Pastele in Romania si semnificatia acestuia

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Pastele in Romania si semnificatia acestuia


Paștele este, alături de Crăciun, una dintre cele mai importante sărbători legale din România. Paștele ortodox sărbătorește Învierea lui Iisus, iar asta îl face unul dintre cele mai importante și frumoase obiceiuri creștine. În 2022, ziua de Paște în România este sărbătorită pe 17 aprilie. Această sărbătoare națională ajută familiile din întreaga țară să se reunească pentru cel puțin câteva zile și este plină de obiceiuri și tradiții.

Tradiții de Paște în România
Vopsirea ouălor este una dintre cele mai importante tradiții românești de Paște. Ouăle pictate sunt mereu prezente pe masă în timpul sărbătorii, iar copiii abia așteaptă să participe la concursurile de ciocnire a ouălor. Tradițiile spun că oamenii care ciocnesc ouă pictate în prima zi de Paște se vor vedea după moarte. Prima persoană care ciocneste oul trebuie să spună „Cristos a înviat”, în timp ce a doua spune „Adevarat, a înviat”. Credința este că persoana ale cărei ouă sunt intacte se va bucura de cea mai lungă viață. De obicei, ouăle de Paște sunt vopsite în roșu și reprezintă sângele vărsat de Isus Hristos la răstignirea Sa, dar pot fi și albastre, galbene sau verzi.

Dar mai specific tradiției românești de vopsire a ouălor este decorarea lor cu motive tradiționale complicate, specifice fiecărei regiuni istorice a țării. Tradiția este întâlnită mai ales în regiunea Bucovinei, iar astfel de ouă se găsesc la târgurile tradiționale și la mănăstiri.

Deși detaliile ornamentale variază de la o regiune la alta, toate elementele de pe ouăle decorate au sens. Iată interpretarea pentru unele dintre ele:

- linia verticală înseamnă viață- linia orizontală înseamnă moarte- linia dublă înseamnă eternitate- linia cu simboluri dreptunghiulare înseamnă cunoaștere- linia curbă înseamnă apă- spirala înseamnă timp, eternitate- spirala dublă înseamnă legătura dintre viață și moarte

O alta traditie este Lumina Sfântă. În noaptea de Paști, românii merg la biserica locală să aprindă o lumânare și să o aducă în casă. Acea flacără simbolizează Învierea lui Hristos și triumful binelui asupra răului.

În prima zi de Paște, copiii și adulții deopotrivă își spală fața și mâinile cu apă proaspătă, în care pun un ou roșu și busuioc. Se spune că cei care urmează această tradiție vor fi pentru totdeauna frumoși și sănătoși.

Un alt „element” important cu privire la tradițiile de Paște în România sunt mâncărurile de Paște. Vedeta principală a preparatelor este carnea de miel, care se servește împreună cu garnituri precum cartofii sau preparată în preparate tradiționale precum drob. Ceva care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paște este varietatea mare de pâine și prăjituri de Paște. Cunoscută în România drept „pască”, această pâine delicioasă poate fi făcută cu brânză, smântână, stafide, sau chiar ciocolată și cacao.

Photo 39167888 / Easter © Antares614 | Dreamstime.com

Există o mulțime de legende și mituri despre ouăle roșii tradiționale. Cea mai populară spune că Maria, mama lui Iisus, s-a dus să-și vada fiul răstignit și i-a așezat un coș plin cu ouă la picioarele lui, iar în timp ce sângele lui Iisus picura, a vopsit ouăle în roșu.

Zile importante din Paștele românesc
Închinată inițial zeiței romane Flora, Ziua Florilor este o sărbătoare celebrată cu o săptămână înainte de Paștele românesc în memoria intrării lui Iisus în Ierusalim. În această zi, oamenii sfințesc ramurile de salcie, care simbolizează frunzele de palmier care comemorează acel moment.

Joia Mare, a cincea zi din Săptămâna Mare, comemorează momentul în care Iisus Hristos a spălat picioarele Apostolilor. Spălarea picioarelor este un obicei tradițional celebrat adesea în multe biserici creștine.

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, a șasea zi a Săptămânii Mare, comemorează răstignirea lui Isus și moartea lui la Calvar. În această zi de doliu, românii se abțin de la orice mâncare și băutură toată ziua, iar seara, mănâncă pâine sfântă de la biserică.


1545

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Anul Nou Chinezesc (Chinese New Year)
Anul Nou Chinezesc este un eveniment plin de culoare, sarbatorit anual, la sfarsitul lui ianuarie ..
Stiai ca?
Uneori dezvoltarea aptitudinilor (insusiri psihice deosebite) se manifesta inca din copilarie. In lucrarile privind biografiile marilor genii ale omenirii se vorbeste adesea despre manifestarile preco... In Argentina gestul prin care arati ca vrei ca cineva sa se grabeasca il reprezinta unirea degetului mare cu cel mijlociu....
Dictionar turistic
Catering - Serviciul de asigurare a mancarii si bauturilor necesare pasagerilor pe timpul voiajului in mijloacele de transport si de vanzare a unor produse catre pasageri.
7 recomandari