TurisMALL
powered by

Orase inovatoare


Exista orase care cu siguranta ne pot da o lectie despre dezvoltarea pe care ar trebui sa o urmarim sau spre care macar sa tindem, pentru viitor. In aceste orase standardul de viata este unul mult peste mediu, iar valorile principale care se promoveaza si respecta sunt grija pentru mediu si accesul gratuit la informatii.

Tallinn - orasul conectat




Incepem cu un prim astfel de oras, numit si capitala a culturii in 2011 – orasul Tallinn din Estonia. Intruct orasul are un farmec medieval aparte, te poate induce in eroare in a crede ca locul este desprins din vremuri de demult, fara vreo dezvoltare tehnologica prea consistenta. Nimic mai fals. Tallinn poate fi situat chiar printre orasele de varf in ale tehnologiei. Acesta abunda in statii de internet oferit gratuit si nelimitat. Fie ca te afli pe plaja, strabatand stradutele locului, pe o banca in parc sau in muzee sau restaurante, peste tot ai semnalul asigurat. Poate nu stiai insa Tallinn este si locul de nastere al Skype.

Pentru localnici accesul la tot felul de inovatii tehnice este deja la ordinea zilei, acestia sustinand spre exemplu ca nu s-ar putea descurca fara serviciile de banking electronic.

Deasemenea si circuitele turistice ale orasului s-au schimbat. Daca nu vrei sa stai dupa un ghid care iti spune vrute si nevrute, poti accesa serviciul de ghid audio pe care il poti instala pe iPod-ul personal. Cu toate informatiile necesare la ureche poti colinda in voie.

Masdar- Mecca energiei alternative




Un alt loc care a inceput sa revolutioneze conceptul de oras este Masdar din apropierea Abu Dhabi, exemplu perfect pentru sustenabilitate. Situat in desert, Masdar este un mic orasel care la finalul constructiei va insuma un spatiu de 6 kilometri patrati, spatiu proiectat sa gazduiasca 40.000 de localnici, 1500 centre de afaceri si 50.000 de navetisti. Sursa energetica de baza: energia solara- constructia celei mai mari ferme solare din Orientul Mijlociu fiind deja finisata. La granitele orasului vor fi ridicati pereti inalti special creati pentru a opri vantul fierbinte al desertului si pastra temperatura locala la media de 20 de grade. Izolatia peretilor este asigurata de straturi mari de cauciuc, care resping razele soarelui si atenueaza efectul acestora. La acest lucru va contribui si sistemul de umbrele gigantice care vor acoperi orasul pe timpul zilei. In cadrul orasului vor putea circula doar vehiculele electrice. Intregul sistem va fi bazat pe surse de energie alternativa.

Cel mai modern Stadion Olimpic din Rusia




Si Rusia are motiv de mandrie, situat in Sochi – oras ce detine unul dintre cele mai moderne Stadioane Olimpice. Chiar daca deschiderea oficiala se va face abia in 2012, designul final a fost facut public in 2009, moment in care a uimit lumea intreaga. Capacitatea stadionului este de 40.000 de oameni iar design-ul reproduce o scoica creata in memoria gloriei Faberge. Peretii si acoperisul sunt facuti din sticla special creata pentru a reflecta lumina solara. Constructia-scoica se deschide catre nord, oferind o priveliste mirifica asupra muntilor Krasnaya Polyana. Partea de sus are si ea propria priveliste care se intinde deasupra Marii Negre. La o asa asezare strategica nu vei stii la ce sa iti opresti ochi, la jocurile olimpice sau la panorama de vis.

Dezhou, exemplu de initiativa eco




Un exemplu de oras ecologic este Dezhou situat in China. Desi China este cunoscuta ca vinovat principal al poluarii aerului - 70% din energia sa provine din arderile de carbune- tara incearca sa echilibreze situatia si sa isi responsabilizeze treptat locuitorii. O prima initiativa a fost Valea Soarelui situata in Dezhou. Aici traiesc in jur de 5.5 miloane de oameni, fiecare din ei fiind adepti ai energiei solare. In Valea Soarelui 90% dintre case functioneaza pe baza de energie solara. Asta inseamna milioane de panouri solare, adica o adevarata industrie care a oferit pe parcursul anilor sute de mii de locuri de munca. In 2007 un chinez din trei lucra in industria energiei solare.
Anul trecut Dezhou facea trei milioane de metri patrati de panouri solare pe an. Energia generata de acestea este echivalenta cu arderea a 540.000 tone de carbune care ar fi eliberat 1.035 de milioane de tone de dioxid de carbon. Prin aceasta initiativa pusa in practica in mijlocul unei tari aproape dependente de metodele clasice si poluante de creare de energie, Dezhou este un adevarat oras-exemplu de urmat.

Cleveland:orasul mall-gradina




Si Cleveland se poate lauda cu o initiativa ecologica, demna de urmat pentru un viitor mai verde. Mall-urile orasului au fost “aduse la viata” prin plantatii de gradini in interiorul lor. Proiectul se numeste Gradini sub sticla si urmareste sa metamorfozeze cladirile sterile de fier in oaze de verdeata. Soarele care patrude prin sticla atrium-ului din mall precum si sistemul de irigatii special proiectat, transforma locul intr-o adevarata sera in care vegetalele prospera. Odata ce ajung la maturitate acestea sunt culese si vandute in piata de zarzavaturi si legume a mall-ului.




3215

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Musikfilmfest
In fiecare an (lunile iulie si august) Piaţa Primăriei din Viena este animata de iubitorii muzicii..
Stiai ca?
UK/ Anglia poarta si denumirea de "Albionul", iar Scotia se mai numeste "Taramul Nemuritorilor".... Liberia, Africa, are cea mai mare flota comerciala din lume?...
Dictionar turistic
Oficiu de turism - Organism oficial sau semioficial national, regional sau local, insarcinat cu reprezentarea si apararea intereselor turistice ale teritorului respectiv. In scopul dezvoltarii activitatii sale, un oficiu poate deschide, in diferite locuri, reprezentante numite "Birouri de turism".
7 recomandari