Cele mai frumoase trasee montane din Romania

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cele mai frumoase trasee montane din Romania


ROMANIA

Pentru iubitorii de munte, dar nu numai, drumetiile montane reprezinta o varianta foarte frumoasa de a-ti petrece timpul in aer liber si de a descoperi locuri noi in acelasi timp. In Romania ne putem bucura de o varietate de forme de relief, astfel ca avem la dispozitie multe trasee montane care asteapta sa fie descoperite.


Fie ca esti un turist experimentat in ceea ce priveste drumetiile pe munte, fie ca esti incepator, la noi in tara vei gasi trasee montane de diferite dificultati, astfel ca poti alege un traseu care ti se potriveste perfect.
In cele ce urmeaza iti voi prezenta cele mai frumoase trasee montane pe care le poti face in Romania, dar mai intai iti spun cum sa te pregatesti corect pentru o astfel de aventura.


Cum te pregatesti pentru o drumetie pe munte?


Pentru a te putea bucura la maxim de frumusetile muntilor si de timpul petrecut pe potecile acestora trebuie sa fii bine pregatit atunci cand pleci in drumetie. Trebuie sa pui la punct traseul pe care vei merge, dar si sa ai asupra ta toate echipamentele necesare.
De asemenea, tinand cont ca in timpul drumetiei pot aparea situatii neprevazute o idee foarte buna ar fi sa apelezi la plante si remedii naturiste pentru a trata eventualele probleme.
De exemplu poti avea la tine ceai de musetel, care este foarte util in cazul afectiunilor de piele, precum iritatiile, dar si eventualele lovituri. O compresa cu ceai de musetel aplicata pe zona dureroasa poate face minuni.
Daca intentionezi sa stai cu cortul, atunci trebuie sa te gandesti cum poti scapa de tantari. Tot plantele iti vin in ajutor, astfel ca poti apela la lavanda, busuioc, menta sau galbenele, toate acestea continand substante care alunga insectele.
Pentru a fi complet pregatit pentru o drumetie pe munte, ar trebui sa tii cont de urmatoarele:
*Echipeaza-te corespunzator
*Alege un traseu montan cu o dificultate potrivita
*Asigura-te ca stii ruta pe care trebuie sa o urmezi si ia la tine o harta fizica a traseului
*Nu pleca singur la drum
Alegerea echipamentului corespunzator difera de la anotimp la anotimp. Este de preferat sa se evite imbracamintea din bumbac, deoarece aceasta retine umezeala rece si se usuca greu.
Astfel, daca faci o drumetie pe munte in timpul verii trebuie sa te echipezi cu:
*Bocanci cu talpa flexibila si comoda
*Sosete de vara, usor peste glezna
*Pantaloni lungi subtiri sau scurti
*Tricou
*Pulover subtire
*Pelerina de ploaie sau jacheta impermeabila
Iarna evident ca echipamentul recomandat difera, astfel ca ar trebui sa ai:
*Bocanci de iarna
*Sosete groase de lana sau fibre sintetice
*Pantaloni de iarna impermeabili
*Imbracaminte de corp din fibre sintentice sau lana (stratul initial)
*Jacheta tip pufoaica sau polar (stratul intermediar)
*Jacheta impermeabila (stratul exterior)

Ce trebuie sa ai la tine cand mergi pe un traseu montan?


Sunt cateva lucruri care nu trebuie sa lipseasca din bagajul tau atunci cand faci o drumetie pe munte. Asadar, iata in lista de mai jos lucrurile absolut necesare pe care trebuie sa le ai asupra ta cand urmezi un traseu montan:
*Lanterna si baterii de rezerva
*Trusa medicala
*Cort
*Recipient pentru apa
*Dulciuri si energizante
*Mai multe perechi de sosete

Cele mai frumoase trasee montane


Drumetii usoare in Carpatii Orientali


*Izvorul Muntelui – Cabana Dochia: un traseu ce se parcurge in aproximativ 4 ore pe muntele Ceahlau. Pana la cabana Izvorul Muntelui poti ajunge cu masina, iar de acolo sa pornesti in drumetie. Odata ajuns la destinatia finala poti sa admiri faimosul rasarit din fata cabanei Dochia. Tot acolo poti urca pe varful Toaca, de unde vei avea o privelesti spectaculoasa.
*Orasul Balan – Cabana Singuratica: o multime de trasee accesibile vei gasi in Muntii Hasmasului. Unul dintre cele mai populare porneste din orasul Balan si ajunge pana la Cabana Singuratica, intr-un traseu ce se parcurge in aproximativ 1,5 ore. Pe parcursul urcusului vei putea admira Varful Ascutit si te vei putea odihni in poienite.

Trasee montane pentru incepatori in Carpatii Meridionali


*Poiana Pelegii – Gura Apei: acest traseu din Muntii Retezat poate fi parcurs in 3,5-4 ore, iar la finalul lui vei ajunge la lacul de acumulare Gura Apei, de unde evident privelistile vor fi superbe.
*Busteni – Cascada Urlatoarea (1,5 ore): acesta este un traseu foarte usor de parcurs in muntii Bucegi, potrivit pentru orice varsta si conditie fizica. La finalul sau vei gasi cascada Urlatoarea, inalta de 15 metri, un important obiectiv turistic din apropierea orasului Busteni.
*Azuga – Predeal (5-6 ore): pe parcursul acestui traseu montan vei avea parte de numeroase puncte de belvedere senzationale, asa cum este Varful Grecu, de exemplu.
*Sebesu de Sus – Cabana Suru (3-4 ore): bineinteles ca si in muntii Fagaras ai la dispozitie o multime de variante de drumetie. Una dintre acestea te va conduce intr-un urcus usor catre Cabana Suru, un loc in care cu siguranta iti vei dori sa te intorci.

Rute montane usoare in Carpatii Occidentali


*Garda de Sus – Pestera Scarisoara (30 minute)): un traseu foarte usor de parcurs, in numai jumatate de ora este cel care porneste din satul Ghetar si ajunge la Pestera Scarisoara, acolo unde vei putea admira cel mai mare ghetar subteran din lume.
*Saua Vartop – Pietrele Negre (6 ore dus-intors): pornind din zona Parcului National Apuseni poti alege sa parcurgi pe jos un traseu montan de dificultate redusa, care te va duce catre creasta Pietrele Negre. In acest drum vei intalni cateva puncte de atractie interesante, printre care Groapa Ruginoasa si Varful si Poiana Tapau.
Daca ai deja ceva experienta in drumetiile montane atunci poti incerca trasee mai indraznete. Dintre acestea cele mai interesante sunt:
*Borsa – Tarnita la Cruce (6-8 ore): acest traseu montan are diferente de nivel de peste 2.000 de metri si in total o lungime de peste 20 de kilometri, astfel ca nu este recomandat incepatorilor. Drumul te va duce spre Pietrosu Rodnei, cel mai inalt varf din Carpatii Orientali.
*Cabana Pietrele – Varful Peleaga (4-5 ore): aflat la o altitudine de 2.509 metri, Varful Peleaga din Carpatii Meridionali este punctul final al acestui traseu. Pe drum ai posibilitatea sa admiri cel mai mare lac glaciar din Romania si anume Lacul Bucura, ce face parte din Parcul National Retezat.
*Cabana Padis – Pestera Cetatile Ponorului (4-5 ore): unul dintre cele mai spectaculoase trasee montane din Muntii Apuseni este adresat exclusiv drumetilor cu experienta. Traseul are portiuni de mare dificultate, in cadrul carora va trebui sa mergi pe scari metalice si sa te tii de lanturi. De asemenea, daca prinzi un timp cu ape mici vei avea posibilitatea si sa mergi printr-un tunel subteran, intre Dolina II si Dolina III.
In toti muntii Romaniei vei avea parte de trasee foarte interesante pe care le poti parcurge, indiferent de experienta ta sau de conditia fizica. Echipat corespunzator si respectand marcajele vei avea parte de o experienta extrem de interesanta.


1654

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Caderea Bastiliei (Ziua Nationala a Frantei)
In data de de 14 iulie francezii sarbatoresc cu mare fast Caderea Bastiliei sau Fete nationale.14 iu..
Stiai ca?
Cea mai mare (puternica) anomalie magnetica din lume se afla in Regiunea Kursk (în rusa Курская область, Kurskaia oblast), o regiune din sud-vestul Rusiei, ce este marginita la vest de ... Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin 2000 de ani? Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intari complet decat peste 500 de ani....
Dictionar turistic
Carte verde - Certificat de asigurare care atesta ca masina este asigurata in exteriorul tarii. Asigurarea de Carte Verde acopera pagubele produse tertilor pe teritoriul altor tari.
7 recomandari