Odată ce ați decis trecerea la anvelopele de iarnă, trebuie să vă asigurați și că veți depozita în siguranță setul pe care l-ați folosit vara ce tocmai s-a încheiat astfel încât în anul următor să vă puteți bucura în continuare de utilizarea lui.
Cea mai simplă metodă de a rezolva problema cu depozitarea anvelopelor de vară este să apelați la o un hotel de anvelope. Contra unei sume modice, firmele care se ocupă cu acest serviciu se asigură că depozitează corespunzător pneurile. O companie serioasă va folosi pentru depozitare hale unde anvelopele să fie ferite de temperaturi extreme, le va așeza corespunzător pe rafturi respectând cu strictețe reguli bine stabilite, dacă pneurile sunt sau nu montate pe jante și dacă au presiunea corespunzătoare. Dacă decideți să le depozitați la dumneavoastră acasă, atunci trebuie să cunoașteți câteva reguli.
În primul rând trebuie să știți că anvelopele de vară nu se depozitează pe balcon. Materialul din care sunt făcute anvelopele nu este proiectat să reziste la temperaturi negative. De asemenea, expunerea prelungită a aceleiași zone a pneului la radiații ultraviolete duce la distrugerea moleculară a cauciucului care este parte componentă a materialului din care sunt făcute anvelopele. În această situație pot apărea microfisuri în structura lui care ulterior pot crea probleme ulterioare. Acestea pot ajunge să se uzeze mai rapid sau inegal, ducând rapid la dezechilibrarea roților. În cazuri extreme pot apărea crăpături care vor face imposibilă utilizarea în condiții de siguranță.
În al doilea rând, anvelopele de vară trebuie ferite de surse directe de căldură extremă. Adică nu trebuie să stea foarte aproape de calorifere, sobe, centrale termice sau radiatoare. Diferențele mari de temperatură sunt la fel de dăunătoare și pot avea aceleași consecințe negative precum expunerea la temperaturi foarte scăzute. Toate materialele sunt supuse fenomenelor de dilatare și contractare, iar existența ambilor factori în aceeași carcasă a pneului produce de asemenea fisuri care nu pot fi observate la o simplă inspecție.
În al treilea rând, anvelopele trebuie ferite de contactul cu agenți chimici, în special cu cei de natură petrolieră cum ar fi uleiurile, diluanții, benzina sau motorina. Materialul din care sunt făcute pneurile poate fi atacat chimic de asemenea produse și să-și schimbe proprietățile. Totodată poate chiar să înceapă să se descompună, să se topească, astfel încât până când veți ajunge să le observați primăvara, va fi deja prea târziu să mai puteți salva anvelopa respectivă.
Pe lângă spațiul de depozitare care nu trebuie să ajungă la temperaturi extreme, mai este recomandabil să faceți câteva operațiuni înainte de a pune anvelopele la păstrare. După ce ați dat jos roțile de pe mașină, este recomandabil să le spălați cu apă și cu soluții speciale pentru spălarea mașinilor. Puteți folosi și detergenți casnici obișnuiți, dar trebuie să vă asigurați că nu conțin agenți chimici puternici, cum ar fi soda caustică. Clătiți bine roțile și lăsați-le să se usuce. Verificați să nu aveți nicio piatră sau alte obiecte blocate între striațiile profilului. Verificați presiunea în roți. Poate fi și ușor mai mare decât cea recomandată de producător, mai ales dacă zona unde vor fi depozitate va fi mai răcoroasă, cum ar fi într-o boxă la subsol sau într-un garaj neîncălzit. Ulterior le puteți băga în saci de depozitare fie din plastic fie din materiale textile.
Depozitarea anvelopelor care nu sunt montate pe jante se face întotdeauna în poziție verticală. În caz contrar, în doar câteva zile vor apărea zone aplatizate care în câteva luni vor deveni permanente și prin urmare nu veți mai putea utiliza roțile în sezonul următor. Dacă, în schimb, le depozitați echipate, atunci puteți să le așezați în poziție orizontală. Puneți un carton între pneuri și montați pe fiecare roată poziția unde a fost pe mașină. Astfel veți putea face corespunzător rotația acestora când va fi vremea să le utilizați din nou. De asemenea, roțile complet echipate le puteți păstra și atârnate, astfel încât calea de rulare să nu atingă podeaua.
În concluzie, înainte de a depozita anvelopele de vară curățați-le, îmbrăcați-le în saci de plastic sau speciali pentru anvelope, și stocați-le fie orizontal fie vertical în funcție dacă sunt cu sau fără jante. De asemenea, este indicat să puneți cartoane între roți pentru a preveni corodarea sau afectarea flancurilor anvelopelor. Astfel, când va veni vremea să le montați din nou pe mașină, vă veți bucura din nou de acestea.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi