Intr-o lume competitiva si in continua schimbare, in care toate problemele legate de job tind sa-ti invadeze spatiul personal, nevoia unei vacante reusite este mai acuta, poate, decat oricand. Fie ca este vorba despre o iesire de weekend, fie ca ne referim la o perioada mai lunga, concediul vine ca o recompensa binemeritata pentru efortul pe care l-ai depus si ca un mod de a-ti redobandi energia necesara ca sa poti face fata noilor provocari.
Cum se pot intampla o multime de situatii neplacute, chiar odata ce ai ajuns la destinatie, este bine sa-ti iei anumite masuri de precautie ca sa le previi pe cat posibil. In cele ce urmeaza, afli care sunt cateva dintre aspectele importante de care este indicat sa tii cont inainte de a pleca la drum.
Gandeste-te la siguranta ta si a celor dragi
„Paza buna trece primejdia rea”. Iata o vorba inteleapta, mai ales pentru contextul actual, cand vacantele inseamna asumarea unor riscuri in plus fata de alti ani. Siguranta ta si a celor dragi este o prioritate, mai mult ca oricand. Cum nu stii niciodata ce-ti rezerva viitorul, primul lucru la care ar fi indicat sa te gandesti este modul in care te poti proteja pe tine si pe familia ta in cazul unor evenimente neprevazute care pot sa-ti strice vacanta, cum ar fi imbolnavirile sau accidentele. Din aceasta perspectiva, una dintre variantele pe care le ai la indemana este o forma de protectie financiara, cum este si o asigurare calatorie. O astfel de polita acopera riscuri care sunt asociate urgentelor medicale care pot sa intervina atunci cand calatoresti in strainatate, pentru ca tu si familia ta sa puteti face fata din punct de vedere financiar unui astfel de caz. Apoi, suplimentar, poti opta pentru diverse pachete de asigurari care acopera si alte situatii neprevazute, cum ar fi pierderile financiare ca urmare a renuntarii la calatorie din motive obiective, a lipsei prestatiei serviciilor agentiei de turism sau a ratacirii bagajelor.
Un alt aspect important care tine de siguranta ta si a celor dragi este ca, inainte de a pleca in vacanta, mai ales daca este vorba despre un concediu in afara granitelor tarii, sa apelezi la agentiile de turism autorizate, care au consilieri in turism bine pregatiti. Vei vrea ca locurile de cazare sa fie sigure si sa respecte standardele de calitate, vei dori sa calatoresti in conditii de siguranta si sa te asiguri ca nu vei avea surprize neplacute odata ce ai ajuns la destinatie. Informeaza-te in timp real despre regulile de calatorie care se pot schimba, in contextul actual, de la o zi la alta si asigura-te ca poti face modificari rapide inainte de concediu. Chiar si atunci cand pleci pe cont propriu este bine sa te documentezi foarte bine despre toate aceste aspecte.
Planifica-ti eficient bugetul
O situatie des intalnita care iti poate strica vacanta este aceea in care la mijlocul concediului constati ca nu mai ai resursele financiare necesare pentru experientele pe care ti le-ai dorit. Ca sa eviti acest lucru, solutia este sa-ti planifici eficient si din timp bugetul.
Intereseaza-te macar cu doua-trei luni inainte cam cat te-ar costa intrarile la obiectivele turistice, cazarea, care sunt preturile practicate in supermarketuri, la restaurante si terase, ce atractii deosebite sunt in zona, cum ar fi croaziere scurte sau parcuri de distractii pentru cei mici. Fa-ti o estimare realista a ceea ce ai putea cheltui in concediu si adauga la suma initiala un fond suplimentar, ca sa te asiguri ca si in cazul in care este depasit usor bugetul, tot vei avea resurse sa te bucuri de vacanta asa cum ti-ai dorit.
Rezolva problemele de serviciu, inainte de plecare
Studiile au demonstrat ca o vacanta reusita este aceea in care te detasezi de grijile de zi cu zi si, in special, de cele legate de serviciu. Prin urmare, este bine sa lasi lucrurile in ordine la job, inainte de plecare. Planifica-ti concediul de asa natura incat toata lumea sa stie ca in perioada respectiva vei lipsi de la munca. Apoi, fa-ti o lista de prioritati si incearca sa rezolvi problemele urgente, astfel incat sa eviti situatia in care vei primi telefoane de la colegi in timp ce tu esti in concediu. Chiar daca lasi anumite task-uri nerezolvate, asigura-te ca ele nu afecteaza in vreun fel activitatea companiei in intervalul in care tu nu esti la birou.
Totodata, obisnuieste-te ca atunci cand esti in vacanta sa nu iti verifici e-mailurile de la serviciu, sa nu iti iei laptopul cu tine si sa-ti dedici timpul liber exclusiv acelor activitati care te relaxeaza. Retine ca dupa concediu te vei intoarce la munca si este bine sa ai bateriile incarcate pentru ceea ce urmeaza sa faci.
Organizeaza vacanta din timp
Organizarea din timp a vacantei te va scuti de o multime de neplaceri, chiar daca nu poti preveni chiar toate situatiile nedorite. In primul rand, vei putea sa analizezi oferta in ceea ce priveste preturile, conditiile de cazare, facilitatile, posibilitatile de a face excursii in imprejurimile destinatiei principale, variantele cele mai sigure si eficiente de transport. Apoi, stabilirea obiectivelor pe care vrei sa le vizitezi este si ea esentiala, mai ales atunci cand vacanta este pe cont propriu, pentru ca timpul pe care il ai la dispozitie este limitat si iti doresti sa-l folosesti eficient.
O vacanta reusita depinde intr-o foarte mare masura de felul in care te pregatesti pentru ea. Pornind de la masurile de siguranta in ceea ce priveste conditiile de transport, cazare si protectia financiara in cazul unor evenimente neprevazute si pana la stabilirea unui program zilnic de activitati, organizarea unui concediu poate fi o provocare dificila. Tinand, insa, cont de cateva aspecte, cum sunt si cele de mai sus, poti planifica totul asa cum iti doresti.
Sursa foto: Shutterstock
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi