Spre deosebire de majoritatea cetatilor medievale, construite in inima oraselor, inconjurate fie de dealuri, fie ascunse de cladiri, Stari Grad, centrul vechi din Dubrovnik, beneficiaza de o pozitie privilegiata, fiind protejat de valurile marii. Dubrovnik, prima atractie din Croatia, a rivalizat cu Venetia, intre secolele XV-XVI, din punct de vedere al comertului maritim, iar in prezent continua sa fie un concurent pentru orasul italian, din punct de vedere al arhitecturii.
Pe langa stilul arhitectural unic, o combinatie stralucita si atragatoare de elemente turcesti si venetiene, Dubrovnik are o serie de atractii majore. Fortificatiile medievale ale orasului-port, strazile si centrul vechi nu sunt sufocate de turisti, desi preturile nu sunt la fel de mari ca in alte destinatii turistice din Croatia.
Dubrovnik este incojurat de metereze inalte, unite de ziduri medievale, iar accesul turistilor este limitat la doar doua intrari. Ambele conduc la bulevardul principal al orasului, Stradun, placat cu marmura. Dupa ce au intrat in oras, primul obiectiv turistic pe care il pot admira vizitatorii este Manastirea Franciscana, un complex arhitectural format din biserica, muzeu, galerie si o superba gradina, construita in secolul XV. Deosebit de interesanta este farmacia manastirii, fondata in 1317 si cea mai veche din Europa. In muzeul manastirii se pot vedea manuale stravechi de farmacologie, vase si dispozitive din cele mai vechi timpuri.
Aproape de Manastirea Franciscana se afla Marea Fantana a lui Onofrio, punctul principal al sistemului, care aprovizioneaza orasul cu apa din 1444, si Biserica Baroca Sf. Blaise, ridicata in cinstea patronului spiritual al Drubovnikului, unde poate fi admirata coroana acestuia, incrustata cu aur filigranat.
Resedinta conducatorului orasului, Palatul Rectorului, finalizat la sfarsitul secolului XV, se numara printre cele mai vizitate monumente, turistii fiind curiosi sa admire impresionanta colectie de arta, dar si piesele de mobilier de o frumusete aparte.
Catedrala din Dubrovnik, ridicata in secolul XVIII, gazduieste cateva obiecte de cult si lucrari de arta, printre care merita amintit tabloul care o infatiseaza pe Fecioara Maria, atribuit lui Rafael, iar Muzeul Manastirii Dominicane adaposeste un exemplar unic - o Biblie din secolul XI.
Trecand prin Piata Gundulic, turistii vor gasi Palatul Pucic, singurul hotel de lux din orasul vechi, si vor putea vedea statuia poetului Ivan Gundulic, unul dintre cei mai importanti poeti croati.
Un tur in Dubrovnik nu poate fi considerat complet fara o plimbare pe vechile metereze, un circuit de aproximativ 2 kilometri de suisuri si coborasuri, destul de solicitant.
Efortul fizic este pe deplin compensat de privelistea coplesitoare, dominata de acoperisurile din teracota ale caselor care inconjoara maiestuos turnurile catedralelor, incadrate la randul lor de albastrul ireal al marii.
O alta atractie turistica a orasului este Festivalul Dubrovnik, cel mai mare eveniment artistic din Croatia, organizat anual, in perioada 10 iulie-25 august. Festivalul contine spectacole de opera, concerte de muzica clasica si piese de teatru, pe langa traditionala punere in scena a lui Hamlet. Desi toate aceste obiective turistice se afla in orasul vechi, format din cladiri din piatra alba, decorate cu elemente din teracota, turistii ar putea fi tentati sa isi petreaca vacanta in orasul nou, unde se afla majoritatea hotelurilor de patru si cinci stele, precum si plajele.
In ceea ce priveste specialitatile culinare din orasul croat, rizot (orez garnisit cu fructe de mare), manistra (o delicioasa supa de legume) si buzara (languste servite in sos tomat) sunt trei delicatese ce nu trebuie ratate, fiind influentate de bucataria italiana.
Clubul Nautika si restaurantul Proto sunt principalele locatii pe care croatii le recomanda turistilor pentru felurile de mancare deosebit de savuroase.
Dupa o cina copioasa, turistii isi pot continua seara intr-unul din localurile de noapte prezente in Dubrovnik, in functie de preferintele personale: Miraje este indicat pentru iubitorii de jazz, Talir este considerat clubul monden, in timp ce Roxy este destinatia favorita a fanilor genului rock.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi