TurisMALL
powered by

Delta Dunarii, comoara dintre ape


DELTA DUNARII

In Delta Dunarii timpul trece altfel, mai incet, cu mai multa rabdare, parca atent sa nu ii deranjeze pe pescari. Localnicii si-au respectat acelasi stil de viata de cateva secole si, in ciuda faptului ca stapanesc peste o mare de ape, o comoara de monumente ale naturii, recunoscute oficial, isi pastreaza aceleasi indeletniciri si aceeasi modestie.
Frumusetea aparte a Deltei a fost recunoscuta si pe plan mondial, aceasta fiind primul obiectiv din Romania inclus in patrimoniul UNESCO, sub denumirea de Rezervatie a Biosferei.



Orice specialist din turism iti va confirma ca in Delta exista mai mult de 5.000 de specii de plante si animale, grupate in aproape 1.700 de specii de flora si aproximativ 3.500 de specii de fauna. Mai mult decat atat, in aceasta zona poti vedea in habitatul lor natural peste 300 de specii de pasari, unele dintre acestea fiind declarate chiar minunatii ale naturii.

In ceea ce priveste populatia, Delta Dunarii este locuita de mai putin de 15.000 de oameni, grupati in 25 de asezari si in cele doua orase ale regiunii: Tulcea si Sulina. Delta Dunarii s-a transformat, intre timp, intr-o destinatie potrivita pentru turismul specializat, cu mai multe variante, cum ar fi turismul stiintific, turismul de aventura, agroturismul, turismul educational si, nu in ultimul rand, cel cultural.

Odata ajuns aici, vei intelege de ce Delta este foarte cautata, mai ales de turistii straini. Calmul valurilor, tulburat doar de cate un clipocit al vreunui peste ce incearca sa scape de undita, te va molipsi. Vei descoperi aici ca linistea poate fi si altfel decat o stiai si vei face aceasta descoperire cu toate simturile. In primul rand, te va insoti permanent mirosul de apa si de peste. Apoi la tot pasul vei putea vedea nuante diferite de verde, punctate ici colo cu albul sau galbenul unor nuferi delicati.
Pe urma, chiar daca iti doresti sau nu, va trebui sa te obisnuiesti cu zgomotele specifice din Delta: fosnetul aripilor, tipatul pasarilor, agitatia apei care se loveste de tarm si, nu in ultimul rand, zumzetul tantarilor.

Ai mare grija daca vrei sa vizitezi Delta in perioada mai – iunie. In aceste doua luni, tantarii devin cu adevarat agasanti si nu te vor lasa in pace. Cumpara un spray impotriva lor sau, cel mai bine, evita sa dormi in aer liber.

Pe de alta parte insa, in timpul zilei plimbarile cu barca sau cu salupa pe canalele si lacurile din Delta sunt o experienta foarte relaxanta, indiferent ca esti sau nu pasionat de pescuit. Iar daca te numeri printre iubitorii acestui sport, poti fi sigur ca vei prinde ceva. Este imposibil sa „nu muste” cel putin un caras, o rosioara sau o platica.
Seara, poti gati ce ai prins pe gratar. Mirosul imbietor de peste fript te va recompensa din plin pentru orele petrecute in soare. In cazul in care ai avut ghinion si nu esti foarte multumit de ce ai prins, gusta specialitatile localnicilor. Ciorba de peste, saramura si plachia sunt feluri de mancare banale, pe care stie sa le gateasca aproape orice gospodina din Romania, dar gustul unic al preparatelor cu peste proaspat obtinut de locuitorii Deltei este greu de imitat.

Tot in Delta te poti intelege direct cu localnicii si poti negocia cu ei pretul unei plimbari de cateva ore pe traseele acvatice.

Daca nu mai vrei sa stai pe apa si vrei sa bifezi si obiectivel turistice de pe uscat, poti vizita orasul Tulcea, unde poti intra la Centrul Muzeal Eco-Turistic "Delta Dunarii" (gazda celui mai mare acvariu din Romania), Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Etnografie si Arta Populara, Muzeul de Arta.

Cand iti planifici vacanta in Delta, trebuie sa tii cont si de cateva sfaturi. In primul rand, evita zonele necunoscute si nu le explora fara un ghid . Sub nicio forma nu bea apa din Dunare. Include in bagajul tau si cizme de cauciuc, o palarie si o manta impermeabila, ca sa te feresti de umezeala.

Delta Dunarii ramane un paradis al apelor, un loc linistit si frumos, unde iti poti petrece zilele de concediu in compania localnicilor primitori si modesti, dornici sa te invite la masa si sa iti povesteasca basme pescaresti in timp ce te plimba cu barca.


13782

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Wiener Festwochen
Festivalul Wiener Festwochen se desfasoara anual intre mai si iunie, în capitala Austriei. In a..
Romania  |  Turcia  |  Grecia  |  Italia  |  Germania  |  Ungaria  | 
Stiai ca?
Pe vremuri, in Egipt, barbatii si femeile foloseau creionul dermatograf negru pentru ca erau convinsi ca poate vindeca vederea slaba?... Un tribunal din Suedia a amendat-o pe Elizabeth Hallin cu suma de 680$ pentru ca si-a botezat fiul "Brfxx ccxxmrnp cccclllmmnprxxelmnckssqlb11116". Mamica ofensata nu s-a dat batuta si a fac...
Dictionar turistic
Jacuzzi - Mic bazin de jeturi de apa sub presiune, care creeaza vartejuri relaxante.
7 recomandari