Istoria celor mai frumoase palate din Romania

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Istoria celor mai frumoase palate din Romania


thmb1
thmb1
thmb1
thmb1
thmb1
thmb1

ROMANIA

Povestile pe care le auzim in copilarie, cu printi si printese, palate si castele cu multe camere, frumos colorate ne fac sa ne dorim sa traim intr-un astfel de loc. Pentru multi dintre noi, aceste dorinte raman la stadiul de vis, insa atunci cand pasim intr-un castel, cu o istorie uimitoare, camere cu mobila veche si pereti pictati cu maiestrie, visele devin realitate pentru scurt timp.

Castelul Peles


Castelul Peles este unul dintre cele mai frumoase castele din Romania. Construit intre anii 1873 – 1914, la Sinaia, castelul Peles a fost resedinta cuplului regal Carol I si regina Elisabeta. Din anul 1953, castelul Peles a fost transformat in muzeu, iar din cele 166 de incaperi se viziteaza doar cele mai importante camere: dormitorul regal, sufrageria, biblioteca regala, salile de arme, sala de muzica, sala de teatru si holul de onoare. Turul castelului dureaza aproximativ 45 de minute, iar turul care parcurge etajul 1, 2 si 3 dureaza 2 ore.

Castelul Pelisor

Construit din dorinta regelui Carol I, pe domeniul castelului Peles, castelul Pelisor devine resedinta de vara a principilor mostenitori din anul 1903. Cu 99 de incaperi, castelul a fost decorat cu elemente de lux: foite de aur impregnate pe peretii Camerei de aur, mobila sculptata in lemn de tei aurit sau plafoane de sticla decorate cu vitralii. Cele mai importante spatii ce pot fi vizitate sunt: camera de aur, dormitorul de aur, biroul reginei Maria, biroul regelui Ferdinand, holul de onoare. La castelul Pelisor puteti admira si colectii de pictura romaneasca si europeana realizate in secolele XIX – XX, piese de ceramica, decoratii si piese de decor realizate in Atelierele de Arte si Meserii de la Sinaia (scoala infintata de rege).

Castelul Bran

Castelul Bran
, legenda lui Dracula, precum si misterul care inconjoara domnia lui Vlad Tepes atrag anual mii de turisti din toate colturile lumii, fascinati de istoria poporului roman si de povestile cu demoni. Construit pe o stanca ce ofera o priveliste minunata, situat in pasul Rucar-Bran, la 30 km de Brasov, castelul Bran controla una dintre cele mai importante cai de acces in Transilvania. Paza trecatorii era asigurata de garnizoana cetatii. Cu o arhitectura simpla si camere austere, fortareata a suferit numeroase modificari de-a lungul timpului. In 1920, pe vremea domniei Regina Maria fortareata a devenit Castelul Bran.

De-a lungul anilor, Castelul Bran a avut mai multi proprietari: Vlad Tepes, Regina Maria, Principesa Ileana. In 1948, dupa expulzarea familiei regale, Castelul Bran intra in proprietatea statului roman, care l-a devastat si abandonat. In 1956, Castelul este partial amenajat si deschis pentru vizitare. Abia in 1987, intr-o stare avansata de degradare, Castelul Bran intra in renovare si este deschis din nou in 1993. Din luna mai 2006, Castelul devine proprietatea Arhiducelui Dominic de Habsburg si a surorilor sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colectia personala. Redeschiderea oficiala a muzeului a avut loc la 1 iunie 2009.

In prezent, Castelul Bran adaposteste muzeul Bran, unde, pe 4 etaje, sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri, iar in curtea castelului se afla un mic muzeu al satului, cu case traditionale din regiunea culoarului Rucar-Bran.


Castelul Magna Curia

Castelul Magna Curia se bucura de o locatie pitoreasca, fiind situat la poalele cetatii Deva si inconjurat de multe flori si copaci. Cladirea a fost construita in 1582, iar de-a lungul timpului a avut numeroase intrebuintari: casa de vacanta pentru Francisc Geszty, loc de adapost pentru Sigismund Bathory, generalul Basta, Stefan Bocskay, Gabriel Bathory si Gabriel Bethlen.

In 1918, dupa unirea Transilvaniei cu Romania, castelul Magna Curia a trecut in proprietatea statului roman. In ultimii ani, castelul a fost restaurat, in prezent fiind transformat in muzeu. Aici pot fi vizitate curtea palatului, sala festiva unde se afla un semineu impresionant, lebada cu gatul strapuns de o sageata, pivnita, dormitoarele de lux si camerele in care traiau proprietarii

Palatul Cantacuzino

Construit intre 1898 – 1900, Palatul Cantacuzino a fost resedinta lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost primar al Capitalei, poreclit Nababul pentru averea sa impresionanta. Locatia centrala, pe bulevardul Victoriei, precum si arhitectura somptuoasa au facut din Palatul Cantacuzino una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti. Recunoscut pentru balurile pretentioase date de Nababul si sotia sa, Palatul Cantacuzino a fost decorat cu picturi si monumente realizate de mari artisti romani: G. D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona si Nicolae Isidor Vermont.

Dupa moartea lui Grigore Cantacuzino, palatul revine fiului acestuia, Mihai si sotiei sale, Maria, cunoscuta si sub numele de Maruca. Insa, in 1929, Mihai moare, iar Palatul Cantacuzino este mostenit de Maruca care, in 1939, se recasatoreste cu George Enescu.
In 1955, dupa moartea marelui compozitor, Maruca doneaza Palatul Cantacuzino statului roman, cu conditia ca aici sa fie deschis un muzeu dedicat lui George Enescu. In 1956, este deschis Muzeul George Enescu, unde pot fi admirate fotografii, manuscrise, instrumente muzicale, vioara primita cadou la varsta de 4 ani, obiecte si documente legate de viata si activitatea muzicianului.


Palatul Mogosoaia

Construit intre anii 1698 – 1702, la 15 km de Bucuresti, Palatul Mogosoaia a fost proprietatea lui Constantin Brancoveanu. Palatul are numeroase stiluri arhitecurale: renascentist, cu elemente otomane si venetiene. Dupa executarea familiei Brancoveanu, palatul intra in posesia otomanilor, care il transforma in han. Dupa numeroase devastari si diversi proprietari romani sau straini (Stefan Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Zoe Mavrocordat) Palatul Mogosoaia ajunge la familia Bibescu care i-a adus numeroase renovari.

In timpul comunismului, Martha Bibescu s-a ocupat de renovarea palatului. Insa, dupa Al Doilea Razboi Mondial, mosia a fost nationalizata fortat de guvernul comunist. Printesa Martha a lasat Palatul Mogosoia mosternire fiicei sale, Valetina si sotului ei, Dimitrie Ghika-Comanesti. Din pacate, in 1949, palatul a fost si el nationalizat, mostenitorii fiind arestati. Toate colectiile de pret aflate in palat au fost furate sau vandalizate. Abia in 1977, in cadrul Palatului a fost deschis Muzeul National de Arta, iar in prezent, aici se afla Muzeul de Arta Brancoveneasca.

Important punct de atractie turistica, Palatul Mogosoaia permite turistilor sa viziteze: apartamentele familiei princiare, camerele servitorilor, pivinita, gradinile palatului, capela Gheorghe Bibescu si serele Mogosoaia.


Castelul Iulia Hasdeu

Dupa moartea prematura a Iuliei, la varsta de 19 ani, BP Hasdeu se retrage la Campina unde construieste, dupa planurile fiicei sale, un conac unde scriitorul era convins ca va putea comunica cu aceasta. Iulia Hasdeu a fost un copil genial: la varsta de 2 ani cunostea limba franceza si germana, la 4 ani scria si citea, la 8 ani termina scoala generala, la 11 ani a absolvit liceul Sf. Sava din Bucuresti. Iulia Hasedu este primul student roman care a absolvit facultatea Soborna din Paris. La 19 ani, Iulia Hasdeu a murit de tuberculoza si a fost inmormantata la cimitirul Bellu.

Ridicat intre anii 1893 – 1896, Castelul Iulia Hasdeu are numeroase simboluri si a fost construit pe baza numerelor mistice 3 si 7. Deasupra usii principale, se afla 2 inscriptii: "pro fide et patria" si "e pur si muove". Un alt aspect ciudat este prezenta in fata portii principale a 2 tronuri de piatra si 2 sfincsi, decoratiuni aflate si pe cavoul Iuliei.

Odata ajunsi in castel, se spune ca poti simti prezenta Iuliei. Inauntru, vizitatorii pot admira salonul de primire unde se afla bustul doamnei Hasdeu, templul cu statuia de lemn a lui Iisus Hristos, biroul de lucru, sufrageria, cu portrele familiei, camera cu cale unde sunt expuse: bustul Iuliei Hasdeu, o papusa, jurnalul si caietul de matematica al tinerei si camera obscura unde BP Hasdeu tinea sedintele de spiritism. In fiecare an, pe 2 iulie, BP Hasdeu isi sarbatorea cele 2 Iulii, sotia si fiica, eveniment ce se aniverseaza si astazi la Castelul Iulia Hasdeu.

Castelul poate fi vizitat in fiecare zi (luni este inchis), intre orele 09.00 – 17.00, iar pretul unui bilet este de 8 lei (are inclus un ghid audio).

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor
este una dintre cele mai impresionante atractii turistice din Transilvania. Impunator prin zidurile inalte, turnurile cu tigle rosii si podurile suspendate, Castelul Corvinilor se afla in apropiere de muntii Poiana Rusca, in orasul Hunedoara, iar la poalele cetatii curge paraul Zlasti.

Construit in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara, Castelul Corvinilor ofera turistilor o incursiune in istoria poporului roman si in stilul de viata al taranilor si al boierilor de la curte. In incinta castelului pot fi vizitate Palatul Sudic, Palatul Nordic, Palatul Mare, Biserica, Capela, curtea interioara somptuoasa, 2 terase, inchisoarea, Turnul nou de poarta, Turnul Capistrano, Turnul Buzduganului, 42 incaperi: Camera de Aur, Camera Domnitelor, Sala Dietei, Sala Cavalerilor etc.


2095

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Nochevieja - Madrid
Ajunul Anului Nou este denumit in Spania "Nochevieja” („Noaptea veche"). In noaptea de 31 decemb..
Malta  |  Cehia  |  Belgia  |  Spania  |  Franta  |  Germania  | 
Stiai ca?
In lume exista 22 de tari in care peste jumatate din populatie este analfabeta? 15 dintre ele se afla in Africa.... Pentru ca se ridica foarte greu, elefantii dorm adesea in picioare, lor le sunt suficiente 4 ore de somn; pasarile in majoritatea lor dorm in picioare; multe pasari dorm pe apa (lebede, gaste salbatic...
Dictionar turistic
Diagrama - Seating plan - Plan al unui tren sau autocar pe care se noteaza locurile retinute si observatii in legatura cu calatoria.
7 recomandari