Panica coronavirusului provoaca o criza fara precedent pentru turismul mondial si, implicit, al tarii noastre, iar impactul este bidirectional, de intrare si de iesire. Tara noastra resimte si ea izolarea fata de impactul economic devastator.
Desigur, dupa aceasta criza generata de COVID-19, vor trebui luate masuri imediate, de relansare a turismului care, speram, va fi una rapida, deoarece acest sector va avea foarte mult de suferit. De fapt, colapsul turismului va duce si la un colaps al economiei per total. Daca in Romania inca situatia nu este atat de neagra, in tari precum Italia, Franta sau Spania, in care turismul era unul din cei mai importanti pioni economici, situatia este dezastruoasa. De exemplu, conform unor publicatii din Peninsula, unde COVID-19 a lovit cel mai rau, impactul coronavirusului asupra sectorului turistic ar putea inregistra, in trimestrul urmator, cu aproximativ 22 de milioane mai putine prezente turistice, cu o pierdere a cheltuielilor de 2,7 miliarde de euro. Psihoza colectiva, precum si masurile restrictive introduse, au efecte foarte grave asupra economiei turismului Italian.
Si la noi, turismul cunoaste pierderi. Atat pentru cei care doresc sa calatoreasca in Romania, cat si pentru cei care voiau sa calatoreasca in strainatate. Agentiile si companiile care asigura transport au avut o avalansa de solicitari de anulare a rezervarilor, biletelor, sejururilor si asa mai departe. Situatia este dramatica pentru angajatii din aceste sectoare care, din nefericire, isi pot pierde locurile de munca. Cu toate acestea, se fac eforturi pentru a nu-i pune pe oameni in imposibilitatea de a plati facturi, rate, pe scurt, de a trai. Recomandarea pentru toti cetatenii este aceea de a invata cum sa isi gestioneze finantele, indiferent daca lucreaza in domeniul turismului sau in alte domenii ce vor fi afectate. Pentru asta, pot fi accesate platforme precum Mr.Finance, unde exista informatii actualizate despre servicii de creditare atat bancare, cat si nebancare, despre cum sa puteti lua un imprumut rapid, despre procedurile de aplicare si acordare, criterii si cerinte, totul in termeni legali, asigurari si investitii.
Ce masuri ar trebui luate in sectorul turismului pentru a relansa acest sector? Cifrele WTTC (World Travel&Tourism Council) arata impactul puternic asupra sectorului, cu o analiza care sugereaza ca pana la 50 de milioane de locuri de munca sunt in pericol la nivel global. Ultimele cifre ale WTTC arata ca, calatoriile globale ar putea avea un impact negativ, cu pana la 25% in 2020. Focarul COVID-19 prezinta in mod clar o amenintare semnificativa pentru industrie in ansamblu, pentru cei angajati si cei care doresc sa calatoreasca.
WTTC a anuntat ca va oferi sprijinul tuturor guvernelor, in special celor care implementeaza politici puternice pentru o recuperare prompta, cum ar fi:
1. Imbunatatirea facilitarii calatoriilor - inlaturarea sau simplificarea vizelor acolo unde este posibil, reducerea costurilor si imbunatatirea timpilor de procesare acolo unde este practic.
2. Eliminarea barierelor - barierele inutile vor fi eliminate sau relaxate pentru a atenua presiunea in porturi si aeroporturi. Se va incerca flexibilizarea vizei de lucru in unele tari, in special in sectorul hotelier si turistic.
3. Usurarea politicilor fiscale - reducerea sau eliminarea impozitelor pentru calatori cum ar fi taxe pentru aeroport, port si de oras in intreaga lume.
4. Introducerea de stimulente - ajutoare si stimulente pentru a sprijini continuitatea activitatii pentru companiile care au fost cel mai rau afectate de virus.
Insa, pana la relansare, trebuie sa avem grija de noi si de finantele noastre. Aflam cum de pe Mr.Finance!
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi