TurisMALL
powered by

Redescoperind frumusetea Clujului


CLUJ NAPOCA

Inima Ardealului sau Orasul Comoara al Transilvaniei sunt doar doua „pseudonime” pentru Cluj, care i se potrivesc de minune municipiului romanesc. Acesta isi ademeneste turistii cu una dintre cele mai spectaculoase gradini botanice din Europa Centrala si de Est si cu un centru istoric medieval, in care te astepti sa fii salutat de un cavaler sau sa fii uimit de frumusetea unei domnite.

Clujul raspunde la toate aceste porecle de alint pe care i le-au atribuit nu doar localnicii si ramane o atractie turistica importanta a Romaniei, multumita obiectivelor turistice ingrijite si atent promovate de autoritati.

Pe buna departe, Clujul este considerat inima Ardealului si nu doar datorita amplasarii sale geografice sau importantei din punct de vedere istoric. Bastionul Croitorilor, o dovada incontestabila in acest sens, cu aspectul sau medieval stimuleaza imaginatia turistilor si ii provoaca la incursiune inapoi in timp, oferindu-le in acelasi timp decorul potrivit pentru o cafenea moderna.

Bastionul reprezinta un vestigiu al fortificatiilor construite in secolul al XV-lea, a fost restaurat, iar acum gazduieste Centrul de Cultura Urbana, format dintr-o cafenea literara, o sala de conferinte si spatii expozitionale.

Bastionul nu este insa singura cladire istorica interesanta din Cluj. Cele mai multe si cele mai fascinante sunt concentrate, desigur, in centrul vechi. Daca turistii pasionati de istorie se vor delecta plimbandu-se in centrul Clujului, cei atrasi de arta trebuie sa vada Muzeul National de Arta, infiintat in fostul Palat Banffy. Spatiul de la etaj este destinat Galeriei Nationale, iar cel de la demisol adaposteste diverse expozitii, cele mai apreciate fiind colectiile de icoane si arme.

Alte muzee care merita vizitate in Cluj sunt Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Colectia de Istorie a Farmaciei si Laboratorul de Restaurare si Conservare a Patrimoniului Cultural National.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din Romania, expune zeci de mii de exponate care atesta civilizatia traditionala din spatiul romanesc. Printre expozitiile permanente se afla colectiile de icoane, de instrumente muzicale traditionale, de port popular. Merita vizitate si raioanele care prezinta obiceiurile traditionale, xilogravura populara si mestesugurile.

In prezent, patrimoniul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei numara peste 400.000 de piese, cuprinzand numeroase unicate, piese rare sau de valoare exceptionala. De asemenea, muzeul dispune si de un cabinet numismatic, de o colectie de istorie a farmaciei, precum si un bogat tezaur, deschis in anul 1999, la sediul muzeului.
Colectia de istorie a farmaciei, amenajata in cladirea in care a functionat prima farmacie a orasului Cluj, expune mobilier, vase farmaceutice, substante si instrumentar farmaceutic.

Gradina Botanica din Cluj, una dintre cele mai frumoase din Romania, se intinde pe o suprafata de 14 hectare si adaposteste o serie de exemplare deosebite, culese din toata lumea si grupate in trei sere. Sera palmierilor cuprinde 80 de specii de palmieri, sera acvatica detine un exemplar de lotus specific Amazonului, iar sera plantelor australiene si mediteraneene contine specii de ficus si feriga australiana arborescenta.

In afara de Gradina Botanica, clujenii, dar si turistii se pot plimba in Parcul Central, in Parcul Rozelor sau in Parcul Sportiv Iuliu Hatieganu, fiecare dintre acestea avand propriul sau farmec.

Restaurantul Valahia, aflat pe strada Govora, la numarul 54B se numara printre localurile excelente pentru luat masa in Cluj. Ciorba de fasole cu ciolan, balmosul sau ciorba de salata sunt doar trei dintre specialitatile pe care orice clujean vi le-ar recomanda, iar proprietarii restaurantului Valahia se asigura ca le veti gusta pe cele mai savuroase.
De asemenea, mancare buna cu specific romanesc veti gasti la Crama Haiducilor, aflata pe strada Cometei la nr 12-14.

Un alt loc unde puteti servi masa este Sandany, apreciat mai ales pentru varietatea de pizza. Restaurantul se gaseste pe strada General Traian Mosoiu, la numarul 18.

Atractiile Clujului vor putea fi cunoscute de mai multi turisti, din moment ce municipiul a fost propus pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2020. In acest scop, a fost infiintata Asociatia Cluj-Napoca 2020- Capitala Culturala care se va asigura ca orasul va primi distinctia.


85937

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Piata de Craciun din Berlin
In preajma Craciunului, Berlinul stralucește in mii de luminițe, ca într-o poveste magica, in car..
Italia  |  Grecia  |  Olanda  |  Germania  |  Austria  |  Romania  | 
Stiai ca?
Cel mai mare canion din lume este Grand Canyon (Marele Canion) din nordul statului Arizona (S.U.A), creat de fluviul Colorado. Grand Canyon are 446 km lungime, intre 180 m - 29 km latime si circa 1,6 ... Cei mai multi dintre locuitorii din Zambia nu traiesc pana la varsta  de 40 de ani?...
Dictionar turistic
Tour operator - Agentie de turism ce are ca obiect de activitate organizarea si vanzarea pe cont propriu a pachetelor de servicii turistice sau a componentelor acestora, direct sau prin intermediari.
7 recomandari