TurisMALL
powered by

Cum devii ghid de turism


ROMANIA

Când dorești să începi o nouă activitate ca să îți suplimentezi veniturile, este foarte important să faci o alegere pe care ai supus-o întâi unei analize. Întreabă-te ce ai putea face mai multe ore pe zi fără să obosești prea tare sau fără să-ți pierzi răbdarea. Iar dacă pe deasupra activitatea la care te gândești îți oferă și plăcere, cu atât mai bine.

Dacă pasiunea ta este să călătorești, poate ar fi o idee bună să devii ghid de turism. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei profesii este flexibilitatea, în sensul că poți practica această activitate pe lângă jobul tău propriu-zis, de exemplu în weekend-uri, dar poți alege să fii și ghid de turism cu normă întreagă.
Ca să devii ghid de turism, trebuie întâi să urmezi un curs acreditat. Cu această acreditare te poți angaja full time sau part time într-o agenție de turism care oferă circuite turistice. Desigur, și aici există câteva specializări pe care ar fi bine să le iei în considerare. Categoriile utilizate în activitatea de turism din România sunt: ghid local, ghid național și ghid specializat. Cel din urmă se împarte la rândul său în mai multe segmente: ghid montan, ghid sportiv, ghid supraveghetor, ghid de animație.

Ce presupune să urmezi un curs de ghid de turism
În medie, cursurile durează 6-8 luni, iar la finalul lor trebuie să promovezi toate examenele pentru a-ți fi eliberată o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii. Abia când ai primit această diplomă poți începe să profesezi. 
Dosarul pentru înscriere trebuie să cuprindă mai multe acte, printre care: formularul de înscriere, copii după CI/BI, certificat de naștere, certificat de căsătorie (dacă este cazul), copie după ultimul act de studii (trebuie să fii cel puțin absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat), CV în format Europass, contract de studii, adeverință medicală care să specifice „clinic sănătos - apt pentru cursul de agent turism/ghid”, cazier judiciar.
Pregătește-te încă din timpul școlii să îți antrenezi prezența de spirit pentru a face față imprevizibilului, să fii gata să relaționezi cu oameni de toate tipologiile și să știi cum să îi implici în activitățile întreprinse. Vei afla în lunile de curs de la profesioniști cu experiență multe dintre aspectele de care să ții cont cel mai mult.
Așa cum spuneam, un curs de ghid de turism se întinde pe o perioadă mai lungă de timp (de obicei se desfășoară în weekenduri) și costă destul de mult. Achitarea lui poate ridica provocări dacă nu dispui de banii necesari. Ca să-l plătești, te poți orienta către credite rapide, cu rate convenabile care să nu te împovăreze.

Ce se întâmplă după ce termini cursul
Poți fi angajat full time sau colaborator part time al unei agenții, în funcție de programul tău sau de necesitățile companiei. Desigur, obținerea unei colaborări depinde și de specializarea pe care o ai: poate vrei să te orientezi numai spre un anumit tip de obiective și monumente turistice, ori poate cunoști anumite limbi străine și poți fi ghid pentru excursiile în străinătate.
De asemenea, te poți alătura organizațiilor care propun oferte de team building în țară pentru companii.
Acestea sunt și ele la mare căutare, iar ofertele cu pachete complete pentru acest tip de activități includ excursii cu ghid de turism.

Ce va trebui să faci în calitate de ghid de turism
Un ghid de turism intră în contact cu o mulțime de oameni, prin urmare una dintre cele mai importante calități pe care ar trebui să le ai, ca să-ți faci meseria ca la carte, este să fii un foarte bun comunicator, organizator și să fii mereu o prezență plăcută.
Lucrul cu programul general al excursiei, activitățile opționale, să știi cum să gestionezi întâmplările care pot ține activitatea pe loc – precum pierderea unor bunuri de către turiști, rătăcitul prin orașe, accidentele – sunt toate în fișa postului tău.
Tot în atribuțiile tale intră și oferirea sugestiilor de îmbrăcăminte adecvată și impunerea regulilor și limitelor pentru a preveni abaterile de la traseu.
Dincolo de a fi o aventură fascinantă, care îți oferă posibilitatea de a vedea locuri cu poveste și de a cunoaște oameni noi, profesia de ghid de turism vine la pachet cu foarte multe responsabilități, pe care este bine să le analizezi încă de la început, ca să vezi dacă ți le poți asuma sau nu. Dacă ești convins că asta este pentru tine, înscrie-te la curs și devino ghid de turism! Poți achita cursul cu un credit de nevoi personale.


429

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Nochevieja - Madrid
Ajunul Anului Nou este denumit in Spania "Nochevieja” („Noaptea veche"). In noaptea de 31 decemb..
Austria  |  Malta  |  Italia  |  Franta  |  Cehia  |  Belgia  | 
Stiai ca?
Islanda se mai numeste si "Tara focului și a ghetii".... Ecuador se mai numeste si "Tara condorului"....
Dictionar turistic
Talazoterapie - Marine cure - Tratarea unor boli prin actiunea marii sau a climatului marin.
7 recomandari