Franta si minunatele sale dulciuri
Bucataria frantuzeasca este una dintre cele mai versatile din lume, iar dulciurile nu fac exceptie de la regula. De la croissante pufoase, torturi cu creme delicioase pana la eclere si tarte cu fructe, in Franta veti fi in “cel mai dulce paradis”. Cele mai populare bunatati sunt: macarons (prajiturele din bezea cu diverse umpluturi: zmeura, fistic, ciocolata, lamaie, trandafiri etc), mousse de ciocolata (spuma de ciocolata decorata cu frisca naturala, fructe sau sirop de ciocolata). Produsele de patiserie se bucura si ele de un succes nebun, printre cele mai cunoscute numarandu-se: briosele (cu diverse arome), choux a la crème (gogosi din aluat pufos umplute cu crema de vanilie sau ciocolata) si crème au beurre (cremsnit).
Italia si aroma originala de tiramisu
In Italia veti fi cuceriti de aroma deosebita a prajiturii tiramisu, un desert facut din piscoturi, crema de mascarpone si cafea. Un alt desert ce ii incanta pe italieni si pe turisti in aceeasi masura este cannoli, rulouri din aluat crocant umplute cu o delicioasa crema de vanilie. Panna cotta este o budinca facuta din smantana, lapte si zahar la care se adauga diverse sosuri sau fructe.
Marea Britanie si placintele traditionale
Marea Britanie este cunoscuta pentru budincile si prajiturile sale minunate. Una dintre cele mai cunoscute este spotted dick, o budinca cu fructe uscate servita cu un sos de lapte si vanilie. Trifle este un desert sanatos care poate fi servit si la micul dejun. Trifle se serveste intr-un pahar transparent unde sunt asezate elegant, pe straturi, toate ingredientele: crema de vanilie sau iaurt, cereale, suc de fructe natural si capsuni. Desi americanii sustin ca ei au inventat placinta cu mere, se pare ca acest desert isi are originea in Marea Britanie.
Turcia, baklava cu arome parfumate
In Turcia cel mai renumit desert este baklava. Pe langa gustul clasic de alune si miere aici veti gasi si alte arome deosebite: ciocolata, fistic sau capsuni. Rahatul turcesc este un alt desert ce nu trebuie ocolit. Veti fi uimit de diversitatea umpluturilor: alune, migdale, lamaie, fistic, portocale etc.
Grecia, deserturi racoritoare
Grecii ne incanta papilele gustative cu cateva deserturi usoare, perfecte pentru zilele toride de vara: cataif (prajitura din taitei dulci si crema de vanilie) si yiaourti me meli (iaurt cu miere).
Ungaria, savoarea pandispanului pufos
Bucataria ungureasca primeste un plus pentru deserturile delicioase: legendarul pandispan Gundel insiropat cu rom, peste care se pune sirop de ciocolata, crema, alune, stafide si frisca si galuste a la Somloisi (cu piure de castane, sos de ciocolata, rom si frisca).
Spania, dulciuri cu ciocolata calda
In Spania trebuie sa incercati chocolate con churros (gogosele crocante dulci, servite cu ciocolata calda). Barquillos sunt niste betigase crocate, dulci care se servesc pe post de desert.
Austria, cel mai bun tort de ciocolata
In Austria veti gasi cele mai bune torturi: tortul Sacher (crema de ciocolata, blat pufos, glazuri apetisante, cu frisca sau gemuri parfumate), dobostorte (opt blaturi subtiri, acoperite cu crema de ciocolata si caramel), linzertorte (placinta de migdale, umpluta cu gem de capsuni sau coacaze).