Marele Zid Chinezesc – cel mai mare zid din lume

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Marele Zid Chinezesc – cel mai mare zid din lume


ZHENJIANG

Inceputurile acestui grandios monument istoric al Chinei dateaza inca dinainte de secolul al V-lea i.e.n., constructia Zidului luand avant in timpul dezbinarii poporului chinez, 20 de dinastii contribuind la ridicarea lui vreme de mai bine de 2000 de ani.

Sursa poza
Quin Shi Huang, care a fost primul imparat al Chinei dupa unificare, a hotarat legarea tuturor fortificatiilor facute de predecesorii sai, astfel incat pe o perioada de 12 ani s-au realizat peste 4000 de km de zid. S-a stabilit ca lungimea zidului ar fi de 8851,8 km din Hushan Liaoning (in est) si pana in trecatoarea Jiayuguan din Gansu (in vest), traversand noua provincii si orase ale Chinei, inclusiv Beijing, fiind construit initial cu scop de aparare impotriva mongolilor, nomazilor din Nord si altor invadatori.
Constructia zidului nu este una unitara si in timp au fost dezvaluite multe portiuni uitate, astfel incat se estimeaza ca ar fi ajuns la 35.000 de mile daca s-ar fi socotit fiecare mila descoperita presupusa ca facand parte din Zid. La ridicarea acestuia au contribuit milioane de tarani, sclavi, prizonieri si soldati care mureau pe capete din cauza extenuarii, fiind ingropati chiar in mortarul folosit la constructia zidului, astfel incat acesta si-a capatat sintagma de “cel mai mare cimitir din lume”.

Sursa poza
Una dintre legende spune ca o tanara al carui sot fusese obligat sa lucreze la constructia zidului, lipsind de prea multa vreme de acasa, a purces in cautarea acestuia, strabatand zidul pana la trecatoarea Shanhaiguan, unde a aflat ca acesta murise de extenuare. Lacrimile ei cumplite au prabusit 400 de km de zid intr-o clipita! Ulterior, ea s-a aruncat in Marea Bohai – “capatul dragonului”, desi acceptase sa se recasatoreasca cu Imparatul Qin ce se indragostise de ea, pentru a nu fi pedepsita de prabusirea zidului. In memoria fetei, a fost ridicat un templu care poate fi vizitat in trecatoarea Shanhaiguan.
Forma Zidului este asemenea unui dragon ce serpuieste atat peste desert, vai si dealuri, cat si peste crestele muntilor. Zidul are mai multe fortificatii din piatra si pamant, la cateva sute de metri fiind inserate turnuri de observare de unde se transmiteau si semnale cu ajutorul focului sau se depozitau arme. In general, turnurile au fost construite in zona trecatorilor si la raspantii de drumuri, putand adaposti in jur de 30-50 de soldati. Media grosimii Zidului este de 6 metri, in timp ce inaltimea sa ajunge la 8 metri, turnurile avand cca 12 metri.

Sursa poza
Zidul nu este compact, ci prezinta deschizaturi in el cu rol de supraveghere, tras cu arma, improscat cu apa, aruncat cu pietre, dar are si santuri de drenaj. Constructiile mai noi si care s-au pastrat cel mai bine sunt din zidarie si au aleile pavate cu caramida.
Rolul initial a fost unul militar, ulterior s-a extins si pentru supravegherea drumurilor comerciale, o portiune semnificativa din acesta facand parte chiar din ceea ce s-a numit mai tarziu “drumul matasii”. Zidul proteja practic caravanele ce transportau matasea, pietrele pretioase si portelanurile din China in Europa.
Ultimele sute de metri au fost construite in timpul dinastiei Ming (1368-1644), care reprezinta si cea mai buna portiune din zid, fiind mai noua si mai bine conservata. Cel mai reprezentativ si mai vizitat este Zidul Badaling, din 1988 acesta fiind inclus in patrimoniul Unesco. Acesta se afla in orasul Yanqing si se intinde pe o portiune de 70 de km, fiind situat la 1000 de metri altitudine, reprezentand avanpostul trecatorii Juyonyguan, aflata la cca 50 de km de Beijing, una dintre cele mai cunoscute si mai importante trecatori ale zidului, alaturi de Jiayuguan si Shanhaiguan. Alte portiuni vizitate din zid sunt cele de la Mutianyu, Jinshanling si Jiankon.

Sursa poza
Zidul Badaling poate fi vizitat intre orele 06.30-19.00 pe timpul verii si intre 07.00-18.00 pe timp de iarna, costul biletului fiind de 40-45 de CNY (cca 5 euro/persoana).
Din pacate, zidul se erodeaza pe zi trece, atat datorita vicisitudinilor vremii, cat mai ales din cauza oamenilor care il vandalizeaza furand bucati din el pentru uzul propriu, pentru a-l vinde ca suvenir, ori exploatand ilegal mineritul din zona, insa mare parte din el este lasat in paragina, mai ales portiunile foarte vechi formate din maluri de pamant batatorit.
Avand in vedere istoria lui zbuciumata si rezistenta in timp, cu atat mai mult cu cat la ridicarea acestuia s-au folosit materiale si mijloace rudimentare, dar si faptul ca reprezinta cel mai mare zid construit vreodata de om, chiar daca nu este vizibil de pe luna, Marele Zid Chinezesc reprezinta una dintre cele mai intersante atractii vizitate de turistii din intreaga lume.
In acelasi timp, Marele Zid este considerat una dintre cele sapte minuni medievale ale lumii, fiind inclus din 1987 in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Sursa poza

Articol scris de Monica Anghelovici


7697

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Ziua Independentei - Grecia (Greek Independence Day)
Ziua Independentei reprezinta sarbatoarea nationala, celebrata anual pe 25 martie. In 1821, dupa cir..
Stiai ca?
Canada are mai multe lacuri decat restul tarilor din lume la un loc?... Singapore poarta si supranumele de "Tigrul asiatic"....
Dictionar turistic
Vagon bar - Vagon sau parte dintr-un vagon unde se afla un bar si cateva mese. Aici, calatorii pot servi gustari si bauturi racoritoare sau alcoolice.
7 recomandari