Munchen: conservator sau modern? Afla intr-un weekend!

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Munchen: conservator sau modern? Afla intr-un weekend!


MUNCHEN

Cine ar putea asocia Munchenul de azi, capitala Bavariei, „caminul” festivalului Oktoberfest, cu un oras linistit, pios, format de calugarii benedictini? Probabil ca nimeni, desi in secolul al XII-lea metropola germana a fost infiintata tocmai de acest ordin religios. Mai mult decat atat, chiar cuvantul „Munchen” vine de la „munichen”, care inseamna „calugari” in limba germana.

Capitala Bavariei a pastrat insa mostenirea calugarilor care au format orasul, intretinand edificiile religioase si respectand religia catolica. Din acest motiv, Munchenul este considerat un oras conservator. Cel putin in teorie, pentru ca, odata ajuns aici, te vei convinge de contrariu.

Conservatoare sunt doar cladirile, impresionante din punct de vedere al marimii, rigide in ceea ce priveste paleta coloristica, dar cu o arhitectura caracterizata de precizia germana. Atunci cand vei face o plimbare, vei vedea inca de la primii pasi ca detaliile sunt atent executate, iar dantelele care impodobesc ferestrele, turlele si portile sunt aduc un plus de finete.

Turnurile impung cerul si parca te studiaza cu superioritate, ca sa vada cata bere poti bea. Si da: Munchenul este un oras al berii! Caci nu degeaba de aici a pornit toata frenezia cu Oktoberfest.

Cum timpul este limitat, lasa distractia pentru sambata seara si foloseste ziua ca sa dai o raita prin orasul vechi. Vei intra in centrul medieval prin poarta traditionala Karlstor si vei vedea in fata Neuhauser Strasse, locul preferat de promenada al localnicilor.

Prima atractie pe care o poti vedea este biserica Michaelkirche, ascunsa undeva in spatele magazinelor si buticurilor de la strada. O poti vedea achitand o taxa de 9 euro. Continua plimbarea si vei ajunge in Marienplatz, veche de jumatate de mileniu. Neues Rathaus (Primaria Noua), construita cu un design gotic, are pe fatada turnului principal montate doua mici platforme unde exista papusi. Acestea nu stau linistite, contempland orasul, cum fac celelalte figurine care impodobesc cladirea (lei, dragoni si razboinici) ci ...danseaza la ore fixe.

Urca in turnul inalt de 85 metri, plateste 1,5 euro, si nu vei regreta alegerea. De la aceasta inaltime nu vei admira doar turlele bisericilor si stradutele Munchenului, ci chiar si Alpii inzapeziti.

Fata in fata cu Primaria Noua se afla biserica St. Pieterskirche unde poti, de asemenea, sa urci in turn. Relativ aproape vei gasi Stadtmuseum, plin de obiecte medievale. Aici se afla expozitia Nazionalsocialismus in Munchen, care atesta inceputul carierei lui Adolf Hitler. Le poti vedea platind 6 euro.

Trebuie sa vezi apoi simbolul orasului, biserica Frauenkirche, care are o istorie aparte, pentru ca aici a fost construit mormantul Regelui Nebun, Ludovic al II-lea.

In goana dupa cultura, opreste-te putin pentru un pranz in stil bavarez, adica supa knefla (cu cartofi, ceapa, oua, smantana si slanina afumata), leberknodel (galuste facute din ficat de porc) cu garnitura de schupfnudeln (taitei din cartofi), servite cu salata de varza si stropite cu multa bere. La desert, poti sa comanzi o prajitura plina de ciocolata si cirese, numita Padurea Neagra, sau galustele din cartofi cu prune, tavalite in pesmet cu scortisoara.

Dupa o pauza binevenita, poti sa vizitezi Residenzul, palatul in care convietuiau membrii familiei regale din Bavaria. Cu 13 euro poti vedea toate salile deschise turistilor, muzeul, tezaurul si micutul teatru construit in interior pentru a-i delecta pe monarhi.

Daca prima zi a fost potrivita pentru turul cladirilor medievale, rezerva-ti a doua zi ca sa descoperi latura mai moderna a hartii turistice din Munchen. Neue Pinakothek (Pinacoteca Noua) si Alte Pinakothek (Pinacoteca Veche) contin importante colectii de arta, dar si piese care ilustreaza Art Nouveau-ul german, cel care a influentat arhitectura in orase precum Berlin sau Riga. Biletul de intrare costa 7 euro la ambele.

Fa o plimbare in Englischer Garten, cel mai mare parc urban din lume. Continua plimbarea si studiaza mixul cultural dedicat Jocurilor Olimpice din 1972. Vei vedea un turn chinezesc, un templu grecesc si o ceainarie japoneza, fidel copiate dupa cele originale.

Castelul Nymphenburg, resedinta de vara a familiei regale, si Muzeul BMW sunt alte doua atractii ale orasului, perfecte pentru a termina vizita in doua registre diametral opuse.

Duminica, inainte sa pleci, fa o sesiune de cumparaturi pentru cei de acasa. Cele mai inedite produse se afla in magazinele din Max Joseph Platz, alaturi de cele mai frumoase cladiri din oras: Teatrul National, Opera Bavareza si vechea posta cu o arcada construita in stil florentin. Totusi, pozitia centrala, privilegiata, a buticurilor, creste pretul suvenirurilor.
Daca Munchenul este conservator sau mai degraba libertin, vei descoperi singur, petrecand aici doua zile pline.


3759

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fete de Saint Nicolas - Bruxelles
Fete de Saint Nicolas sau Sarbatoarea Sfantului Nicolae este un eveniment asteptat cu entuziasm de c..
Romania  |  Belgia  |  Italia  |  Austria  |  Malta  |  Cehia  | 
Stiai ca?
Romania reprezinta una dintre primele tari din lume in ceea ce priveste numarul si diversitatea pesterilor. Pana in prezent se stie de existenta unui numar de peste 12.000 de pesteri in tara.... Termitele Africane pot construi musuroaie de cca. 13 metri inaltime....
Dictionar turistic
Itinerar turistic - Traseu pe care se desfasoara o calatorie, cu indicarea localitatilor si punctelor de interes turistic de pe parcurs si a distantei dintre ele.
7 recomandari