TurisMALL
powered by

Cele mai faimoase mausolee din lume


DELHI

Mormantul lui Mausolus este un mormant construit la Halicarnassus pentru Mausolus, un guvernator al Imperiului Persan. Impresionat de structura deosebita a mormantului, Antipater din Sidon l-a numit una dintre Cele 7 Minuni ale lumii antice. Inca de atunci, cuvantul de mausoleu a fost folosit de atunci pentru a descrie mormintele grandioase. Din pacate, Mormantul lui Mausolus nu a ajuns in tip, deoarece a fost distrus in urma unui cutremur in secolul XV.

Mormantul lui Cyrus, Iran



Cyrus cel Mare a fost fondatorul si guvernatorul Imperiului Persan in secolul VI I.Hr. Mormantul sau este cel mai important monument din Pasargadae, capitala antica a Persiei, Iranul din ziua de azi. Cand Alexandru a distrus Persepolis, a vizitat si mormantul lui Cyrus. El i-a ordanat unuia dintre soldati sa intre in mormant. Acesta a gasit aici un pat de aur, o masa cu tacamuri si pahare, un sicriu de aur, ornamente batute cu pietre pretioase si o inscriptie deasupra mormantului: “Trecatorule, eu sunt Cyrus, care a dat persanilor un imperiu si a fost regele Asiei. Din pacate, urmele inscriptiei s-au sters in timp.

Mausoleul lui Lenin, Moscova



Mausoleul lui Lenin este locul in care se odihneste Vladimir Lenin. Corpul sau imbalsamat este expus publicului din anul mortiil sale, 1924. Cadavrul necesita munca zilnica pentru a mentine un aspect estetic. Sarcofagul lui Lenin este tinut la o temperatura de 16 grade Celsius si la o umiditate de 80 – 90%. La fiecare 18 luni, cadavrul este supus unei bai de chimicale. Vizitatorii nu au voie sa filmeze, sa faca poze, sa vorbeasca sau sa fumeze in mormant.

Mormantul lui Humayun, Delhi



Mormantul imparatului Humayun din Mughal a fost comandat de sotia sa, in anul 1562 d.Hr. si a fost prima gradina-mormant din India. Inspirat de arhitectura persana, mormantul ajunge la o inaltime de 47 metri, iar zidurile exterioare sustin domul din marmura alba. Pentru un constrast mai puternic, restul cladiri este facut din gresie rosie.

Castelul Sant’Angelo, Roma



Mausoleul lui Hadrian, cunoscut sub numele de Castelul Sant’Angelo, este o cladire cilindrica din Roma, comandata de imparat pentru el si familia sa. Cenusa lui Hadrian a fost depusa aici, la un an dupa moartea din 138, impreuna cu cea a sotiei sale, Sabina si a primul fiu adoptat. Pana in 217, aici a fost depuse cenusa imparatilor succesori, ultima depozitta fiind a lui Caracalla. Mai tarziu, cladirea a fost folosita ca fortreata si castel, iar astazi este muzeu.

Mormantul lui Jahangir, Pakistan



Mormantul lui Jahangir este un mausoleu construit pentru imparatul Jahangir care a condus Imperiul Mughal intre 1605 – 1627. Faimosul mausoleu se afla in Lahore, Pakistan si a fost construit de fiul sau, la 10 ani de la moartea imparatului. Monumentul se afla intr-o atractiva gradina si are 4 minarete ce ajung pana la 40 metri. Interiorul este decorat cu fresce si marmura colorata. Tot inauntrul mausoleului se afla un sarcofag din marmura alba, ale carui pereti sunt decorati cu flori din mozaic.

Altarul Iman Husayn, Irak



Mormantul lui Husayn ibn ‘Ali se afla in orasul Karbala, Irak si a fost construit pe locul mormantului lui Husayn ibn ‘Ali, al doilea nepot al lui Mohamed. Altarul se afla in apropiere de locul unde a fost omorat, in timpul bataliei de la Karbala. Considerat unul dintre cele mai sfinte locuri pentru Shi-eni, altarul este locul unor pelerinaje anuale. Zidurile care inconjoara altarul sunt ridicate in jurul unor porti din lemn, decorate cu decoratiuni din geam. Portile se deschid intr-o curte cu 65 camere separate, frumos decorate de la interior spre exterior. Mormantul lui Husayn este ferecat cu o structura asemenatoare cu o cusca si se afla chiar sub domul auriu.

Mausoleul lui Shirvanshahs, Azerbaidjan



Mausoleul face parte din Palatul Shirvanshahs, cel mai mare monument al arhitecturii azerbaidjene. Aflat in centrul orasului Baku, complexul contine principala cladire a palatului, un mic pavilion din piatra, seifurile de inmormantare, o moschee si ramasitele unei camere de imbaiere. Mausoleul are o forma dreptunghiulara si o cupola in forma de coroana, decorata cu stele radiale. Sultanul Khalilullah I a comandat constructia acestui seif de inmormantare pentru mama sa si fiul lui, in secolul XV.

Mausoleul Shah-i-Zinda, Uzbekistan



Shah-i-Zinda este cel mai faimos mausoleu din Asia Centrala si se afla in partea de nord-est a Uzbekistanului. Complexul este format din 3 structuri conectate prin 4 pasaje in forma de arcada. Cele mai timpurii cladiri dateaza din secolele XI si XII, iar cele mai multe au fost ridicate intre secolele XIV - XV. Numele Shah-i-Zinda inseamna regele viu si este legata de legenda lui Kusam ibn Abbas, verisorul profetului Mohamed. Potrivit legendei, Kusam ibn Abbas a fost decapitat, dar si-a luat capul si a plecat in Gradina Paradisului, unde traieste si astazi.

Armata de Teracota



Mausoleumul Primului Imparat al Dinastiei Qin (221 I.Hr – 206 I.Hr), care si-a invins cu succes toti rivalii si a unificat China, se afla in apropiere de orasul Xi’an. Armata de Teracota reprezinta o colectie de sculpturi din teracota, construita la porunca lui Qin Shi Huang, primul imparat al Chinei. Fiind cea mai populara atractie din Xian, armata de teracota este formata din 6.000 de soldati, generali, cai si artilerie si pazeste intrarea in mormantul imparatului Qin.

Taj Majal, India



Taj Mahal a fost construit de imparatul Shah Jahan in memoria sotiei sale, Mumtaz Mahal, care a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil, in 1631. Imparatul a construit Paradisul asa cum este descris in Coran: o gradina luxurianta, impartita simetric de canale cu apa si inconjurata de un zid. Pentru cladirea principala ar fi avut nevoie de opt ani, dar intregul complex a fost construit in 22 de ani si terminat in 1653. In total au lucrat la el 20.000 de oameni adusi din India si Asia Centrala.
Au fost adusi specialisti inclusiv din Europa pentru a lucra marmura si pentru a face impresionantele decoratiuni cu pietre pretioase incrustate. Toate acestea transforma mausoleul intr-o adevarata bijuterie care isi schimba culoarea de la o ora la alta si de la un anotimp la altul, astfel ca nu arata niciodata la fel.

Sursa articol. Sursa foto


7048

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Caderea Bastiliei (Ziua Nationala a Frantei)
In data de de 14 iulie francezii sarbatoresc cu mare fast Caderea Bastiliei sau Fete nationale.14 iu..
Stiai ca?
Padurea joaca un rol deosebit de important in prevenirea poluarii atmosferei. Arborii filtreaza aerul si absorb praful pana la cantitati intre 30-80 t pe an si pe hectar; 1 ha de padure poate fixa anu... Capitala aflata la cea mai mare altitudine (intre 3.250 si 4.100 m) este La Paz, capitala administrativa a Boliviei. ...
Dictionar turistic
Check-in - Procesul inregistrarii oaspetilor la sosirea in hoteluri sau alte structuri de cazare, in mod obisnuit prin semnarea in registru sau introducerea datelor intr-un sistem computerizat. Intervalul orar de primire al camerei incepe, de obicei, cu ora 12 sau 14.
7 recomandari