Un concediu intr-o destinatie indepartata este o oportunitate de a te familiariza cu noi culturi, de a descoperi noi moduri de a trai si a-ti imbogati cunostintele sau a capata o noua perspectiva asupra lumii. Pentru europeni, diferentele culturale dintre tari nu sunt atat de mari, incat sa le puna probleme atunci cand calatoresc pe batranul continent.
Insa, atunci cand planifici o vacanta in Asia, in Africa ori in America de Sud, vei descoperi ca inclusiv unele gesturi pot avea o semnificatie cu totul diferita. Daca vrei sa fii pe deplin pregatit atunci cand pleci pentru prima data in vacanta pe un alt continent, ar trebui sa stii mai ales ce greseli sa eviti sau care sunt principalele lucruri de luat in considerare, asa incat sa nu ai probleme odata ajuns la destinatie, sa nu comiti gafe sau sa ofensezi pe cineva:
Nu esti pregatit pentru neprevazut
Cand te afli la mii de kilometri distanta de casa, intr-o tara ale carei limba si cultura nu le cunosti, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa te lovesti de probleme. Iar cele mai frecvente probleme de care se lovesc turistii sunt cele de sanatate. Multi calatori fac greseala de a crede ca, daca au o asigurare medicala completa in Romania, aceasta este valabila si cand se afla in vacanta in alt stat.
De fapt, doar asigurarea de calatorie te poate salva de costurile uriase ale unei probleme medicale, odata ajuns la destinatie. In plus, asigurarea de calatorie iti acopera si alte costuri neprevazute, precum cele pentru anularea cazarilor sau ale unor zboruri, bagaje pierdute, accidente sau anularea vacantei din cauza unei probleme aparute pe neasteptate.
Nu te interesezi din timp cu privire la viza
Unele state le cer turistilor fie sa aplice inainte pentru viza, fie calatorii pot aplica pentru viza la sosirea in aeroport, in timp ce, pentru alte state, nu ai nevoie de viza. De altfel, unele tari percep si o taxa de viza, asa ca este bine sa te interesezi cu cateva saptamani inainte de formalitatile privind acordarea vizei, precum si de costurile pe care le presupun.
Spre exemplu, pentru Thailanda, poti aplica pentru viza si la intrarea in tara, insa, in afara sezonului turistic, s-ar putea sa fie nevoie sa platesti o taxa de aproximativ 50 de euro. In plus, unele tari le cer turistilor sa faca dovada faptului ca au asupra lor o suma de bani, astfel incat sa aiba o garantie ca acestia se pot intretine pe durata sejurului. Verifica toate informatiile pe site-ul ministerului de Externe al Romaniei sau pe site-urile oficiale ale ambasadelor, asa incat sa fii la curent cu orice schimbare aparuta.
Adormi imediat cum ajungi la destinatie
Pentru cei care calatoresc pentru prima data pe un alt continent, diferenta de fus orar le poate da peste cap intregul program de odihna si poate dura chiar si cateva zile pana cand te obisnuiesti cu ora. Cea mai buna solutie pentru a te adapta cat mai rapid este sa nu te culci imediat cum ai ajuns la destinatie, daca ai sosit dimineata sau la amiaza. Cu cat te fortezi sa respecti fusul orar din tara respectiva, cu atat iti va fi mai usor sa te adaptezi.
Nu citesti despre cultura si obiceiurile locale
Gesturile sau obiceiurile cu care suntem familiarizati pot fi ofensatoare sau chiar interzise in alte tari. Spre exemplu, pentru noi, incrucisarea degetelor in semn de noroc este un gest inofensiv, insa, in Vietnam este considerat a fi un gest lipsit de respect, nepoliticos. Sau, daca mergi in vacanta alaturi de partenerul de cuplu, este bine de stiut ca unele tari arabe au obiceiuri mai stricte si este posibil sa nu fii vazut cu ochi buni daca te tii de mana cu partenerul sau va sarutati in locuri publice.
De asemenea, verifica si cat de permisiva este vestimentatia in tara in care calatoresti. In tarile musulmane este recomandat sa porti haine cat mai decente, care sa iti acopere umerii, picioarele si decolteul. De exemplu, in insulele Maldive, nu ai voie sa porti costum de baie pe plajele publice, ci doar pe cele private sau pe cele marcate ca fiind plaje de bikini. In caz contrar, risti sa fii arestat.
Cu cat te informezi mai temeinic despre locul in care iti vei petrece vacanta, cu atat riscurile de a avea vreo problema vor scadea. Nu uita sa ai mereu la indemana numerele de telefon si adresa ambasadei, ale autoritatilor locale si ale celor cu care calatoresti. O agenda in care sa iti notezi toate detaliile importante se poate dovedi salvatoare, in cazul in care iti pierzi telefonul sau te ratacesti.
Sursa foto: Pixabay from Pexels
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi