Cum lupta autoritatile din marile orase ale lumii cu daunatorii

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum lupta autoritatile din marile orase ale lumii cu daunatorii


Din cele mai vechi timpuri şi până astăzi rozătoarele reprezintă un pericol real pentru siguranţa şi sănătatea oamenilor. Şobolanii şi şoarecii sunt asociaţi adesea atât cu prejudiciile materiale, din cauza tendinţei lor de a roade tot ce le iese în cale, cât şi cu pericole legate de sănătatea oamenilor. Este demostrat ştiinţific că şoarecii şi şobolanii sunt purtători ai cel puţin 35 de boli, care pot fi transmise omului în mod direct prin contactul cu rozătoarele vii sau moarte, cât şi indirect prin puricii care s-au hrănit cu sângele unui animal infectat.

Din cele mai vechi timpuri, invazia şobolanilor a reprezentat o pacoste pentru locuitorii oraşelor. În Evul Mediu, şobolanii erau blamaţi pentru că au contribuit la răspândirea ciumei în rândul populaţiei. Deşi societatea a evoluat enorm de atunci şi astăzi edilii marilor oraşe luptă cu invaziile de şobolani care pun în pericol sănătatea oamenilor, imaginea marilor metropole, fiind văzuți în preajma grădinilor de flori, magazinelor, etc. În ultima perioadă, condiţiile climaterice favorabile înmulţirii şobolanilor, precum şi tendinţa oamenilor de a arunca cantităţi enorme de mâncare favorizează răspândirea lor cu o viteză uimitoare.

La Paris, de exemplu, numărul acestora este de două ori mai mare decât numărul locuitorilor.

Edilii din Paris duc în ultimii ani o luptă acerbă cu răzătoarele care mişună cu neruşinare prin preajma celor mai importante monumente pariziene, afectând astfel frumuseţea metropolei.

Municipalitatea a decis să modifice forma pubelelor pentru a împiedica accesul sobolanilor în căutare de hrană, iar capcanele clasice au fost înlocuite cu metode mai ecologice. Vechea metodă de eradicare a şobolanilor prevedea amplasarea pastilelor mortale chiar în locurile în care trăiau rozătoarele sau împrăştierea pudrei otravitoare pe rutele subterane folosite de aceste animale. Aceste metode poluau mediul şi riscau să contamineze reţeaua de apă, aşa că acum pastilele otravite sunt securizate în cutii mici de plastic.

Şi capitala Iranului, Teheran, luptă cu invazia de şobolani. Edilii au ales să împuşte rozătoarele. Pe străzi a fost scos un detaşament special de lunetişti, care are misiunea de a ucide cele peste două milioane de rozătoare. Înarmați cu puști pneumatice, lunetiștii împușcă sute de șobolani pe noapte. Totuși, numărul lor nu se micșorează, ba din contra, continuă să crească. Principala cauză ar fi obiceiul localnicilor de a arunca resturile de mâncare în canalele de scurgere, care reprezintă mediu favorit al șobolanilor de oraş.

Şi autoritățile din oraşul românesc Brașov au declarat război rozătoarelor. În total, acolo vor fi instalate 14.000 de aparate anti-rozătoare. Aceste dispozitive sunt total inofensive pentru mediul ambiant sau pentru alte animale. Primele astfel de aparate au fost amplasate deja în parcuri sau lângă platformele de gunoi din oraş.

Jakarta, capitala Indoneziei şi totodată una dintre cele mai mari metropole din lume, a lansat şi ea o iniţiativă mai puţin obişnuită de luptă împotriva şobolanilor. Autorităţile oferă o recompensă de 1,5 dolari pentru fiecare şobolan viu sau mort. Prin proiectul "Miscarea de eradicare a sobolanilor", autoritatile speră să reducă numărul rozătoarelor care au invadat oraşul.

Nu toate ţările însă au declarat război şobolanilor. În India, de exemplu, aceste rozătoare sunt chiar venerate. Şobolanii nu pot fi ucişi, pentru că sunt consideraţi divinităţi în religia hindusă.

Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/closeup-photo-of-tan-rat-1010267/


198

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Pietele de Craciun din Viena
In fiecare an,incepand cu mijlocul lunii noiembrie si pana la Craciun, cele mai frumoase locuri din ..
Cehia  |  Romania  |  Franta  |  Italia  |  Irlanda  |  Turcia  | 
Stiai ca?
Coreea de Sud este cunoscuta si sub denumirile de "Tara diminetilor linistite" si "Tara rozei matinale".... Faimos datorita veninului sau, scorpionul a inspirat intotdeauna repulsie si teama. Interesul starnit de el consta in extraordinara rezistenta la cele mai variate agresiuni ale mediului inconjurator. ...
Dictionar turistic
Capacitate de cazare - Numarul de camere sau de locuri de cazare care pot fi oferite simultan de catre o unitate hoteliera.
7 recomandari