produs ca Anvelopă Mountainbike cu aderență sporită pe suprafețe umede și în nămol - deja adăugând faptul că sunt mai bune în condiții umede, ai înlăturat jumătate din concurență.
Și asta este tot.
Îți urez baftă în crearea propriei afaceri!
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi