O excursie cu rucsacul in spate este o modalitate excelenta de a te relaxa, mai ales daca adori sa petreci timp in aer liber. Insa, trebuie sa stii ca aventura incepe cu mult inainte de a a-ti pune rucsacul in spate.
Pregatirea unei excursii cu rucsacul in spate este la fel de importanta ca drumetia. De la alegerea traseului, pana la impachetarea lucrurilor necesare pentru drum, fiecare decizie pe care o iei poate contribui la succesul calatoriei.
Iata cateva dintre greselile pe care sa le eviti, daca pleci pentru prima data intr-o drumetie:
1. Impachetezi bagajul gresit
Una dintre cele mai frecvente greseli facute de catre cei care pleaca pentru prima data intr-o excursie cu rucsacul in spate este ca pun prea multe in rucsac. Pentru ca trebuie carat in spate, echipamentul din rucsac trebuie sa fie usor si compact. Daca mergi in excursie cu prietenii, este recomandat sa imparti obiectele esentiale, astfel incat rucsacul fiecaruia sa fie cat mai usor. Cortul, sacul de dormit, vesela, aragazul portabil sunt cateva dintre obiectele esentiale pentru camping si drumetii, care pot fi impartite cu prietenii.
In model ideal, rucsacul pentru o drumetie de o zi si o noapte, intr-o zona cu temperaturi blande, ar trebui sa cantareasca intre 10 si 20 de kilograme.
2. Alegi trasee prea dificile
Pentru prima drumetie, nu este indicat sa te aventurezi pe trasee dificile, deoarece experienta s-ar putea transforma intr-un cosmar. Inainte sa alegi destinatia de vacanta, este bine sa te consulti cu persoane care au mai multa experienta in acest domeniu si care iti pot face cateva recomandari de trasee pentru incepatori.
Pentru prima excursie cu rucsacul in spate, poti alege un loc aproape de casa, astfel incat sa nu pierzi prea multe ore la volan, ci sa petreci mai mult timp in mijlocul naturii. Pe de alta parte, trebuie sa iei in considerare faptul ca rucsacul ti-ar putea incetini calatoria. Drept urmare, un traseu prea lung ar putea fi mult prea obositor pentru un incepator. Nu in ultimul rand, este indicat sa alegi un traseu apreciat si frecventat de excursionisti, astfel incat sa poti cere ajutor altor persoane, daca intampini probleme.
3. Nu te echipezi corespunzator
Hainele pentru drumetii sunt diferite de cele de zi cu zi. Daca te incalti cu sandale sau alegi o pereche de pantofi mai putin confortabili, excursia s-ar putea termina mai repede decat ai prevazut. Incaltamintea este extrem de importanta pentru succesul unei excursii. Alege ghete pentru drumetii, care sa iti sustina bine glezna si in care sa te simti confortabil.
In ceea ce priveste imbracamintea, nu este necesar sa achizitionezi haine speciale pentru drumetii atunci cand mergi in prima excursie cu rucsacul in spate, ci este important sa alegi obiecte vestimentare destinate sportului. Aceastea trebuie sa fie confectionate din tesaturi care se usuca rapid si nu absorb transpiratia, precum nailonul si poliesterul.
4. Nu iei suficiente alimente si lichide sau iei prea multe
Cand pleci in excursie cu rucsacul in spate, o atentie deosebita trebuie sa o acorzi alimentelor si lichidelor. Este important sa calculezi cu atentie fiecare masa, astfel incat sa ai alimente suficiente pentru fiecare moment in care te opresti sa mananci, dar, sa nu exagerezi si sa ingreunezi rucsacul. Alege alimente pe care sa le porti fierbe rapid, precum orezul sau pastele si nu pune in rucsac mancare perisabila, precum ouale. Daca vrei sa ai rucsacul cat mai usor, este bine sa iei cu tine mancare speciala pentru expeditii, adica cea la plicuri. Aceasta se prepara usor, insa, este destul de costisitoare. Poate fi gasita in magazinele cu echipament montan.
Pentru ca vei depune foarte mult efort, corpul tau va avea nevoie de multa hidratare. Drept urmare, din rucsac nu trebuie sa lipseasca bidoanele cu apa. Nevoia de apa se calculeaza in functie de timpul petrecut pe drum si de existenta surselor de apa. Exista trasee in care poti gasi fara probleme surse de apa. Asadar, nu strica sa stai de vorba cu un excursionist profesionist, inainte de a pleca la drum.
5. Nu ai conditie fizica
Oricat de mare ar fi dorinta de a pleca impreuna cu prietenii intr-o drumetie, este important sa constientizezi efortul fizic pe care il presupune o astfel de aventura. Daca gafai dupa ce urci trei etaje sau te dor picioarele daca mergi doi kilometri pe jos, e bine sa te gandesti de doua ori inainte de a pleca intr-o excursie cu rucsacul in spate. Desi nu trebuie sa fii sportiv de performanta pentru o drumetie, ajuta sa fii intr-o forma fizica buna.
O excursie cu rucsacul in spate nu trebuie sa iti creeze stari de anxietate sau sa te streseze. Din contra, o drumetie are rolul de a te relaxa si de a te reincarca cu energie. Asadar, alege sa te bucuri din plin de calatorie si nu te aventura mai mult decat este necesar.
Sursa foto: Rawpixel.com/ Shutterstock
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi