In prezentul ghid ne-am propus sa analizam conditiile de infiintare si autorizare a unei unitati de cazare tip pensiune. Inainte de a demara infiintarea unei firme, este util sa stabilesti o intalnire cu specialisti unei firme de consultanta in afaceri care te vor ghida pentru a lua cele mai buni decizii in privinta viitoarei tale afaceri.
Nu ai timp prea mult la dispozitie sau crezi ca o intalnire cu un consultant in afaceri nu iti va fi utila, atunci citeste acest ghid si te vei lamurii cu principalele elemente necesare la reusita unei afaceri in turism.
Conform ordinului 65/2013 pensiunile se impart in 2 tipuri de unitati pentru cazare:
1. Pensiune turistica are o capacitate de cazare de pana la 15 camere cu maximum 40 locuri, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladire independenta, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditii de pregatire si de servire a mesei. Amplasarea pensiunii turistice din mediul rural trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000 mp (suprafata construita + suprafata din jurul constructiei).
2. Pensiune agroturistica are o capacitate de cazare de pana la 8 camere, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladire independenta, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti sau mestesugaresti. In pensiunile agroturistice, turistilor li se ofera masa preparata din produse majoritar naturale din gospodaria proprie (inclusiv produse piscicole) sau de la producatori/pescari autorizati de pe plan local. Gazdele se ocupa direct de primirea turistilor si de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care il petrec la pensiune si vor insoti turistii care participa la activitatile gospodaresti sau mestesugaresti. In cadrul pensiunilor agroturistice se desfasoara cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfasoara o activitate mestesugareasca, cu un atelier de lucru, din care rezulta diferite articole de artizanat.
Etapa 1 - Calificari necesare
Cel putin unul dintre asociati, administratori sau un salariat al firmei trebuie sa fie absolvent a unui curs de formare in domeniu, cel putin un curs de administrator pensiune turistica.
Etapa 2 - ONRC
Odata cu infiintarea firmei (SRL, PFA,I.I.) se autorizeaza si activitatea pensiunii. Activitatea CAEN care trebuie autorizata la ONRC pentru ambele tipuri de pensiuni este 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata.
Autorizarea la ONRC pentru activitatea pensiunii se face in baza declaratiei pe proprie raspundere Model 2 prin care Administratorul declara ca cunoaste si respecta prevederile legislatiei si ale reglementarilor generale si specifice din domeniile: sanitar, sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, protectiei mediului, protectiei muncii. In urma acestei declaratii Oficiul pentru Registrul Comertului elibereaza un Certificat Constatator care constituie autorizatia de functionare a firmei.
Etapa 3 - Obtinerea autorizatiilor
- Autorizare de Mediu obtinuta conform procedurii de emitere a autorizatiei de mediu aprobata prin Ordinul nr. 1798/2007. Pentru obtinerea autorizatiei se vor depuna la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului :
a. cererea pentru eliberarea autorizatiei de mediu;
b. fisa de prezentare si declaratie;
c. dovada ca a facut publica solicitarea prin cel putin una dintre metodele de informare (afisajul in zona obiectivului si la sediul administratiei publice locale, publicarea in ziarele de tiraj, solicitate de populatie, postarea pe pagina proprie de internet, prezentarea prin posturile de radio si televiziune, comunicarile scrise, transmise persoanelor si asociatiilor interesate, organizarea unei dezbateri intr-un loc accesibil populatiei si factorilor interesati din zona).
- Autorizatia privind securitatea la incendiu. Conform Hotararii nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu este obligatorie obtinerea autorizatiei privind securitatea la incendiu, pensiunile cu mai mult de 8 camere si/sau 16 locuri.
- Certificatul de clasificare - Pentru eliberare se depun la autoritatea administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismuluiurmatoarele documente:
a. cerere standardizata;
b. certificat constatator (forma extinsa) emis de Oficiul Registrului Comertului;
c. fisa standardizata privind incadrarea nominala a spatiilor de cazare pe categorii si tipuri;
d. fisa standardizata privind incadrarea si organizarea spatiilor in structurile de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica;
e. dovada inregistrarii contractelor de munca in REVISAL;
Etapa 4 - Alte demersuri
- Fisa de aptitudini - se obtine de la medicul de medicina muncii;
- Dezinsectie - contract + proces verbal de dezinsectie cu o firma autorizata;
- Casa de marcat - se achizitioneaza casa de marcat si se incheie contract de service pentru ea;
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi