După ce Ludovic Orban a anunțat că măsura de carantinare nu se mai impune pentru anumite țări care au un coeficient scăzut cu privire la procentul de cazuri noi de Covid-19, oferind ca exemplu țări precum Austria, Grecia și Bulgaria, românii au început deja să-și planifice vacanțele în străinătate.
Și cum este bine-știut interesul deosebit al românilor pentru vacanțele la mare în țările din sud, veștile bune au venit și din partea bulgarilor și a grecilor.
Premierul Bulgariei, Boyko Borisov, a anunțat că de la mijlocul lunii iunie, turiștii care sosesc din UE, cu excepția Suediei, Belgiei, Marii Britanii, Portugaliei și Țărilor de Jos, nu trebuie să mai stea în carantină 14 zile în Bulgaria.
Cu toate acestea, la intrarea în Bulgaria, fiecare turist trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, prin care declară că:
• nu are simptomele specifice de coronavirus
• se angajează să respecte măsurile antiepidemiologice
• călătorește pe propriul risc.
Purtarea măștilor este obligatorie în spitale, farmacii și atunci când se folosesc mijloacele de transport în comun. Barurile de noapte și discotecile vor rămâne închise deocamdată.
Dacă deplasarea către Bulgaria se face cu mașina, în ceea ce privește Grecia, unii turiști români preferă să meargă cu avionul. Din fericire, cursele aeriene către Atena și Salonic s-au redeschis, urmând ca zborurile spre insule să fie reluate de la 1 iulie.
Personalul hotelier din Grecia va fi supus în mod regulat testelor. Toți turiștii care vin din țările cu risc ridicat de răspândire vor fi testați pentru Covid-19, în timp ce cei care vin din țări cu un nivel redus de răspândire, cum este cazul României, vor fi testați în mod aleatoriu.
Grecia este cunoscută pentru numărul mari de practicanți de jocuri de noroc. La fel ca și românii, mari amatori de păcănele și de pariuri sportive, grecii au fost siliți o bună perioadă de timp să se orienteze către pariuri online, însă recent, agențiile stradale au fost redeschise.
Kyriakos Mitsotakis, premierul grec, spune că va face toate demersurile pentru a-i proteja pe turiști. În cazul infectării cu Covid-19 pe teritoriul Greciei, turistul va fi izolat timp de 14 zile la un hotel, pe cheltuiala statului elen.
Uniunea Europeană a lansat o platformă prin care dorește să-i țină informați pe turiști, în timp real, cu privire la situația țărilor din statele membre pe care le vizitează. Site-ul Re-open EU oferă informații legate de măsurile de carantinare, tranzit, metodele de deplasare permise și alte restricții importante. Aceste informații practice le pot fi de un real folos chiar și turiștilor din afara spațiului UE, întrucât există chiar și o categorie de informații destinată acestor categorii de persoane.
Noua platformă dezvoltată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei (JRC), include o hartă interactivă care poate fi accesată și de pe mobil, astfel încât turiștii pot avea acces rapid la informațiile actualizate provenite de la Comisia Europeană, precum și de la statele membre.
Oricine este conștient că turismul, în acest an, nu va fi similar cu cel din anii precedenți. Numeroasele restricții și schimbări din această perioadă i-au determinat pe mulți turiști să rămână în țară.
Chiar și după redeschiderea granițelor, specialiștii preconizează că cea mai mare parte dintre români îți vor petrece vacanțele pe plaiurile autohtone. Unul dintre motive este și situația financiară precară a multor persoane, care au rămas fără venituri.
Există însă și voci mai optimiste, care spun că această criză ar putea reprezenta o oportunitate pentru turism, iar felul în care vor reacționa statul, dar și operatorii turistici, poate duce la creșterea interesului din partea turiștilor străini față de țara noastră.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi