TurisMALL
powered by

Lacul Balaton, „Marea Ungariei”


BALATON



Ungaria a suplinit cu succes absenta unei iesiri la mare, prin dezvoltarea lacului Balaton, un adevarat refugiu pentru localnici si o destinatie atractiva pentru turisti. Inconjurat de statiuni cochete, fiecare cu propriiile sale puncte forte, Balatonul te va convinge ca merita sa il vizitezi indiferent de sezon si mai ales intr-un city break.

„Marea Ungariei” este cel mai mare lac din Europa Centrala si se afla la mai putin de 100 de kilometri sud vest de Budapesta. Pentru detalii administrative trebuie sa stii ca lacul are o lungime de 77 kilometri, suprafata sa se desfasoara pe aproximativ 600 de kilometri patrati, in timp ce lungimea malurilor insumeaza 195 kilometri. Mai multe cifre? Latimea maxima a Lacului Balaton atinge 14 kilometri, in timp ce adancimea cea mai mare depaseste putin peste 12 kilometri.

Departe de a fi argumente pentru a vizita lacul Balaton, aceste numere doar ii evidentiaza marimea si contureaza fizic dimensiunile unei atractii turistice majore din Ungaria. De altfel, potrivit unor specialisti, lacul ar atrage aproximativ o treime din veniturile totale din turism ale statului ungar.

Nu esti convins inca de ce atatia oameni fug de stresul zilnic la mai mult de 100 de kilometri ca sa vada... un lac? Ei bine, Balatonul este mai mult decat un lac oarecare. Este inconjurat de multe statiuni turistice, fiecare dintre ele avand propriile sale avantaje.
Siofok, Keszthely si Balatonfured sunt cele mai importante, dar in niciun caz singurele.

Siofok, cea mai mare asezare de pe malul sudic, este punctul de plecare pentru oricare dintre rutele vapoarelorce strabat lacul Balaton te asteapta sa o vizitezi.
Hotelurile sale moderne, parcurile impodobile cu statui si biserica evanghelica, speciala pentru ca a fost construita dintr-un lemn finlandez, iti vor incanta privirea.
Ai putea intra in Muzeul Apelor József Beszédes ca sa vezi expozitia dedicata istoriei navigatiei si a pescuitului din lacul Balaton. De asemenea, ai putea intra si in Muzeul Minereurilor, unde exista 3.000 de tipuri de minerale culese din Bazinul Carpatic.
Keszthely gazduieste Castelul Festetics, al treilea din punct de vedere al marimii din Ungaria, interesant pentru cele 101 camere, capela principala aflata intr-o stare excelenta si nu in ultimul rand, pentru Biblioteca principala unde sunt pastrate 86.000 de carti, inclusiv titluri foarte rare.

In Keszthely ai mai putea merge la Muzeul Balaton, unde poti afla tot ce intereseaza despre flora, fauna istoria lacului si chiar despre vestigiile arheologice descoperite aici. Aloca timp si pentru Cofetaria – Muzeu Martipan dar si pentru Muzeul Papusilor. Inutil de precizat ce bunataturi dulci te asteapta sa le admiri si sa le cumperi in primul muzeu, dar merita amintit ca la Cofetaria – Muzeu Martipan se afla si macheta castelului, contruita integral din martipan.

Balatonfured, prima statiune balneo-climaterica a Ungariei, este cea mai indicata in cazul in care vrei sa faci o cura de tratament. La centrele din statiune cei care sufera de boli cardiace, diabet zaharat sau afectiuni ale sistemului digestive vor fi tratati cu atentie de profesionisti.
Pe coridorul sanatoriului aflat in piata György vei putea vedea placile comemorative ale Panteonului de la Balaton, iar daca esti curios, poti participa la Balul Anna, organizat in sala de teatru, in ultima sambata din luna iulie.

Tot in Balatonfured mai poti vedea festivitatea de desfacere a velelor, cea care marcheaza inceputul sezonului turistic din Balaton, eveniment organizat in luna mai, in Gradina Trandafirilor. De asemenea, sunt sanse foarte mari sa iti placa spectacolul format de pietrele de aragonita a Pesterii Lóczy.

O plimbare pe lac, admirand dealurile inconjuratoare care par ca rasar direct din ape, continuata apoi cu savurarea unui gulas (fel de mancare specific unguresc, un fel de tocanita cu legume si mici galuste din aluat, scaldate intr-un sos cu aroma puternica de paprika) autentic si a unui somloi (prajtura traditionala, facuta din mai multe straturi de blat pufos, unse cu crema fina de ciocolata si acoperite de frisca) iti vor face ziua mult mai buna.

In plus, indiferent de ce statiune alegi pentru cazare, vei fi sigur ca aerul curat al lacului te va binedispune.




11937

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Maratonul Londonez (London Marathon)
Maratonul Londonez se desfasoara anual in aprilie, fiind unul dintre cele mai mari maratoane urbane ..
Cehia  |  Germania  |  Belgia  |  Olanda  |  Grecia  |  Italia  | 
Stiai ca?
Belgia este denumita si "Tara bomboanelor de ciocolata."... Circa 10 % din totalul rezervelor de petrol de pe Glob se gasesc in Kuwait....
Dictionar turistic
Weekend - Week-end - Timpul liber de la sfarsitul saptamanii, ce poate fi petrecut practicand turismul (turism de sfarsit de saptamana), de regula, in destinatii turistice relativ apropiate de zona de resedinta.
7 recomandari