TurisMALL
powered by

De la Vlădești la Șovârca


ROMANIA

În afara celor patru rezervaţii cu regim special de protecţie – Maţa-Rădeanu, Lacul Pochina, Lacul Vlăşcuţa şi Ostrovul Prut, ultimele două relativ greu accesibile – Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior include şi alte zone interesante din punct de vedere ecoturistic, remarcabile nu doar prin diversitatea de specii şi habitate, ci şi în ceeea ce priveşte frumuseţea peisajelor.

Uşor accesibilă pe DN 26, zona de luncă cuprinsă între localităţile Vlădeşti şi Rogojeni este cea mai recomandată pentru o primă incursiune în parc. Vom avea parte de privelişti largi, cu dealuri domoale, acoperite de vii, cu bălţi şi mlaştini împânzite de păsări, cu lacuri întinse, foarte căutate de pescarii veniţi să petreacă clipe liniştite în mijlocul naturii. Imaginea e întregită de lumea satelor cu case în stil tradiţional, cu oameni primitori şi obiceiuri păstrate din străvechime. Punctul de plecare, centrul comunei Vlădeşti, se găseşte la 45 km nord de Galaţi. Cursele regulate de microbuze pe ruta Galaţi-Oancea străbat această distanţă în cca 1 oră. Vom urma în principal drumul naţional cu mici abateri spre lunca Prutului, la marginea Parcului Natural. Traseul pe șosea între Vlădești și capătul de nord al lacului Șovârca are aproximativ 15 km și poate fi parcurs, cu tot cu ramificații, în 4-5 ore. Atestat documentar pentru prima oară în anul 1731, Vlădeștiul e o așezare nu foarte mare, în care vom descoperi câteva case păstrate în chipul cel mai autentic, zugrăvite în culori vii, cu acoperișuri de stuf și cerdacuri înflorite. La capătul nordic se găsește lacul Vlădești, de fapt o amenajare piscicolă îngrădită ce include patru bălți și unde accesul este permis după achitarea unei taxe. Înainte de lacuri, pe dreapta se desface un drum care conduce spre un observator de păsări, la care accesul este liber și de unde vara, la început de iunie, putem admira ore în șir colonia de pelicani ce stăpânește lacul până în toamnă. De pe Dealul Stoeneşti, ridicat golaș în stânga drumului, cuprindem cu privirea întreaga zonă a lacurilor Vlădești și Măiacașu. Lunca Prutului ni se dezvăluie în toată spendoarea ei, mai ales toamna, când atmosfera e limpede, iar pădurea capătă tonuri ruginii. Nesfârşite întinderi de bălţi şi mlaştini despart râul de satele din Republica Moldova. Spre nord-est, în zare, dinstingem clar silueta oraşului Cahul.



Părăsind satul Slobozia Oancea, drumul se apropie foarte mult de Prut, prilej bun pentru un nou popas cu vedere frumoasă asupra râului. Ajungem curând la Oancea, veche aşezare din Lunca Joasă a Prutului Inferior, pomenită pentru prima oară în hrisoave din timpul lui Ştefăniţă-Vodă, la 1521. Viticultura este una dintre ocupaţiile statornice, Oancea fiind un centru însemnat a zonei denumite generic „Dealurile Bujorului". La mai puţin de 2 km de la ultimele case ale comunei ne găsim la capătul sudic al lacului Şovârca (65 km de Galaţi), întins pe circa 600 de hectare, loc vizitat adeseori de pescari. Pentru a ajunge la lac, nu trebuie decât să coborâm câteva sute de metri de la drumul naţional. Peisajul este foarte atrăgător. Malurile lacului sunt colorate cu flori galbene de plutică, alături de care cresc trifoiştea, roşăţeaua, stânjeneii de baltă şi nuferii albi. Sute de lebede plutesc graţios, în şiruri albe şi lungi, peste oglinda apei. Deasupra zboară, până toamna târziu, cormoranii. Aerul e săgetat de libelule multicolore, iar lişiţele şi perechile de corcodei umplu stufărişurile de la marginea bălţii.

Traseul poate fi parcurs cu maşina, dar şi pe jos. Pentru accesul în anumite zone (Vlădeşti, lunca Prutului, Şovârca) este necesar un permis eliberat de Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Galați. Posibilități de cazare sunt doar la localnici. Mai multe informații se pot obține de la Centrul de Informare de la Agenția de Protecție a Mediului din Galați și de pe site-ul http://www.luncaprutului.ro/

Activităţi ecologice


Activităţile din sfera ecoturismului care pot fi practicate pe acest traseu includ în principal birdwatchingul, sau observarea păsărilor (atât pe malurile lacului Şovârca, cât şi la observatorul de pe malul lacului Vlădeşti) precum şi cicloturismul (atât pe drumul naţional, cât şi pe digurile şi potecile care înconjoară lacurile, însă numai cu autorizarea Poliţiei de Frontieră, cu sedii la Galaţi, Folteşti şi Oancea). Drumurile pe dig, dar şi alte și drumuri, cum este, de exemplu, cel de pe malul răsăritean al lacului Şovârca, sunt foarte potrivite pentru turismul pedestru, practicabil, de asemenea, în baza permisului de frontieră. O altă activitate de interes din categoria celor ecologice este turismul ecvestru, care se poate practica cu sprijinul localnicilor.

Celor menționate li se adaugă activitățile de educație ecologică destinate cu precădere elevilor și organizate anual de către Agenția pentru Protecția Mediului Galați, care deține și principalul Centrul de Informare.

Pentru a vizualiza informatiile in format PDF. click aici.


2578

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul International de Film de la Istanbul
Festivalul International de Film din Istanbul este primul festival de film din Turcia, organizat de ..
Stiai ca?
S-a pictat în Capela Sistină Michelangelo și-a pus semnătura pe Pieta (a fost prima sa capodoperă sculpturală, atât de bună încât nimeni nu credea că ar fi putut să provină de la un arti... In Indonezia se gasesc cele mai multe specii de mamifere din lume, dar si cele mai multe specii de mamifere pe cale de disparitie?...
Dictionar turistic
Statiune climaterica - Localitate situata intr-o regiune cu conditii naturale (geografice, atmosferice si meteorologice) sau climaterice particulare (bogatie in aerosoli, puritatea aerului, ionizare, etc.) indicate in tratamentul unor boli sau pentru fortificarea organismului, dotata cu instalatii si personal necesar efectuarii curelor medicale.
7 recomandari