Cele mai ciudate obiceiuri la masa de pe glob

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cele mai ciudate obiceiuri la masa de pe glob


Obiceiurile pe care le au popoarele lumii la masa pot parea dubioase pentru straini, dar sunt perfect justificabile pentru localnici.

De pilda, peruanii o slavesc pe Zeita Pamantului, oferindu-i din bauturile lor, etiopienilor le place sa ii serveasca personal pe musafiri, iar japonezii au voie sa plescaie doar daca mananca supa de taitei.

In anumite zone din Peru, Argentina, Chile si Bolivia, mesenii isi arata respectul pentru echivalentul local al Mamei Pamant, varsand cate un pic din bauturile lor pe jos si rostind „Para la Pachamama”, intr-un ritual numit „ch’alla”. Pentru a onora zeii fertilitatii si ai recoltei, unii sud-americani lovesc usor paharul, in timp ce altii ating bautura cu doua degete.

Codul bunelor maniere la masa din Afghanistan impune ca musafirul sa fie primul care mananca, primul care gusta cele mai multe preparate si cel care este asezat cat mai departe de usa. Oaspetii care scapa din greseala o bucata de paine pe jos trebuie sa o ia, sa o sarute si apoi sa o ridice pana la nivelul fruntii inainte sa se aseze din nou la masa si sa o manance.

In statele din Orientul Mijlociu, precum si cele din Africa si India, comesenii obisnuiesc sa foloseasca in timpul mesei numai mana dreapta: cu ea aleg bucatile de mancare si cu ea le duc le gura. Pentru localnicii din aceste tari, mana stanga are o reputatie foarte proasta si nu este folosita sub nicio forma la masa.

In unele parti din Etiopia exista o traditie numita „gusha” care prespune ca oamenii se hranesc reciproc folosindu-se doar de maini, fara ajutorul tacamurilor. Traditional, musafirii sunt asezati in cerc, in jurul unei mese pe care sunt puse mai multe platouri cu mancare. Gazda incepe ritualul, alege o bucata de carne, cateva legume, le inmoaie in sos si i le ofera persoanei din dreapta sa, continuand apoi cu toti invitatii de la masa. Dupa ce a terminat, prima persoana hranita continua si ofera de mancare musafirului aflat in dreapta sa. Gusha continua pana cand fiecare om de la masa le-a dat sa manance tuturor mesenilor.

Japonezii
au o reputatie pentru obiceiurile complicate si elaborate impuse pe tot parcursul mesei. Exceptia care confirma regula este servirea supei cu taietei, singurul moment in care este permis plescaitul. Mai mult decat atat, cei care plescaie isi arata in acest fel aprecierea pentru gazda. Cu toate acestea, atat precautia, cat si bunul simt ar trebui sa fie doua restrictii care sa dicteze limita plescaitului: daca stropesti in jur nu e in niciun caz placut, iar daca inghiti supa fierbinte prea repede, vei regreta cu siguranta.

In cazul in care vrei sa faci impresie buna in Filipine, fii pregatit sa astepti. In aceasta regiune o regula de politete este rabdarea. Prin urmare, politicos este sa astepti sa fii invitat sa te asezi la masa, sa ti se spuna exact ce loc trebuie sa ocupi si nu in ultimul rand, desi poate parea ciudat, sa ti se spuna cand poti incepe sa servesti din delicatesele de pe masa.

Inuitii din Canada nu te vor fixa cu privirea si nici nu iti vor reprosa daca dupa masa...vei ragai. Pentru ei aceasta manifestare este o forma de a-ti dovedi satisfactia si aprecierea pentru masa. Totusi, se pare ca exista si o explicatie logica si oarecum stiintifica pentru acest obicei al inuitilor canadieni. Savantii le-au studiat in amanunt sistemul cardiovascular si au constatat starea sa deosebit de buna, datorata in mare parte consumului mare de omega3. In conditiile in care inuitii sunt mari consumatori de peste in general si de somon in particular, alimente care contin omega3 in cantitati mari, este normal ca organismul sa fie balonat.

In anumite zone din Coreea este un obicei des intalnit ca la masa, daca sunt servite preparate cu peste, oasele acestuia sa fie scuipate pe jos. Pentru cei nefamiliarizati cu acest obicei, observarea sa pentru prima data poate fi intr-adevar foarte ciudata.


10689

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul catalan - Barcelona
“Bon Nadal i Felic Any Nou” in catalana sau “Feliz Navidad y Prospero Ano Nuevo” in spaniola..
Belgia  |  Cehia  |  Franta  |  Germania  |  Malta  |  Spania  | 
Stiai ca?
In Africa exista peste 3.000 de triburi?... In Chile se obisnuieste ca vinul sa fie turnat cu mana dreapta....
Dictionar turistic
Birou de obiecte pierdute - Birou amenajat in incinta garilor, autogarilor, aerogarilor, unde se strang si se recupereaza toate obiectele pierdute de pasageri.
7 recomandari