Cutume sociale in jurul lumii – ce trebuie sa stii inainte sa pleci in vacanta

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cutume sociale in jurul lumii – ce trebuie sa stii inainte sa pleci in vacanta


Atunci cand plecam intr-o vacanta ne gandim doar la ce putem face pentru a ne simti cat mai bine si ce obiective turistice putem vizita. Totusi, cand ne pregatim pentru o calatorie trebuie sa tinem cont de inca un aspect, de care poate depinde, de multe ori, succesul vacantei. E vorba de diferentele culturale si cutumele sociale.

Incalcarea regulilor ne pot pune intr-o situatie amuzanta sau stanjenitoare, dar consecintele sunt destul de grave uneori: ii poti jigni pe cei din jurul tau, poti fi amendat sau chiar arestat.

Tarile musulmane nu sunt departe de noi si le putem vizita foarte usor, dar regulile pe care trebuie sa le urmam aici sunt printre cele mai stricte. Majoritatea se refera, insa, la imbracaminte, asa ca nu sunt greu de respectat. Astfel, cei care intra intr-o moschee trebuie sa se descalte si sa fie imbracati corespunzator. Barbatii trebuie sa aiba pantaloni lungi si camasa cu maneca lunga, in timp ce femeile ar trebui sa isi acopere tot corpul si sa poarte o esarfa pe cap. Regulile difera totusi de la o tara la alta. Cei care nu au haine cu care sa isi acopere corpul vor gasi la intrarea in moschee tot ce le trebuie. Contra cost, desigur.

De asemenea, in lumea islamica nu trebuie sa iti arati nici picioarele daca esti descult. In acest caz, trebuie sa stii ca jurnalistul irakian care a aruncat cu pantofii in George W. Bush nu a vrut sa il raneasca, ci doar sa il insulte.

Si mai important este numele profetului Mohamed. O profesoara care preda limba engleza in Sudan a fost condamnata la opt ani de inchisoare pentru ca a dat numele Mohamed unui ursulet de plus. Ea nu a facut nicio zi de inchisoare totusi, dar a fost obligata sa plece din tara.

O alta destinatie preferata a romanilor este Thailanda, o tara in care mai multi occidentali au fost arestati pentru ca l-ar fi insultat pe rege. Legea lese majeste spune ca oricine face o afirmatie lipsita de respect la adresa monarhului sau a familiei sale va fi trimis la inchisoare. Probabil oricine ar putea sa te reclame la politie deoarece thailandezii il iubesc pe rege si il considera parintele tarii.

Cel mai cunoscut caz este cel al unui scriitor australian care a scris o carte despre o familie regala fictiva din Thailanda si a fost condamnat la cativa ani de inchisoare. Un alt occidental arestat este un elvetian care a desenat cu spray de vopsea poza regelui. Amandoi au fost gratiati de rege dupa cateva luni petrecute in inchisorile thailandeze.

Dar nu peste tot se ajunge la inchisoare pentru incalcarea cutumelor sociale. In multe alte locuri, in cel mai rau caz, oamenii vor fi jigniti de atitudinea ta si probabil te vor ignora. In Japonia, de exemplu, sunt foarte multe lucruri pe care nu trebuie sa le faci, dar printre cele mai grave este sa bagi betele de mancat in orez si sa le lasi acolo. Asta pentru ca betele care stau vertical le amintesc japonezilor de morminte.

De asemenea, este un gest foarte nepoliticos daca folosesti partea cu care mananci a betelor pentru a lua mancare dintr-un castron folosit si de alte persoane. Betele trebuie intoarse in acest caz. Mai mult, trebuie sa ai grija ca nu musti sau lingi betele, iar daca mananci peste sa tii minte ca acesta nu trebuie intors in farfurie deoarece aduce ghinion.

Intalnirea cu oameni straini si salutul difera de la o cultura la alta, iar un gest gresit te poate pune intr-o situatie stanjenitoare sau il poate jigni profund pe celalalt. In tarile mediteraneene, chiar si oamenii straini se saruta pe obraz cand se cunosc, iar maurii din Noua Zeelenda inca isi mai freaca nasul atunci cand se intalnesc. In Rusia, nu trebuie sub nicio forma sa dai mana cu cineva peste pragul unei usi.

In tarile musulmane, oricat de rigide ni se par, vom fi surprinsi de apropierea fizica dintre barbati. Astfel, e foarte posibil sa vedem barbati tinandu-se de mana cand merg pe strada deoarece acesta este un semn de prietenie, iar un strain care isi face prieteni nu trebuie sa se sperie daca acest lucru i se intampla si lui.

Si despartirile sunt foarte diferite. In tarile arabe si din sudul Asiei, nu trebuie sa multumesti gazdei la plecare. Gestul politicos si obligatoriu in Occident va fi considerat aici o insulta deoarece pentru oameni este un privilegiu sa ii vizitezi si considera ca e datoria lor sa iti multumeasca.


4172

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Paradele Garzilor (In Guardia Parade) - Valetta
Din ianuarie pana in iulie/ Din septembrie pana in decembrie Fort. St. Elmo (Valletta) Paradele ..
Stiai ca?
Hermann Julius Oberth, unul dintre parintii fondatori ai rachetei și astronauticii (navigatei spatiale), precursor al noii ere tehnice, a fost roman la origine, fiind nascut la Sibiu, in data de 25 i... Columbia se mai numeste si "Tara cafelei"....
Dictionar turistic
Asociatie de turism - Organizatie oficiala guvernamentala sau neguvernamentala, specializata sau nu, care are ca obect de activitate promovarea turismului pe plan local, regional, national; favorizeaza punerea in valoare si conservarea patrimoniului turistic. Asociatiile de turism pot constitui federatii, extinzandu-si actiunea lor in cadru national si international.
7 recomandari