Descopera comorile ascunse din Insula Bisevo

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Descopera comorile ascunse din Insula Bisevo


CROATIA

Insula Bisevo reprezenta pana nu demult, cel mai bine pastrat secret al Croatiei. Inconjurata de nu mai putin de 26 de pesteri marine, dintre care cea mai faimoasa este Modra, insula are, printre minunatele atractii de vacanta si o plaja extrem de frumoasa, protejata de Golful Porat.



Daca pana acum, cand auzeai de Insula Bisevo te gandeai la vreo insulita izolata, indus in eroare de termenul mai putin intalnit, acest lucru trebuie sa se schimbe. Insula ascunde poate cea mai spectaculoasa formatiune speologica, din lume. Localnicii ii spun Modra, dar este cunoscuta si ca Pestera Albastra.

Pozele nu ii pot reda cu acuratete frumusetea, insa iti pot oferi o idee. Modra este magnifica in orice perioada a zilei, dar daca vrei sa o vezi in adevarata sa splendoare, viziteaz-o in intervalul orar 11 am – 12 pm. In aceasta perioada, razele soarelui patrund prin peretii pesterii, se reflecta in fundul de calcar si inunda pestera cu o minunata lumina albastra. Pescarii croati stiau de mult de existenta ei, dar a fost dezvaluita intregii lumi in 1884, dupa ce a fost creata o intrare mult mai accesibila.

Unul dintre peretii laterali ai pesterii a fost supus unei explozii controlate, tocmai pentru a forta o intrare. Pana atunci, cei care doreau sa viziteze pestera trebuiau sa patrunda scufundandu-se in apa. In prezent, poti ajunge la insula doar cu ajutorul unei barci. Intrarea este destul de mica, de doar 1,5 metri inaltime si 2,5 metri lungime, asadar, daca suferi de claustrofobie, mai bine nu risca sa te aventurezi inauntru.



A doua mare atractie a Insulei Bisevo este plaja Porat, situata in localitatea cu acelasi nume, un orasel idilic de pescari. Incearca sa iti imaginezi padurile de pini cum imbraca dealurile micutului golf din Porat si cum umbresc portiunile acoperite de nisip fin. Senzatia de calm absolut este intretinuta si de valurile cristaline, care se lovesc incet de mal. In plus, linistea nu este deranjata decat de clipocitul apei si de zumzetul pasarilor. Te vei putea bucura in tihna de relaxare, pentru ca plaja nu se numara printre destinatiile de top ale altor turisti. Tocmai din acest motiv, nu te vei simti inghesuit si nici nu va trebui sa cauti mult timp un loc retras, unde sa te poti bronza.



O mare parte din suprafata plajei este acoperita de stanci si nu este foarte sigura pentru explorare. In schimb, exista si zone de mal acoperite de nisip si de pietris, unde te poti bucura de soare, si unde poti fi sigur ca micutii tai se vor putea balaci in siguranta.

De-a lungul timpului, din dorinta de a veni in intampinarea turistilor, localnicii au amenajat mai multe trasee prin Porat. Cateva conduc chiar pe plaja, in timp ce altele te vor plimba prin padurile de pin, care inconjoara golful. Vei putea simti parfumul violetelor si al ciclamelor salbatice si vei putea culege sparanghel si ciuperci proaspete.

Daca te numeri printre persoanele cu mai mult spirit de aventura, inchiriaza o barca si exploreaza! Vei descoperi o sumedenie de mici golfulete, fiecare cu farmecul propriu, care te vor captiva, cu siguranta.

De asemenea, ai putea pescui. Apele sunt pline de peste, dar trebuie sa ai suficienta rabdare si sa alegi momeala potrivita. Cere sfatul localnicilor din Porat, caci acestia sunt pescari cu experienta si sunt dispusi sa te ajute. Mai mult decat atat, te invita sa ii insotesti cand pleaca in larg, cu plasele de pescuit.

Cele mai frumoase momente, la rasarit si la apus, iti vor dezvalui niste peisaje de vis si iti vor ramane adanc intiparite in minte. Iar daca esti cu adevarat pasionat de acest sport, participa la excursiile organizate cu barci de pescuit de dimensiuni mai mari.

Regiunea are un singur inconvenient major: absenta unor locatii unde sa poti manca. Pe plaja nu exista decat un singur bar si un singur restaurant care servesc preparate pe baza de peste. Daca nu iti vor fi pe plac specialitatile gatite aici, singura solutie este sa te intorci in oras.





3057

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Saptamana culturii - Roma
In fiecare an orasul Roma organizeaza asa-numita "Saptamana a culturii" sau Settimana della Cultura,..
Stiai ca?
Nicolae Paulescu: Insulina, substanţă necesară tratării diabetului, a fost descoperită de către medicul român Nicolae Paulescu. Cu toate acestea, Premiul Nobel a fost acordat pentru descoperire... In perioada 1535 - 1541 (timp de 6 ani), cand Michelangelo picteaza peretele de deasupra altarului Capelei Sixtine, la cererea Papei Paul al III-lea, cu tema „Judecata de Apoi”, artistul trece pri...
Dictionar turistic
Jacuzzi - Mic bazin de jeturi de apa sub presiune, care creeaza vartejuri relaxante.
7 recomandari