Chichen Itza – una dintre cele sapte minuni ale lumii contemporane

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Chichen Itza – una dintre cele sapte minuni ale lumii contemporane


CHICHEN ITZA

Minuni ale unor civilizatii disparute sau moderne nu inceteaza sa uimeasca lumea, sa starneasca controverse, sa nasca ipoteze cu privire la originea si scopul pentru care au fost create.
Una dintre aceste minuni este si complexul arhitectural Chichen Itza sau cetatea maya de la Chichen Itza, ce se intinde pe o suprafata de 600 de hectare pe o platforma din mijlocul unei jungle apartinand unui vechi oras mayas din inima Mexicului de azi, intre Merida si Cancun.

Sursa poza
Chichen Itza cunoaste doua perioade de evolutie in care au fost ridicate templele sale. Una dintre perioade se intinde intre secolele al VII-lea si al X-lea, iar cealalta intre secolele al X-lea si al XIII-lea, corespunzator celor doua perioade orasul antic purtand amprenta diferitelor stiluri arhitecturale, de la cea mayasa pana la cea tolteca.

Sursa poza
Complexul cuprinde mai multe temple, precum Castelul (El Castillo), Osuariul sau Casa Marelui Preot, Casa Colorada, Melcul sau Observatorul Astronomic (El caracol), Maicile (Las Monjas), Marea Curte pentru Jocul cu mingea, Platforma Vulturilor si Jaguarilor, Platforma lui Venus, Grupul celor 1000 de coloane, denumiri date de arheologii care le-au descoperit.

Sursa poza
Cel mai important monument din orasul antic ce numara o populatie de pana la 100.000 de locuitori este Castelul. Spre deosebire de piramidele aflate pe platoul Gizeh, piramida Kukulkan sau Castillio, cum i se mai spune, este ridicata in terase, iar la baza superioara a acesteia se afla un templu, ceea ce justifica cele 91 de trepte dispuse in partea centrala a fiecarei dintre cele patru fatete, pentru ca templul dedicat zeului ce ii poarta numele sa fie accesibil.
Cum puteau fi construite aceste temple de mana omului, piatra cu piatra, in vremuri asa de indepartate? Mai mult decat atat, nimic nu a fost lasat la voia intamplarii, daca ne gandim numai la faptul ca toate treptele piramidei insumeza atatea zile cate are anul solar…

Sursa poza
Inaltimea piramidei nu este spectaculoasa, fiind de numai 24 de metri, insa transmite o armonie perfecta. Un amanunt deloc de neglijat este acela ca atunci cand apune soarele, in timpul echinoctiilor, pe partea dinspre nord a templului sacru, pe trepte coboara o umbra in forma de sarpe, care il intruchipeaza pe Kukulkan, zeul venerat de mayasi, prilej pentru cresterea impresionanta a numarului de vizitatori in aceasta perioada. Sunetul ce se aude la o simpla bataie de palme in apropierea piramidei formeaza un ecou ce se aseamana cu tipatul pasarii Quetzal (astazi simbol national al Guatemalei), unindu-se cu umbra la apus si care coboara pana la baza acestuia unde se afla doua capete de sarpe, metamorfozandu-se parca in insusi zeul Kukulkan, ambele simboluri reprezentand cele mai venerate creaturi mayase, adevarate forte creatoare. Interesant este ca numai fata de nord a piramidei prezinta aceasta particularitate.
Pentru conservarea Castelului, in urma cu cativa ani s-a interzis accesul in interior, impiedicandu-se astfel degradarea inevitabila.

Sursa poza
Cei care pornesc in cautarea piramidei mayase se opresc mai intai la Cenote Ikil, situata in parcul arheologic Ik Kil, localizat in nordul peninsulei Yucatan, un adevarat paradis acvatic natural aflat la 26 de metri sub nivelul marii, ce ofera o experienta unica, chiar in apropiere de Chichen Itza. Este vorba de fapt de o groapa adanca plina cu apa provenita din subteran formata prin prabusirea stratului calcaros de roca, astfel de gropi reprezentand in trecut sursele primare de apa.

Sursa poza
Situl arheologic din cadrul complexului Chichen Itza face parte din patrimoniul mondial Unesco. O minune a lumii ce a inspirat si alte culturi, Chichen Itza nu reprezinta numai un vechi oras mayas, important centru religios, politic si militar, ci un loc plin de mistere de care nu se stiu prea multe lucruri nici in ziua de astazi, o marturie de necontestat a unei civilizatii avansate demult apuse.

Articol scris de Monica Anghelovici

Sursa poza


8327

Ghiduri turistice
Evenimente
foto KlangBogen
Vizitatorii fermecatorului oras Viena se pot bucura in cadrul festivalului KlangBogen de un program ..
Stiai ca?
Michelangelo incepe sa picteze Capela Sixtina la 70 de ani.... Domnitorul Moldovei care a zidit o manastire in Muntenia este Vasile Lupu. Aceasta este "Manastirea Stelea" din Targoviste. Mănăstirea Stelea din vechea capitală a Ţării Româneşti,...
Dictionar turistic
Autocar - Autovehicul de transport in comun folosit pentru servicii regulate interurbane si rurale, precum si pentru excursii si calatorii turistice. Sunt trei feluri: de linie - pentru servicii regulate, utilizare regionala si locala, de lux-pentru excursii, de mare lux - cu confort ridicat, avand amenajari si dotari diverse (bar,lavabou etc.) destinate excursiilor lungi.
7 recomandari