Cum poti deveni cautator de comori cu acte in regula

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum poti deveni cautator de comori cu acte in regula


Exista numeroase pasiuni… deosebite, dar putine s-ar putea compara cu cea a descoperirii de comori ascunse. Desi ar parea ciudat, Indiana Jones nu e numai un personaj de film de aventuri, ci e intruchipat de numerosi pasionati de istorie, arheologie si in special de detectia si dezgroparea valorilor uitate de vreme.

Peste 3.000 de romani sunt autorizati pentru a detine sau vinde detectoare de metale. Din pacate, doar unul singur a descoperit o comoara in adevaratul sens al cuvantului, peste 47.000 de monede din argint, conform Libertatea. Descoperirea a avut loc in 2013, in judetul Valcea. Conform legii, cel care gaseste o comoara are dreptul la 45% din valoarea ei.

Dar pana sa poti descoperi o comoara in tara noastra e nevoie sa urmezi cativa pasi. In primul rand trebuie sa stii ca aceasta activitate este reglementata conform ordinului nr. 251/309/2275/M115 din 31 mai 2004, referitor la aprobarea normelor tehnice privind detinerea si comercializarea detectoarelor de metale. Autorizarea si normele de folosire sunt stricte, iar amenzile pentru nerespectarea acestora pot ajunge chiar si la 75.000 de lei. In cazul vanzarii de detectoare de metale fara autorizatie, esti pasibil de inchisoare de la unu la cinci ani, fapta fiind incadrata ca infractiune.

Cum obtii autorizatia pentru detectarea metalelor
Inainte de a-ti cumpara un detector de metale, asigura-te ca ai parcurs si inteles legislatia. Primul pas este sa te autorizezi. Procedura de obtinere a unei autorizatii de detinere a detectorului de metale implica mai multi pasi:
- Obtinerea facturii de achizitie, care trebuie sa contina datele tale complete de identificare, datele complete de identificare a detectorului (numele producatorului, modelul si seria acestuia sau numarul de identificare)
- Obtinerea cazierului judiciar
- Achitarea taxei de 10 lei la trezorerie. Taxa este valabila pentru un singur produs, astfel ca, daca vei achizitiona două dispozitive va trebui sa platesti taxa pentru fiecare dintre ele
- Imediat dupa achizitia propriu zisa, mergi la directia generala de politie a judetului de care apartii cu un dosar care va contine: factura in original si copie, chitanta care atesta plata taxei, cazierul, cererea tip si cartea de identitate
- Odata cu depunerea dosarului pentru autorizare trebuie sa ai asupra ta si detectorul de metale, pentru ca ofiterul de politie responsabil sa poata verifica daca seria inscrisa in factura corespunde cu cea a aparatului.

Ce reguli va trebui sa respecti
Autorizatia se elibereaza in termen de zece zile. Odata obtinuta autorizata, daca vei vrea sa vinzi sau sa instrainezi detectorul, va trebui sa soliciti radierea acestuia din evidentele politiei. Odata ce ai obtinut autorizatia, respecta cu strictete legislatia referitoare la folosirea detectoarelor de metale pe teritoriul tarii noastre. Normele sunt cuprinse in: Legea 182/2000, ordonanta de guvern nr. 43/2000, articolul 46 din Codul Civil, Legea nr. 5/2000.

Una dintre regulile stricte care trebuie respectate este interdictia de a te apropia cu detectorul la mai putin de 200 de metri de perimetrul unui sit arheologic. Chiar daca ar putea parea paradoxala, aceasta masura este menita sa protejeze siturile istorice de deteriorari.

Amenda, in cazul in care ai patruns intr-o zona declarata sit arheologic, este de 75.000 de lei. Mai grav, daca ai intrat intr-o zona cu patrimoniu arheologic si ai un detector de metale, fara sa detii autorizatie, esti pasibil de inchisoare de la unu la cinci ani si confiscarea aparatului. Pentru a afla daca exista situri arheologice in zona in care vrei sa cauti metale, trebuie sa mergi la primaria localitatii de care apartine zona respectiva.

Pe langa normele legale, pasionatii de cautarea comorilor au si un cod etic pe care il respecta cu strictete. Cei care folosesc detectoare de metale nu trebuie sa distruga proprietati sau cladiri si nici sa lase gropi neacoperite in locurile in care au cautat. De asemenea, nu ar trebui sa lase nici gunoaie, ambalaje sau deseuri din plastic in urma lor. Si, cel mai important, daca ai gasit munitie de razboi ingropata (cartuse, obuze, bombe neexplodate, grenade sau mine), indiferent de starea in care se afla, anunta imediat autoritatile locale pentru ca pirotehnistii sa poata dezafecta zona in siguranta.

Sursa foto: Shutterstock


9154

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fete de Saint Nicolas - Bruxelles
Fete de Saint Nicolas sau Sarbatoarea Sfantului Nicolae este un eveniment asteptat cu entuziasm de c..
Franta  |  Malta  |  Irlanda  |  Cehia  |  Romania  |  Grecia  | 
Stiai ca?
Smaranda Brăescu este una dintre primele femei-paraşutist din lume şi deţine mai multe recorduri mondiale în domeniu.... La Paz (Bolivia) este orasul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor? Data fiind altitudinea ridicata la care se afla (peste 3000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia po...
Dictionar turistic
Centru de informatii turistice - Tourist information centre - Birou ce ofera informatii despre atractii turistice, facilitati si servicii oferite, si uneori ofera si servicii de rezervare de bilete. Poate apartine de guvern, "tourist boards" sau de alte organizatii si are o sfera de actiune locala sau mai larga.
7 recomandari