Cum construiesti un buget realist pentru vacanta la care ai visat – 5 pasi de urmat

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum construiesti un buget realist pentru vacanta la care ai visat – 5 pasi de urmat


Un buget realist se raporteaza la posibilitatile financiare pe care le ai si, totodata, la indeplinirea obiectivelor pe care ti le propui, fara depasirea acestuia cu sume foarte mari. Din aceasta perspectiva, o vacanta reusita inseamna si planificarea resurselor materiale, astfel incat sa nu ai stresul epuizarii acestora la jumatatea concediului, dar nici sa nu-ti refuzi mici placeri pe care le descoperi la destinatie.

In cele ce urmeaza, afli care sunt cinci pasi de care ar fi bine sa tii cont ca sa-ti construiesti un buget de vacanta realist si sa te bucuri si de experiente inedite.

1. Ia in calcul situatiile neprevazute
Uneori, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, nu neaparat pentru ca nu ti-ai facut calculele cum trebuie, ci si pentru ca intervin situatii neprevazute, care iti dau toate planurile peste cap, cum ar fi imbolnavirile sau accidentele. Este adevarat ca nu poti controla ceea ce iti rezerva viitorul, dar poti actiona eficient pentru a fi pregatit pentru orice urgenta, indiferent ca organizezi un concediu pe cont propriu sau prin intermediul unei agentii de turism.

Din acest punct de vedere, o asigurare medicala de calatorie este una dintre formele de protectie financiara pentru care poti opta, astfel incat tu si familia ta sa puteti face fata din punct de vedere material unor riscuri asociate urgentelor medicale, ce pot interveni cand calatoresti in afara tarii. Suplimentar, poti alege pachete de asigurari ce acopera si alte tipuri de situatii neprevazute, precum pierderile financiare ca urmare a ratacirii bagajelor, a lipsei prestatiei serviciilor agentiei de turism sau a renuntarii la calatorie din motive obiective.

2. Alege cazarea cea mai convenabila
Un alt pas important pentru organizarea unui buget de vacanta realist este alegerea unei cazari convenabile. Cea mai ieftina si la indemana varianta ar fi sa aplezi la un prieten sau o ruda care te poate gazdui in perioada concediului. Apoi, rezervarile din timp, la hoteluri sau pensiuni, iti pot aduce unele discounturi, in functie de destinatia aleasa sau perioada din an pentru care optezi (extrasezon, de exemplu). In acest caz, este important sa fii atent la conditiile in care poti anula rezervarea, in cazul in care nu mai poti merge in concediu atunci cand ti-ai propus. De asemenea, este bine sa analizezi cel putin patru sau cinci oferte de cazare si sa vezi care este cea mai convenabila varianta, tinand cont si de distanta pe care o ai de parcurs pana la obiectivele turistice pe care vrei sa le vizitezi, ca sa vezi care sunt cheltuielile cu transportul. Nu uita nici de drumul de la aeroport pana la locul de cazare.

Totodata, in functie de bugetul pe care il poti aloca vacantei si de preferinte, poti inchiria o rulota si sa faci un traseu inedit impreuna cu cei dragi, sa optezi pentru cazarea la cort ori cabane, in locurile de campare sau de camping special amenajate in acest sens, ori sa apelezi la agentiile de turism care iti ofera pachete de vacanta, in care este inclusa si cazarea.

3. Aloca un buget zilnic pentru mancare
Dupa ce te-ai asigurat ca esti pregatit pentru situatiile neprevazute si ca ai gasit cazarea ideala pentru nevoile tale si ale celor dragi, pasul urmator in construirea bugetului realist destinat concediului este sa studiezi preturile in ceea ce priveste mancarea si bautura. Ca sa faci o estimare cat mai corecta, pune pe hartie cat te-ar costa produsele de baza cumparate de la supermarket, la cat s-ar ridica pretul unei mese la o terasa si cat costa mancarea stradala. Surse bune de documentare iti pot fi prietenii care locuiesc in zona in care vrei sa te duci sau care au vizitat de curand locurile respective. Totodata, ghidurile sau site-urile specializate iti pot oferi informatii pretioase.

Retine ca un buget zilnic estimativ destinat mancarii nu inseamna sa te privezi de mici placeri culinare si sa calculezi totul la centima. In functie de bugetul total pe care ti-l permiti de la bun inceput, poti alterna zilele in care mergi la restaurant ori terasa ca sa gusti preparate locale, cu cele in care te rezumi la produsele semipreparate sau gatite pe care le gasesti in supermarket.

4. Realizeaza un plan de activitati pentru fiecare zi
Studiile au demonstrat ca, dupa ce vacanta s-a terminat, este bine sa mai ai cateva zile libere ca sa faci tranzitia intre perioada de relaxare si revenirea la munca. Acest lucru este cu atat mai important atunci cand vacanta a fost o experienta asa cum ai visat. Un concediu reusit inseamna si sa te incadrezi in bugetul alocat fara prea mari eforturi, astfel incat sa nu ai vreun moment senzatia ca a trebuit sa renunti la lucruri pe care voiai sa le faci.

Din aceasta perspectiva, este esential sa realizezi un plan de activitati pentru fiecare zi. Astfel, vei sti cat costa intrarile la obiectivele turistice si daca poti face rezervari din timp, daca ai resurse sau nu pentru a face excursii prin imprejurimile orasului in care te cazezi, de exemplu, sau daca te vei putea rasfata cu o croaziera pe mare sau pe raul care trece prin zona. Tine totusi cont de faptul ca acest plan pe care ti-l poti face inainte de a pleca la drum poate fi adaptat in functie de ceea ce descoperi la fata locului.

5. Asigura-te ca ai o rezerva financiara confortabila
Un ultim pas pentru construirea unui buget realist dedicat vacantei este sa te asiguri ca ai la dispozitie o rezerva financiara. Dupa ce ai facut estimarile totale, adauga 20% din suma ca fond suplimentar. Este important sa faci asta din cel putin doua motive: nu risti sa ramai fara resurse daca intr-o zi ai cheltuit mai mult decat ti-ai propus si poate reusesti chiar sa te intorci cu bani acasa.

O vacanta reusita depinde de foarte multi factori, iar bugetul pe care il aloci joaca un rol esential. Planificarea din timp si estimarile realiste te pot scuti de foarte multe neplaceri odata ajuns la destinatie si te ajuta, totodata, sa nu-ti refuzi micile placeri, fie ca e vorba despre un suvenir deosebit ori un spectacol la care nici nu gandeai ca vei participa, fie ca te delectezi intr-o zi cu preparate culinare traditionale ori ca mergi intr-o excursie extra prin imprejurimi.

Sursa foto: Shutterstock


618

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Foire de Midi
"Foire de Midi" reprezinta un targ care are loc anual (intre jumatatea lunii iulie- jumatatea lui au..
Stiai ca?
Un ghepard poate atinge viteza de 120 km/h. Ajunge la 70km/h in 3 secunde, fiind considerat cel mai bun sprinter din regnul animal.... Majoritatea recifelor de corali au intre 5000 si 10 000 de ani, insa cateva ar putea sa se fi dezvoltat chiar in urma cu 50 de milioane de ani. Coralii se dezvolta optim la tropice, intre 30 grad...
Dictionar turistic
Bac aerian - Avion echipat pentru transportul autovehiculelor si bicicletelor, impreuna cu conducatorii sau pasagerii lor, de la un aeroport la altul.
7 recomandari