TurisMALL
powered by

Revelionul pe Glob


Revelionul este peste tot in lume intampinat cu mare bucurie si entuziasm. Multimea iese in strada si asteapta cu sufletul la gura momentul in care limba ceasului arata 12.00 noaptea, intampinand noul an cu sampanie si chiote de veselie, chiar daca acest lucru se intampla pe glob in zile diferite ale anului.
Trecerea in noul an este marcata altfel de la un popor la altul, in functie de traditiile acestuia. In general, au loc parade, manifestatii de strada, concerte in aer liber, spectacole si focuri de artificii.

Sursa poza
Un obicei comun la multe popoare este acela de a arde ceva ce semnifica anul lasat in urma.
Astfel, in Ecuador, Anul Nou este intampinat cu papusi ce intruchipeaza anumite personaje antipatice, carora li se da foc, semnificand distrugerea a tot ce a fost rau in anul precedent. De altfel, acest obicei este intalnit si in alte tari din America Latina, precum Peru, papusile fiind mai intai expuse in fata casei in ultima zi din an. Culoarea galbena aduce noroc, astfel ca peruanii obisnuiesc sa poarte lenjerie galbena in noaptea dintre ani, ori sa participe la ceremonii in care flori galbene sunt aruncate peste participanti.

Sursa poza
In Scotia, in zonele care mai pastreaza traditia de Anul Nou, numit Hogmanay, se aprind suluri de smoala care sunt lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Daca un barbat strain brunet trece pragul unei case avand la el o bucata de carbune si o felie de chifla neagra in dar, acest lucru semnifica noroc, obiceiul purtand denumirea de First Footing.

Sursa poza
Daca arderea unor simboluri inseamna indepartarea de cele rele care au trecut pentru anumite natii, de Capodanno, cum este numit Anul Nou, italienii arunca obiecte in strada pentru a se scutura de anul cel vechi.
In America, oamenii se saruta la miezul noptii, iar cei care sunt prinsi in trafic claxoneaza.
In Marea Britanie, Anul Nou este primit cu spectacole unice de artificii, in Londra, lumea strangandu-se in jurul Ochiului Londonez (London Eye), de unde chiar sunt lansate, ori chiar din Big Ben! Norocul pentru urmatorul an depinde de primul musafir care calca pragul dupa Revelion, daca acesta aduce carbune pentru foc, paine pentru masa si bautura pentru stapanul casei.

Sursa poza
In Japonia, clopotele bat de 108 ori gongul, deoarece se considera ca omul face tot atatea pacate intr-o viata si acestea trebuie sa fie indepartate. Japonezii intampina noul an cu rasete menite sa alunge spiritele rele, cu datoriile platite si casele curate, revelionul fiind una dintre cele mai importante sarbatori a anului, semnificand innoirea acestuia. A doua zi dupa Anul Nou, japonezii isi scriu dorintele, aceasta numindu-se Ziua Scrisului.
In China, cutitele din casa sunt ascunse timp de 24 de ore dupa ce s-au facut pregatirile pentru Anul Nou, pentru ca membrii familiei sa nu se taie si nici norocul, mai ales in dragoste. Nici parul nu trebuie spalat pentru ca norocul sa nu se duca pe apa sambetei. Chinezii au si obiceiul de a sigila usile si ferestrele caselor cu hartie pentru a impiedica spiritele rele sa intre.
Culoarea rosie aduce noroc si fericire, asa ca e de bun augur pentru chinezi sa vopseasca in rosu usa caselor pentru a intampina noul an.

Sursa poza
In Puerto Rico, inaintea sfarsitului de an toata lumea repara obiectele stricate, face curatenie generala, inclusiv pe strazi, cu credinta ca numai asa anul urmator va fi unul purificat, iar copiii la miezul noptii arunca pe fereastra galeti cu apa pentru alungarea spiritelor rele.
In Bolivia, papusile din paie atarnate la casele oamenilor in noaptea de Anul Nou aduc noroc.
In Philippine, se poarta haine cu buline, se arunca monezi chiar la bataia orologiului de la miezul noptii pentru a chema norocul si se mananca fructe rotunde.
India intampina Anul Nou cu multa culoare, atat in imbracaminte, cat si in podoabele de flori folosite ca decoratii, debutand cu Festivalul Luminii, cunoscut sub numele de Deepawali, avand ca semnificatie mitologica hindusa victoria binelui asupra raului.

Sursa poza
In Grecia, un banut sau o bijuterie ascunsa in placinta sau tort aduce noroc celui care il gaseste, iar ziua de Anul Nou este dedicata Sf. Vasile, iar in Polonia Revelionul se numeste chiar Noaptea Sfantului Vasile.

Sursa poza
In Spania si Mexic, la miezul noptii se mananca atatea boabe de struguri cate luni are anul ce vine, iar in functie de dulceata acestora se va sti cum va fi luna respectiva. In Portugalia, strugurii sunt inlocuiti cu smochine, iar pentru fiecare smochina mancata se pune cate o dorinta corespunzatoare unei luni a anului.
In Danemarca, este bine ca in dimineata primei zile din an sa gasesti la usa casei multe vase, care demonstreaza cat de multi prieteni ai si cat esti de norocos.
In Belgia se mananca varza murata cu carnati dupa noaptea de Revelion si se poarta un banut in buzunar sau se pune sub farfurie.
In Olanda si Argentina, dar si in Australia, Anul Nou este primit cu multe focuri de artificii. Brazilienii au sansa de a vedea focurile de artificii chiar pe plaja…

Sursa poza
Rusii ciocnesc un pahar cu sampanie la miezul noptii si asteapta trecerea anului pentru a-si deschide larg usile si ferestrele ca acesta sa intre in casa.
In Romania se obisnuieste ca Noul An sa ne prinda cu banii la noi, sa ne sarutam sub o crenguta de vasc si sa ne punem o dorinta la miezul noptii! Dupa “Ingropatul Anului”, sorcovitul in prima dimineata din an aduce belsug si sanatate.

Sursa poza
Cu mai multe sau mai putine obiceiuri, Revelionul, aduna oamenii intr-o sarbatoarea a bucuriei, cu dans si ospaturi, cu traditii specifice fiecarui popor in parte, cu optimism pentru noul an, cu dorinte si vise, cu speranta ca acesta va veni mai norocos, bogat si infloritor!

Articol scris de Monica Anghelovici
Sursa poza


18394

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul catalan - Barcelona
“Bon Nadal i Felic Any Nou” in catalana sau “Feliz Navidad y Prospero Ano Nuevo” in spaniola..
Malta  |  Cehia  |  Belgia  |  Spania  |  Franta  |  Germania  | 
Stiai ca?
FC Barcelona este cel mai mare stadion privat din lume, cu peste 100.000 de locuri? Stadionul este unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din Barcelona?... Cea mai mare concentrare de indivizi extrem de bogați din lume (peste 10.000 oameni cu averi de peste 30 milioane dolari) se gaseste in Hong Kong....
Dictionar turistic
Telescaun - Instalatie mecanica de transport pe cablu, cu o miscare continua, pe care se deplaseaza scaune, in general cu o capacitate de 1-2 persoane.
7 recomandari