Festivalul Berii din Praga se numara printre motivele principale pentru care mii de turisti aleg sa isi petreaca vacanta in capitala Cehiei. Supranumita si Orasul de Aur, Praga se transforma, pe parcursul celor 17 zile de festival, intr-un loc unde gastronomia traditionala, berea de buna calitate si distractia isi dau intalnire.
Anul acesta are loc cea de-a patra editie a Festivalul Berii din Praga, care se va desfasura in intervalul 12 – 28 mai, in centrul expozitional Pva Letnany.
Spre deosebire de anul trecut, cand in incinta perimetrului au fost amenajate opt corturi de mari dimensiuni, in editia din 2011 vor fi amplasate doar trei corturi, dar mult mai mari decat precedentele. Practic, fiecare dintre aceste corturi va putea gazdui pana la 10.000 de turisti dornici sa participe la eveniment.
De asemenea, o alta diferenta este ca anul acesta accesul in interior va fi gratuit, fata de 2010, cand turistii au fost obligati sa plateasca 120 CZK (aproximativ 5 euro).
Organizatorii promit mai multa voie buna, bere in cantitati astronomice si specialitati culinare din bucataria Cehiei, proaspete, aburinde si delicioase. Totul ca tu sa te simti excelent si sa te feliciti pentru alegerea facuta. Vacanta petrecuta la Festivalul Berii iti va ramane pentru multa vreme intiparita in minte. Nici nu se poate altfel, daca te gandesti ca vor fi peste 70 de tipuri diferite de bere, zeci de preparate senzationale, care sa iti potoleasca foamea, si ospatarite frumoase, alese pe spranceana.
Ca in fiecare an, Festivalul Berii are propria lui moneda, numita tolar, singurul mijloc de plata acceptat in timpul evenimentului. Valoarea unui tolar este de 44 CZK, adica aproximativ 2 euro. Poti cumpara aceasta moneda chiar de la chelnerii sau chelneritele care te vor servi. Singurul inconvenient ar fi faptul ca tolarii se vand in pachete de cate cinci monede. Cu alte cuvinte, va trebui sa cumperi minim 5 tolari. Dar nu o sa iti para rau, pentru ca, la finalul zilei, cu banii ramasi iti poti cumpara suveniruri.
Cele mai apreciate sunt halbele de bere facute din plus, ochelarii supradimensionati sub forma unor beri sau tricourile inscriptionate cu emblema Festivalului Berii.Toate brandurile de bere costa un tolar si iti vor fi aduse la masa de ospatari si chelnerite imbracate in costumul national cehesc. Pe parcusul evenimentului, la dispozitia turistilor, au fost pusi nu mai putin de 200 de astfel de ospatari, in asa fel incat tu sa nu astepti prea mult pana cand vei fi servit.
Interesant este ca organizatorii promit atat sortimente de bere ceha clasica, renumita pe plan international, dar si bere produsa de micii comercianti sau de fabricile de bere din regiunile mai mici ale Cehiei.
Astfel, cortul numarul 1 pune la dispozitia turistilor marci de bere precum Regent Třeboň, Bakalář Rakovník, Nymburk, Žatec, Ferdinand, Kout. In al doilea cort poti servi, impreuna cu ceilalti turisti branduri ca: Černá hora, Jihlavský ježek, Klášter, Rychtář Hlinsko, Lobkowicz Vysoký Chlumec. In al treilea cort, ospatarii se asigura ca berea Březňák, Krušovice, Zlatopramen, Starobrno, Hostan, Louny, Dačický, Zlatý Bažant si Svijany este mereu rece.
In ceea ce priveste mancarea, nu te ingrijora. Fiecare cort, pe langa faptul ca serveste o anumita selectie de bere, are propriul sau meniu, complet diferit de celelalte doua.Spre exemplu, in cortul numarul 1 poti incerca aperitive precum carnaciori picanti, serviti cu mustar iute, branza cu mucegai asezonata cu usturoi si ulei de nuci sau carnati de casa parliti pe gratar, insotiti de hrean. Toate acestea au un pret de 2 tolari. La pranz poti comanda friptura de vaca „svíčková”, cu sos, galuste si gem de merisoare, la pretul de 3 troli sau pulpe de pui marinate in sos picant, cu piure de cartofi, la acelasi pret. Desertul te va costa 2 tolari si presupune un strudel de mere, facut in casa, cu sos de vanilie si frisca.
Cortul numarul 2 te imbie, printre altele, cu un hot dog facut din carnat vienez, asezat intr-o bagheta, impreuna cu mustar si ceapa (pretul este de 1 tolar), jalapenos (ardei iute) umplut cu crema de branza, rostogolit intr-un invelis crocant (3 tolari) sau picior de porc copt incet, cu mustar si hrean (5 troli).
Poti lua la desert placinta de mere sau prajitura cu prune, ambele servite cu frisca, la pretul de 1 tolar.
Printre specialitatile din cel de-al treilea cort se numara supa speciala de gulas cu carnati, ardei iute si cartofi (1 tolar), pui dat prin pesmet si rumenit in baie de ulei si servit cu salata de cartofi (4 tolari) sau friptura de porc asezonata cu varza si galusti (4 tolari). Te poti indulci la finalul mesei cu o prajitura casei, in trei culori (2 tolari).
De asemenea, fiecare dintre cele trei corturi va avea propriile sale surprize, cu formatii care vor canta live, spectacole si momente artistice. Rezervarea prealabila nu este o conditie, dar iti asigura un loc sigur pentru o ora sau pentru o anumita zi.
Ti se pare tentanta o vacanta la Festivalul Berii din Praga? Atunci consulta cele mai bune oferte de vacanta propuse de infoturism.ro, fa-ti bagajele si pregateste-te pentru mese copioase, stropite din belsug cu bere.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi