Cu siguranta ai mancat si tu, macar o data, shaorma – deliciosul preparat care iti incanta papilele gustative cu multitudinea de arome. Cu ardei iute, cu sos de usturoi, ori cu maioneza, cu pui sau cu muschi de vita, shaorma este preferata atat de copii, cat si de varstnici, datorita combinatiei inedite de ingrediente.
Indiferent daca o preferi pentru un pranz gustos, o cina delicioasa, ori o gustare tarzie, shaorma este alegerea perfecta si nu ai cum sa te saturi de acest preparat. Daca esti din Bucuresti si iti e pofta de shaorma la miezul noptii, insa nu ai pleca din apartament nicidecum, comanda de la Dristor Tineretului. Deliciul iti este livrat acasa, in cel mai scurt timp.
Cat timp iti astepti comanda, te invitam sa descoperi istoria celui mai iubit preparat turcesc.
Ce este shaorma?
Shaorma contine carne marinata, prajita lent pe un suport vertical timp de multe ore. Carnea poate fi de miel, vita sau pui, ori de capra sau curcan.
Dupa ce a fost gatita, carnea este taiata in fasii subtiri si adaugata in interiorul unui lipii, impreuna cu numeroase legume, precum salata, castraveti, rosii, ceapa, muraturi si patrunjel.
Condimentele pot varia de la iaurt de usturoi pana la hummus, sos de ardei iute si mango murat.
Secretul gustului delicios
Cei mai multi sunt de parere ca secretul gustului delicios al acestui preparat consta in modul in care este gatita carnea. Insa, nu la fel de multi stiu ca bucatarii din Imperiul Otoman (1299 - 1923) au fost primii care si-au dat seama de beneficiile prajirii pe verticala.
Mai exact, ei au constatat ca prajirea orizontala (in tigaie) face ca grasimea sa se topeasca de pe carne, iar de multe ori acest lucru determina preparatul sa capete o crusta crocanta.
Prajirea pe verticala inseamna ca sortimentul de carne este scaldat in grasimea proprie, pe masura ce se gateste, facand astfel carnea moale, frageda si delicioasa.
Preparata pentru prima data in Bursa
Chiar daca otomanii, cu siguranta, au avut succes cu sistemul lor de prajire pe verticala, se pare ca shaorma pe care o stim si o iubim cu totii astazi nu a aparut pana la sfârșitul anului 1800.
Ea a fost inventata de Iskender Efendi, in jurul anului 1870, in orasul turc Bursa. Ea a devenit rapid populara in toata Turcia si in bucatariile din Orientul Mijlociu si nu numai.
Evolutia shaormei
Inainte de al Doilea Razboi Mondial, numeroasele versiuni de shaorma erau in mare parte un secret bine pastrat, necunoscut lumii occidentale. Cu toate acestea, acest lucru s-a schimba după razboi, cand numerosi turci s-au mutat in tari din intreaga lume, in special in Germania. La inceputul anilor 70, germanii erau innebuniti dupa shaorma turceasca, existand in tara mii de magazine de shaorma. Acest lucru a jucat un rol vital in raspandirea preparatului in intreaga lume occidentala.
Care este diferenta dintre shaorma si gyros?
Poate te gandiesti ca shaorma este foarte asemanatoare cu preparatul grecesc numit gyros. Intr-adevar, ambele mancaruri contin felii de carne invelite in lipii, alaturi de legume proaspete. In mod traditional, carnea este gatita in acelasi fel: pe verticala. Asadar, cu ce se diferentiaza shaoarma?
Răspunsul consta in garnitura. Shaorma este diferita datorita sosurilor delicioase care dau gust carnii - in mod obisnuit iaurt sau tahini si hommus – dar si ingredientului secret: muraturile.
Daca in trecut acest preparat era specific tarilor din Orientul Mijlociu, astazi gasesti shaorma aproape peste tot, din Liban si pana in Anglia, din Egipt si pana in Australia, fiecare cultura avand propriul stil de a prepara acest deliciu. Asa ca, indiferent daca o preferi doar cu legume, ori poate cu de toate, nu ai cum sa te saturi de shaorma.
Sursa Foto: https://pixabay.com/photos/shawarma-food-sandwich-nutrition-4029889/
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi