Înghețata, acest desert delicios care ne răcorește în zilele toride de vară și la care râvnim chiar și în perioadele mai reci ale anului este disponibilă astăzi într-o mulțime de sortimente. Cu ciocolată, vanilie, arome fructate, sufleu sau Mellorine, cremoasă sau crocantă, înghețata ne-a bucurat papilele gustative încă de pe vremea Imperiului Persan. Ți-am stârnit pofta? Alege sortimente diverse sortimente delicioase de înghețată pe foodconcierge.ro!
Pentru pofticioși, dar și pentru curioși, dezvăluim în continuare cele mai interesante repere din istoria acestui răsfăț cu gust dulce!
O istorie de peste 2500 de ani
Deși mulți dintre noi am putea crede că înghețata este o inovație a erei moderne, istoricii spun că acest desert răcoritor a apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 2.500 de ani. Pe atunci, locuitorii Imperiului Persan adăugau, peste bucățile de gheață și zăpadă diverse sucuri de fructe, precum și alte arome obținând astfel un amestec asemănător cu ceea ce astăzi numim sorbet. Acesta era consumat pentru efectul său răcoritor, ajutându-i pe oamenii acelor timpuri să facă față temperaturilor crescute specifice climatului fierbinte al Imperiului Persan.
În China, cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, înghețata se prepara din orez fiert în lapte, asezonat cu diverse arome care aveau rolul de a-i conferi o savoare aparte. Interesant este faptul că, mai apoi, compoziția obținută se lasă la răcit în zăpadă.
Înghețata, un răsfăț regesc
Dar, te întrebi, poate, de ce este supranumită înghețata desertul regilor? Răspunsul este cât se poate de simplu: chiar și cei mai de temut conducători ai lumii s-au delectat după bătălii grele cu acest deliciu!
Filele de istorie ne dezvăluie că însuși Alexandru cel Mare, cel care a reușit să cucerească Orientul, se delecta adesea cu băuturi formate din zăpadă și gheață peste care adăuga nectar sau miere. Ba chiar mai mult decât atât, există legende potrivit cărora regele Charles I al Angliei a ordonat pedeapsa cu decapitarea pentru bucătarul Curții Regale, dintr-un motiv halucinant: acesta din urmă a îndrăznit să divulge cunoscută rețeta secretă a înghețatei preferate de rege.
În România, înghețata era un produs esențial care făcea parte din tabieturile domnitorului Constantin Brâncoveanu. Conducătorul Țării Românești deținea o ghețărie unde păstra sorbeturi, creme si sucuri realizate din fructe, pe care le oferea oaspeților săi, spre deliciul acestora.
Înghețata în epoca modernă
Înghețata a devenit un desert extrem de populară odată cu apariția frigiderelor electrice, mai precis după încheierea Primului Război Mondial, deși, o altă etapă remarcabilă din istoria sa a avut loc în jurul anilor 1800.
Înghețata cu textură cremoasă, atât de apreciată astăzi a apărut în anul 1930 și era obținută prin amestecarea cu aer a pastei, pe durata procesului de congelare. Astăzi, există peste 12 variante standard ale acestui desert răcoritor, iubit atât de copii, cât și de către cei mari. Care este sortimentul de înghețată pe care tu îl servești cu plăcere?
Gheaţă Inghetata Sundae - Fotografie gratuită pe Pixabay
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi