Sagrada Familia, Barcelona
Antoni Gaudí a petrecut peste 40 de ani din viata sa, construind acest complex catolic, fara a reusi in cele din urma sa il termine. Pe langa forma iesita din comun, catedrala impresioneaza prin stilul gotic art nouveau care se regaseste in detaliile sculpturilor. Dupa moartea lui Gaudi in 1926, asociatul sau a continuat lucrul cladirii, munca sa fiind sustinuta de-a lungul a peste 80 de ani de o multime de sculptori si arhitecti, dornici sa dea contur acestei opere de arta. Pentru a face cele mai bune fotografii este recomandat sa veniti inainte de ora 8. Lumina ce cade pe Fatada Nasterii este excelenta iar autobuzele nu circula la acea ora.
Burj al Arab, Dubai
In traducere, Turnul Arabilor, a fost votat cel mai luxos hotel din Dubai. Insumand 60 de etaje, asezate intr-o forma ce aduce a panza de vapor, hotelul este un adevarat simbol national. Hotelul se afla la 280 de metri de plaja, ridicat pe o insula privata. In interior, designerul Khuan Chew a proiectat un atrium inalt de 180 de metri realizat din marmura acoperita cu foita de aur de 22 de carate.
Daca nu esti cazat in hotel poti avea acces pe insula privata facand o rezervare la unul din restaurantele locului; incearca un ceai de dupa-amiaza la Skyview Bar sau un pranz in stil bufet suedez la Junsui.
Institutul de Sunet si Imagine, Hilversum, Olanda
Cladirea este o adevarata inovatie in design iar cel responsabil pentru ea este artistul grafic Jaap Drupsteen. Acesta, alaturi de firma de arhitectura Neutelings Riedijk, a acoperit fatada masivei cladiri media cu imagini ce reprezinta cadre din televiziunea olandeza. Acestea au fost abstractizate intr-o fresca uriasa si imprimate mai apoi pe sticla. Rezultatul este uimitor.
Marea Moschee din Djenne
In cel mai batran oras al Africii veti gasi o o constructie pe cat de modesta in originea materialelor de constructie pe atat de frumoasa. Moscheea este facuta din caramizi de pamant tinute laolalta de straturi de noroi, datand din anul 1906. In fiecare primavara, localnici se aduna pentru a mai pune inca un strat de noroi cu scopul de a pastra cat mai intacta opera de arta. Pe fiecare turn se pune cate un ou de strut, acesta simbolizand feritilitatea si norocul.
Templul Auriu, Amritsar, India
Arhitectura templului imbina stilul hindu si musulman, aspectul radiant fiind amplificat de intinderea lacului ce il inconjoara si in care se reflecta fatadele aurii. Templul este considerat sfant intrucat era locul de meditatie al lui Buddha si al lui Guru Nanak, cel care a pus bazele credintei Sikh. Versiunea finala a templului a fost ridicata in anul 1700. Templul este deschis zilnic intre 6:00 a.m si 2:00 a.m.
Cladirea Chrysler, New York
Miscarea Art Deco isi are printre operele reprezentative aceasta falnica cladire zgarie nori, proiectata si realizata de arhitectul William Van Alen. Cladirea este situata in partea de est a Manhattanului. Insumand 319 metri, cladirea a fost timp de 11 luni cea mai inalta din lume, timp dupa care a fost detronata de Empire State Building. In prezent este considerata una dintre cele mai valoroase cladiri din lume.