Dacă ai o firmă de traduceri sau una de marketing, ori o editură, un website sau orice alt tip de business care include și colaboratori la distanță, probabil că te confrunți cu diferite temeri, bine întemeiate, de altfel. E absolut firesc să ai în vedere că unii pot să nu își respecte termenele-limită de terminare a proiectelor, că pot fi tentați de oferte remote mai avantajoase.
Pe de altă parte, cu siguranță i-ai remarcat în această colaborare și pe acei oameni care nu numai că au eficiență în ceea ce fac, dar reușesc să aibă și rezultate remarcabile. Unul dintre cele mai importante obiective ale companiilor de astăzi este menţinerea celor mai buni angajaţi. Dacă și tu vrei să fii nu doar un șef, ci un lider și să-ți păstrezi cei mai buni colaboratori care lucrează pentru tine de la distanță, aceste recomandări îți vor fi utile:
Un start bun
Mike Cassidy, antreprenor american de succes, CEO și cofondator al mai multor companii spunea că îşi invită fiecare nou angajat la o cină privată la el acasă, în prima săptămână de după angajarea acestuia, indiferent de poziţia pe care o ocupă. Că e un obicei de la care nu a abdicat vreodată și care l-a ajutat de fiecare dată în relația cu angajații. Nu trebuie să adopți acest model de interacțiune, dar asigură-te că noii colaboratori au parte de un tratament bun încă de la început. Fără doar și poate, acest aspect are o mare influenţă asupra muncii şi asupra eficienței lor în săptămânile şi lunile care urmează.
Cum poți face acest lucru?
● O remunerație avantajoasă;
● Prime de performanță în bani sau diferite bonusuri: vouchere de vacanță, cadouri.
Satisfacerea nevoilor
Pentru a-ți păstra cei mai buni colaboratori, trebuie să le satisfaci cele trei nevoi esențiale cu privire la locul de muncă, fie el și remote. În primul rând, oamenii au nevoie de siguranță, de un manager care să le insufle încredere, de proiecte constante, pentru a-și putea face planuri bugetare din timp.
De exemplu, dacă un colaborator știe că încasează în fiecare lună o anumită sumă de bani, își va putea face achiziții, economii, având control asupra acestor „previziuni”. În al doilea rând, oamenii au nevoie de apreciere, de laudă, atunci când e cazul, de recunoașterea meritelor. Nu ezita ca, din când în când, să faci acest lucru, ba chiar și atunci când ai motive de a-i critica, începe cu o întărire pozitivă, de tipul: „te apreciez, ești unul dintre cei mai buni colaboratori, în ultimele luni ai avut rezultate remarcabile, dar de data aceasta…”.
În al treilea rând, chiar dacă nu te vezi cu ei zi de zi, îi poți suna sau invita la sediul firmei, poți organiza câte o petrecere în care să îi incluzi și pe colaboratori printre invitați, pe lângă angajații permanenți, poți să ai în vedere un teambuilding anual în care să reunești întreaga echipă. Astfel, le vei satisface colaboratorilor nevoia de apartenență la grup.
La final, unul dintre modurile uşoare în care îți poți influenţa pozitiv colaboratorii este să le cumperi cărţi de calitate referitoare la dezvoltarea personală, managementul timpului, afaceri, marketing şi comunicare. Cărţile au un dublu rol: pe lângă conținutul informațional, reprezintă niște factori motivaţionali foarte puternici. Toate aceste caracteristici și inițiative te vor deosebi de un șef oarecare, căci țelul tău e să fii mentor și lider pentru echipa ta.
Sursă foto: unsplash.com
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi