Cum să negociezi cu angajatorul pentru mai multe zile de concediu

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum să negociezi cu angajatorul pentru mai multe zile de concediu


La angajare sau la evaluarea anuală a activității, cel mai des discutat subiect este salariul. Așteptările salariale variază în funcție de experiența ta și domeniul în care lucrezi, dar și în funcție de zona în care lucrezi, căci oferta de joburi în Timișoara s-ar putea să difere de cea din Cluj-Napoca sau București la nivel de beneficii ca angajat.

Raportul "Piața forței de muncă în 2017" realizat de către Hipo.ro, arată că așteptările salariale ale candidaților juniori fără experiență sau cu cel mult un an pe câmpul muncii se situează între 1.800 și 2.000 lei salariu lunar net. În rândul seniorilor cu peste 5 ani experiență, așteptările salariale cresc la 4.000 - 6.000 de lei salariu lunar net.

Însă ce ar fi dacă ai negocia și alte beneficii, cum ar fi să negociezi cu angajatorul și zilele de concediu plătite?

Importanța zilelor de concediu


Trebuie să știi că dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat prin legislația muncii și, ca angajat, nu poți renunța la acest drept. Mai trebuie să știi că ai dreptul la un concediu de odihnă anual plătit de cel puțin 20 de zile lucrătoare, conform Codului Muncii.

Surmenajul este o problemă serioasă care poate să îți afecteze grav starea de sănătate. Studiile de specialitate arată că angajații care suferă de surmenaj au dificultăți în a-și gestiona emoțiile, lucru care poate duce la depresie. E ultimul lucru de care ai nevoie după ce ai muncit din greu să duci la bun sfârșit sarcinile și proiectele.

Pe termen lung, zilele de concediu plătite pot fi mult mai valoroase decât o mărire de salariu. Iată cum poți să obții mai mult decât zilele de concediu plătit prevăzute de lege.

Definește-ți clar cerințele


Când mergi în fața șefului sau viitorului angajator, trebuie să știi ce îți dorești. Când primesc oferte de angajare sau promovare în cadrul firmei, cei mai mulți oameni se concentrează asupra salariului, bonusurilor, în loc să privească întreg pachetul, care să includă și zile extra de concediu plătit. Dacă negociezi cu angajatorul zile de concediu în locul unei măriri salariale, trebuie să comunici un număr exact de zile.


Află care sunt standardele


E greu să negociezi dacă nu ai repere, așa că întreabă-ți cunoștințele, prietenii și colegii cum negociază în astfel de situații. Au mai cerut și alți angajați din compania ta astfel de beneficii? Cum li s-a răspuns cererilor? Să știi care sunt normele îți oferă încrederea că nu vei cere nici prea mult, nici prea puțin.

Oferă alternative


Pentru a-l face pe angajator să cadă mai ușor de acord, specialiștii recomandă ca negocierea să fie făcută luând în considerare opțiuni echivalente. Spre exemplu, poți propune două pachete: unul cu salariu și bonusuri mai mari și zile de concediu standard sau un pachet cu același nivel de salariu, dar cu bonusuri care să fie aplicate după șase luni de la negociere și o săptămână în plus la concediu.

Înțelege poziția angajatorului


Când ceri un lucru atipic, poți să ridici probleme persoanei cu care negociezi. Persoana respectivă se poate simți constrânsă și e important să fii înțelegător. Cererea ta poate fi fără precedent, poate costa prea mult, poate implica o discuție nu tocmai plăcută cu superiorul. E important să adresezi cerințele direct și să dai de înțeles că apreciezi dacă refuzul este unul argumentat.

Evidențiază beneficiile unei vacanțe


Pe lângă beneficiile evidente asupra sănătății tale, vacanța aduce și îmbunătățirea productivității. Folosește acest aspect în argumentarea discursului tău și dovedește că zilele de concediu pot crește cu adevărat productivitatea ta. Inițiativa ta s-ar putea să-l inspire pe angajator dacă se dovedește că ai avut dreptate și să introducă zilele de concediu extra ca beneficiu standard în cadrul companiei, devenind și un avantaj competitiv pentru brandul său ca angajator.

Realizează un plan


Cum poate angajatorul să te refuze dacă îi demonstrezi clar că munca ta nu va fi afectată și că nu vei lăsa nici un task neterminat înainte de plecarea ta? Explică-i cum plănuiești să lucrezi în avans și, de ce nu, să te oferi să faci trainning colegilor care te vor înlocui o perioadă. Gândește pe termen lung: un colectiv care e capabil să înlocuiască pionul lipsă aduce zile libere extra pentru fiecare dintre voi.

Pregătește-te pentru refuz


Cu toate argumentele și planurile tale, există șanse ca angajatorul să spună ”nu”, dar nu te lăsa descumpănit. Păstrează-ți atitudinea pozitivă chiar și în cazul unui răspuns și află dacă există împrejurări în care ar fi posibil să primești zile de concediu plătite în plus. Încearcă să îl determini să coopereze pentru a găsi un fel de compromis.

Dacă ești pregătit să faci un pas înainte în cariera ta, către un job cu mai multe beneficii, inclusiv mai multe zile de concediu, ai ocazia să descoperi noi oportunități la târgul de cariere "Angajatori de Top" 2017, ediția de primăvară, care se va desfășura în Timișoara, în 17 și 18 martie, la Centrul Regional de Afaceri, și în București, în 24 și 25 martie, la Sala Palatului.


1611

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Balurile vieneze
Balurile vieneze reprezinta cele mai vechi si renumite evenimente care au loc in capitala Austriei. ..
Stiai ca?
Intr-o saptamana, peste 150.000 oameni se plimba pe Rambla, Barcelona?... Stiai ca in Romania speranta de viata la nastere este de 72.5 ani (69 ani pentru barbati si 76 ani pentru femei)?...
Dictionar turistic
Check-out - Intocmirea si achitarea notei de plata, precum si parasirea hotelului de catre client. Intervalul orar de predare al camerei se termina, de obicei, la ora 10 sau 12.
7 recomandari